Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

linnet07 22:35, 24 lut 2015

Witaj Małgosiu. Jestem na portalu raptem od aż 2 dni, przeglądam głównie wątki o tych ogrodach co na glinie są, i tak tu trafiłam. Pięknie wszystko u siebie organizujesz i zazdroszczę Ci, że u Was tam we Wrocku tak ciepło. U mnie jeszcze wiosenki nie widać. Mój mikroskopijny gliniany ogródek jeszcze mało ogarniety jest, sadzę raczej z doskoku i przypadkowo, ale będe podpatrywać i uczyć się .Pozdrawiam..
A te hortensje to teraz przyciełaś?. Nie czytałam całego wątku,jesli możesz to napisz, kiedy przycinałas. Ja mam jedną Vanilkę i nie wiem, czy ciąc , czy jeszcze czekać.
Madzenka 22:48, 24 lut 2015

Malgosik napisał(a)

Oby nie, nie lubię jak się kurzy

No i popracowałam dzisiaj, może ze 3 godzinki. Wyczyściłam jeszcze jesienne liście z wrzośców. Pozamiatałam trochę liści i pozbierałam gałązki sąsiadowych brzóz z rabat, pocięłam je na kompost. Darń potrzepałam. Jutro chyba widły w dłoń.

O matulu ale poszalałaś. A ja dzisiaj pół dnia przespałam
Malgosik 07:12, 25 lut 2015

linnet07 napisał(a)
Witaj Małgosiu. Jestem na portalu raptem od aż 2 dni, przeglądam głównie wątki o tych ogrodach co na glinie są, i tak tu trafiłam. Pięknie wszystko u siebie organizujesz i zazdroszczę Ci, że u Was tam we Wrocku tak ciepło. U mnie jeszcze wiosenki nie widać. Mój mikroskopijny gliniany ogródek jeszcze mało ogarniety jest, sadzę raczej z doskoku i przypadkowo, ale będe podpatrywać i uczyć się .Pozdrawiam..
A te hortensje to teraz przyciełaś?. Nie czytałam całego wątku,jesli możesz to napisz, kiedy przycinałas. Ja mam jedną Vanilkę i nie wiem, czy ciąc , czy jeszcze czekać.

Witaj

Na cięcie hortensji jeszcze za wcześnie. Ja dostałam patyczki od ogrodniczki co to się cięcia nie mogła już doczekać. No i my mamy najcieplejszy rejon. Ale przedwczesne cięcie jest ryzykowne. Ja swoich jeszcze nie tnę.

A jak tam z Twoją gliną?
Coś wogóle rośnie. Ziemia trochę gliniasta czyli całkowity ulepek. Jak warunki wodne wyglądają. Po deszczu stoi woda?
Malgosik 07:13, 25 lut 2015

Madzenka napisał(a)

O matulu ale poszalałaś. A ja dzisiaj pół dnia przespałam

Bez snu nie ma roboty
Relacjonowałam eMowi, że sąsiadka mnie zaczepiła z pytaniem co robię. Odpowiedziałam że wiosenne porządki. eM się za głowę złapał że zwariowałam, bo przecież jeszcze zima...
Całkiem zapomniałam, bo tak ciepło
Agatek 09:07, 25 lut 2015

dziękuję już zapisałam
horcia 09:38, 25 lut 2015

Czyli wnioskuję że hortensje przycinamy gdy zakwitną forsycje? wiem że wtedy zaczynamy pielęgnacje trawnika. A na jaką długość tniesz sadzonki hortensji? Nigdy tego nie robiłam jest gdzieś to opisane?
Malgosik 09:54, 25 lut 2015

horcia napisał(a)
Czyli wnioskuję że hortensje przycinamy gdy zakwitną forsycje? wiem że wtedy zaczynamy pielęgnacje trawnika. A na jaką długość tniesz sadzonki hortensji? Nigdy tego nie robiłam jest gdzieś to opisane?

Ja będę dopiero 1 raz cięła. Zdaje się, że hortensje nic wspólnego z forsycjami nie maja. Jakiś mit tu krąży po forum. Przedwczesne cięcie może spowodować przemarznięcie rośliny.

W tym artykule jest opis cięcia. Termin koniec marca, początek kwietnia, choć jak rejon ciepły i zima ciepła to można trochę wcześniej. Są wskazówki.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/425-hortensje-bukietowe-najpiekniejsze-krzewy-lisciaste-kwitnace
kasia_w 13:57, 25 lut 2015

Małgosiu ależ się dzieje u Ciebie Jak zawsze szybka i pełna energii- chciałabym zarazić się od Ciebie, chyba pomogą mi Twoje fotki
Malgosik 14:56, 25 lut 2015

kasia_w napisał(a)
Małgosiu ależ się dzieje u Ciebie Jak zawsze szybka i pełna energii- chciałabym zarazić się od Ciebie, chyba pomogą mi Twoje fotki

Chętnie coś pofocę, ale narazie niewiele tego zielonego.
Malgosik 15:09, 25 lut 2015

ostnica, wyszło już kilka ździebełek
nie było dużo nasion, ciekawe ile ich wyrośnie

kupiłam dziś granulki na ślimaki, chce wysypać jeszcze w lutym na rabaty
zobaczymy czy zmniejszy się populacja ślimaków