Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Agatek 17:26, 25 lut 2015

a ostnicę gdzieś zamawiałaś?
Malgosik 21:40, 25 lut 2015

Agatek napisał(a)
a ostnicę gdzieś zamawiałaś?

dostałam od koleżanki forumowiczki jej własne, zerwane włosiska z nasionkami
linnet07 21:41, 25 lut 2015

Witaj Małgosiu. Oj ta glina, nawet przez nią płakałam. Pamiętam jak kupiłam dom, to było pole chwastów i ostu. Facet zebrał troche koparką żeby nawieźć ziemi pod trawę , wziął zaliczkę i tyle go widzialam. A ta glina odslonieta została i przez 2 tygodnie padało,miałam jezioro wkoło domu, ani przejść, ani samochodu wyciągnać sie z tej gliny nie udało. Teraz nie jest tak źle, bo trawa wypija wodę, ale ile razy chcę coś posadzić, to sie tak nakopię i nawynoszę tej cieżkiej gliny, że mi sie odechciewa. A ta glina sie tak lepi, że można garnki robić. Oj rozumiem ja co to znaczy mieć glinę w ogródku, ci co nie mają niech się cieszą. Ale coś tam posadziłam, wrzucę parę fotek, choć nie ma sie zupełnie czym chwalić, bo działeczka malutka, a i czasu brakuje.Ale daje mi dużo radosci, zwłaszcza jak kwitnie. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich.
Malgosik 21:52, 25 lut 2015

To całkiem dużo roślin Ci rośnie, a jaki ładne. Proponuję założyć swój wątek. A o jakimś drenażu myśleliście?
linnet07 22:33, 25 lut 2015

Nie mamy drenazu, ale teren jest leciusienko pochyły w kierunku drogi, na szczescie. I woda z dachów z czesci rynien odpływa do beczek wkopanych w ziemie a z czesci rynny wkopane w ziemie i na zewnatrz wychodzą, nie spływa to na ogród. Inaczej chyba bym pływała po silnych deszczach.
linnet07 22:36, 25 lut 2015

ps. Mam na imie Dorota.
linnet07 22:40, 25 lut 2015

Jeszcze chciałam Cie Małgosiu zapytać jak zrobiłas bodajże na 2 stronie wątku taka symulację komputerową rabatki przy plocie. Jak sie cos takiego robi?
horcia 00:50, 26 lut 2015

Malgosik napisał(a)

Ja będę dopiero 1 raz cięła. Zdaje się, że hortensje nic wspólnego z forsycjami nie maja. Jakiś mit tu krąży po forum. Przedwczesne cięcie może spowodować przemarznięcie rośliny.

W tym artykule jest opis cięcia. Termin koniec marca, początek kwietnia, choć jak rejon ciepły i zima ciepła to można trochę wcześniej. Są wskazówki.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/425-hortensje-bukietowe-najpiekniejsze-krzewy-lisciaste-kwitnace

Myślę, że tu raczej chodzi o to iż forsycje kwitną w porze gdy temperatury są już na tyle bezpieczne że można zaczynać działania w ogrodzie.
Malgosik 09:11, 26 lut 2015

linnet07 napisał(a)
Nie mamy drenazu, ale teren jest leciusienko pochyły w kierunku drogi, na szczescie. I woda z dachów z czesci rynien odpływa do beczek wkopanych w ziemie a z czesci rynny wkopane w ziemie i na zewnatrz wychodzą, nie spływa to na ogród. Inaczej chyba bym pływała po silnych deszczach.

Czyli jednak jakąś gospodarkę wodną na działce prowadzicie.
Symulację robiłam w PhotoShopie. Wycinam roślinkę i wklejam na zdjęcie.
Malgosik 09:13, 26 lut 2015

horcia napisał(a)

Myślę, że tu raczej chodzi o to iż forsycje kwitną w porze gdy temperatury są już na tyle bezpieczne że można zaczynać działania w ogrodzie.

Ja też tak myślę, ale wczoraj widziałam w 1 miejscu na czubku krzaka żółte kwiatki forsycji, a u mnie hortki wogóle nie ruszają, zero pąków, a cięcie powinno się robić gdy już roślin zaczynają ruszać.