Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

AnnaCh 12:21, 29 maj 2016

Malgosik napisał(a)
Ja ją lubię najbardziej kiedy lawenda kwitnie. W tym roku kwiatostany będę wycinać pojedynczo.
Ja tak robiłam w zeszłym roku. Koronkowa robota, ale za to jaka przyjemna, bo pachnąca I bzyczki dłużej się cieszą kwiatami lawendy
Malgosik 15:25, 29 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Ja tak robiłam w zeszłym roku. Koronkowa robota, ale za to jaka przyjemna, bo pachnąca I bzyczki dłużej się cieszą kwiatami lawendy

Można kwiaty partiami suszyć do woreczkow.
Malgosik 15:28, 29 maj 2016

Podlałam gnojówką z bananów rośliny kwitnące. Kilka skórek zakopałam przy róży, a reszta poszła na kompost. Nastawiłam nową porcję. Em mi obiecał naciąć gdzieś pokrzywy.
Marcin89 16:31, 29 maj 2016

Małgosik, a ja zakupiłem te swoje wymarzone powojniki

Jakiego masz powojnika tego białego? Jakiś podobny do mojego
Malgosik 19:15, 29 maj 2016

Marcin89 napisał(a)
Małgosik, a ja zakupiłem te swoje wymarzone powojniki

Jakiego masz powojnika tego białego? Jakiś podobny do mojego

Mój jest Matka Urszula Ledóchowska
Malgosik 22:02, 29 maj 2016

Larwy opuchlakow mam w prymulkach
Ręce opadają
Olili 22:21, 29 maj 2016

Malgosik napisał(a)
Larwy opuchlakow mam w prymulkach
Ręce opadają

Znajdujesz pojedyncze sztuki na metrze kwdratowym czy np.kilka sztuk przy roślinie.
bo ja to pojedyńcze ale w bardzo różnych częściach ogrodu ,np. na niezagospodarowanych rabatach i myslę ,że one żerowały w trawie ,darń pod rabaty usunięta a one zostały...Też mam stracha co będzie...Zgniatam je z satysfakcją ,cholery jedne.
Olili 22:24, 29 maj 2016

Lubię podgladać jak skrupulatnie planujesz rabaty .
ja dziś żeby nie wyrzucać sadzonek trzmielin to myślę sobie a powsadzam je tak tymczasowo trochę z tyłu ,żeby nie drażniły (bo przydać mi się jeszcze mogą do następnych rabat)...z 8 sztuk tego było .I wyobrażasz sobie,że wsadziłam a potem chyba każda przesuwałam o trochę..
Malgosik 08:49, 30 maj 2016

Olili napisał(a)

Znajdujesz pojedyncze sztuki na metrze kwdratowym czy np.kilka sztuk przy roślinie.
bo ja to pojedyńcze ale w bardzo różnych częściach ogrodu ,np. na niezagospodarowanych rabatach i myslę ,że one żerowały w trawie ,darń pod rabaty usunięta a one zostały...Też mam stracha co będzie...Zgniatam je z satysfakcją ,cholery jedne.

Znajduję po kilka larw przy konkretnej roślinie.
Nie lubię tego rozgniatania.
Malgosik 08:54, 30 maj 2016

Olili napisał(a)
Lubię podgladać jak skrupulatnie planujesz rabaty .
ja dziś żeby nie wyrzucać sadzonek trzmielin to myślę sobie a powsadzam je tak tymczasowo trochę z tyłu ,żeby nie drażniły (bo przydać mi się jeszcze mogą do następnych rabat)...z 8 sztuk tego było .I wyobrażasz sobie,że wsadziłam a potem chyba każda przesuwałam o trochę..

Nie wiedziałam że skrupulatnie planuję rabaty.
Staram się jakoś to poukładać.
Ja też z czego mogę, robię sadzonki. Trzmielinę akurat wtykam pomiędzy większe trzmieliny.

Szkoda że nie mogę wgrać zdjęcia z moich sobotnich prac. Może w domu mi się uda wieczorem to zrobić.
Niestety łubiny powiędły. Mają korzenie, choć pouszkadzane po dzieleniu, a liście są delikatne, kruche, połamały się.
Będę królikiem doświadczalnym odnoście dzieleni łubinów w nieodpowiednim czasie. Zobaczymy czy przeżyją. Szkoda by było gdyby padły, bo mają piękny, ciemny, fioletowy kolor.