Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 11:15, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)
Kuruj się

Właśnie piję herbatkę z miodem, bo kawę przed chwilą skończyłam
tulucy 11:23, 04 mar 2016

Napia napisał(a)

Oooo, dzięki

Zawsze zaglądam do ściągi, żeby wiedzieć, co z czym sadzić, ale tego nie kojarzyłąm. Przyda się na pewno.

Bo generalnie wszędzie jednak ograniczają się do oddziaływania warzyw na siebie, czasem dodają do tego zioła, a owoce to już rzadziej.
A w ogóle to podobno ściółkowanie iglastymi też wspomaga truskawki. Ja w zeszłym roku sypnęłam moim zrąbki z podcinanych sosen i świerków. Owoce były nie zniknęły.
Napia 11:32, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)

Bo generalnie wszędzie jednak ograniczają się do oddziaływania warzyw na siebie, czasem dodają do tego zioła, a owoce to już rzadziej.
A w ogóle to podobno ściółkowanie iglastymi też wspomaga truskawki. Ja w zeszłym roku sypnęłam moim zrąbki z podcinanych sosen i świerków. Owoce były nie zniknęły.

Truskawki wyhodowane z jednego krzaczka, który wyrósł w trawniku nie wiadomo skąd, pewnie nasionko przyniesione z wiatrem, stał się zalążkiem całej plantacji mam trzy kilkumetrowe zagonki, a gdybym nie pilnowała, to zarosłyby mi cały ogród. Niewiele z nimi robię, chociaż w ty roku planuję podłożyć im słomę, by ograniczyć wzrost chwastów.
hanka_andrus 12:31, 04 mar 2016

Zaglądam a tu dyskusja czy cebulowe w truskawki sadzić. Czosnek sadziłam, nie widzialam różnicy we wzroście, może łodygi czosnku zdrowsze były. A truskawki? Nic ich nie hamuje, rosną normalnie. Ale ja rzadko mam czas na analizy będąc w ogrodzie. Wpadam ,żeby zrobić porządek ewentualnie nagrabić do koszyka to co urosło.

Powodzenia ew ogrodowaniu
tulucy 13:15, 04 mar 2016

Znalazłam w notatkach czosnek i cebula (cebula mniej) zapobiegają szarej pleśni na truskawkach.
Napia 13:31, 04 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Zaglądam a tu dyskusja czy cebulowe w truskawki sadzić. Czosnek sadziłam, nie widzialam różnicy we wzroście, może łodygi czosnku zdrowsze były. A truskawki? Nic ich nie hamuje, rosną normalnie. Ale ja rzadko mam czas na analizy będąc w ogrodzie. Wpadam ,żeby zrobić porządek ewentualnie nagrabić do koszyka to co urosło.

Powodzenia ew ogrodowaniu

Haniu, my już duszą w ogródku siedzimy. Ręce się rwą do pracy
Moje truskawki też i smaczne i bezobsługowe prawie, bo dużo odrostów mają i trzeba ich pilnować, by za bardzo nie wybujały. Ale z cebulą i czosnkiem ich jeszcze nie sadziłam, więc może trzeba by spróbować
Napia 13:32, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)
Znalazłam w notatkach czosnek i cebula (cebula mniej) zapobiegają szarej pleśni na truskawkach.

I wszystko jasne

Dzięki Lucy
Milka 13:40, 04 mar 2016

A ja zadam naiwne pytanie co rok trzeba truskawki sadzic, te co rok temu miałam, nie ruszą?
zawitka 13:40, 04 mar 2016

OOOO i u Ciebie czegoś się nauczyłam Czosnek z truskawką
Napia 13:43, 04 mar 2016

Milka napisał(a)
A ja zadam naiwne pytanie co rok trzeba truskawki sadzic, te co rok temu miałam, nie ruszą?

Oczywiście, że ruszą Po kilku latach dobrze jest je odmłodzić i przesadzić na inne stanowisko.