Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

ewsyg 18:30, 13 paź 2016

Agnieszko, jestem bardzo zaskoczona Twoim ogrodem. |On już jest taki "wypasiony", roślinki duże, zdrowe i dorodne. Ogród mężnieje, no, no. A bluszcz na ogrodzeniu wygląda imponująco.
Gruszka_na_w... 17:59, 16 paź 2016

Aksamitki się "wyradzają". Kolejne nasionka coraz słabiej powtarzają cechy gatunku. Z reguły przestają być zwarte i kompaktowe.
Bardzo mi się podoba Twój ogród.
Napia napisał(a)

Oj tak ogród potrafi cieszyć wiosną, latem i jesienią, a gdy spadnie śnieg to nawet zimą bywa ładnie

Bardzo bliskie jest mi takie myślenie o ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 18:57, 20 paź 2016

ewsyg napisał(a)
Agnieszko, jestem bardzo zaskoczona Twoim ogrodem. |On już jest taki "wypasiony", roślinki duże, zdrowe i dorodne. Ogród mężnieje, no, no. A bluszcz na ogrodzeniu wygląda imponująco.

Bardzo dziękuję chociaż jeszcze dużo pracy przede mną, a ogród potrzebyje czasu, by rozrosły się posadzone rośliny. I nie wszyskie dobrze się u mnie czują, żurawki np. nie wyglądają zbyt efektownie. A przecież cieszę się, że ogród tak wygląda, gdy pięć lat temu zaledwie był tu tylko kawałek ugoru. Brakuje jeszcze większych drzew, ale gdy trochę podrosną, za kilka lat będzie widać efekt

Napia 19:11, 20 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aksamitki się "wyradzają". Kolejne nasionka coraz słabiej powtarzają cechy gatunku. Z reguły przestają być zwarte i kompaktowe.
Bardzo mi się podoba Twój ogród.

Bardzo bliskie jest mi takie myślenie o ogrodzie.

Aaaa, to wiele wyjaśnia Nie wiedziałam o tym, że aksamitki się wyradzają, i co rok zbierałam "swoje " nasionka. W przyszłym roku, jeśli będę myślała o aksamitkach, zafunduję sobie nowe.

Dziękuję za miłe słowa

Ogród jest dla mnie przestrzenią, która z jednej strony jest przedłużeniem domu, z drugiej oddaje chociaż w części moją osobowość - może nie nazbyt uporządkowaną, ale jednak kolorową Cieszę się, że mam możliwość tworzyć miejsca, w których dobrze się czuje moja rodzina i przyjaciele.
iwonadm 20:19, 20 paź 2016

Aga sadzisz roże na jesień?
hanka_andrus 20:38, 20 paź 2016

Zaglądam w deszczowy wieczór, pozdrówka zostawiam.
Napia 20:56, 20 paź 2016

iwonadm napisał(a)
Aga sadzisz roże na jesień?

Posadziłam larissę i dwie laguny. I to wszystko. W przyszłym roku może się uda coś jeszcze A Ty?
Napia 21:03, 20 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Zaglądam w deszczowy wieczór, pozdrówka zostawiam.

Dziękuję Haniu. Dla mnie deszczowy i zawirusowany. Po trzech dniach poniewierania przez wirusy mam jednak chwilę, by zajrzeć na forum. Chociaż jakieś plusy z chorowania

Nie mam niestety ostatnich zdjęć, ale coś na dobry wieczór się znajdzie

Gruszka_na_w... 21:17, 20 paź 2016

Napia napisał(a)

Moje też pierwszy rok. Na początku podsypałam je granulowanym obornikiem, a po kwitnięciu otrząsam tylko zeschnięte kwiatostany. I nic więcej Nie przycinam ich w ogóle i w ogóle muszę poczytać, czy w przyszłym roku na wiosnę je trochę przyciąć

Mam The Fairy i Lovely Fairy czwarty rok. Na wiosnę tnę je krótko i zasilam kompostem z granulowanym obornikiem. W trakcie sezonu już ich nie przycinam.
W sezonie wyglądały tak
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=115
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 21:36, 20 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam The Fairy i Lovely Fairy czwarty rok. Na wiosnę tnę je krótko i zasilam kompostem z granulowanym obornikiem. W trakcie sezonu już ich nie przycinam.
W sezonie wyglądały tak
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=115

Tak właśnie podejrzewałam. Moje też po posadzeniu zasilałam granulowanym obornikiem i do dzisiaj kwitną. A jak nisko je przycinasz? Na 20 cm mniej więcej?
Pięknie prezentuje się Twoja rabata z różami