Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 13:48, 30 mar 2020

mirkaka napisał(a)
Ty przeganiasz cebulice te ciemne niebieskie a ja ich wszędzie szukam Kupiłam sobie kilka cebul jesienią i teraz bardzo mnie cieszą. Miałam dość dużo tych jaśniutkich błękitnych a zawsze chciałam mieć te ciemniejsze. Szkoda że wcześniej nie wiedziałam że je wywalasz.
Twoje hortensje ogrodowe dość niskie jeszcze i niezbyt duże to można okryć kartonem, ja to bym musiałam mieć karton chyba po wielkiej kanapie
Okryłam włókniną, ale to nic nie dało. Musiałabym owijać kilka razy, a miałam tylko pojedyncze warstwy.
Ech, poczekamy, zobaczymy
Zdrówka życzę Renatko, Tobie i wszystkim z O

Przegoniłam, prawie skutecznie
Rozdałam w 2017, potem komuś jeszcze zbierałam po ogródku pojedyncze cebulki ale pies mi to zniszczył i w tym roku widzę pojedyncze cebulki znowu.
Jak masz kilka cebul to zostaw kwiaty aż zawiążą nasiona i niech te nasiona żyją swoim życiem. Za dwa lata będziesz miała łączkę.
Jak mój sąsiad. Pewnie gdyby nie mata na siatce to wiatr zwiałby nasiona od niego do mnie.
On się bardzo z tego samosiewu cieszy a córka -fotograf robi im foteczki.
Moje hortensje są małe nad ziemią z racji wycięcia pędów, powoli się odbudowują i tym bardziej mi szkoda ewentualnych strat. Dwie największe owinęłam kilka razy włókniną.
Ślicznie dziękuję, wzajemnie.
Dla Ciebie moja wanienka z rozchodnikami.

mirkaka 16:57, 30 mar 2020

Dziękuję
ryska 19:32, 01 kwi 2020

mirkaka napisał(a)
Dziękuję

ryska 19:49, 01 kwi 2020

ryska ku pamięci
W ostatnim czasie przepikowałam papryki, uszczyknęłam też im czubki.
Przepikowałam pomidory przeznaczone do szklarni ( 20 sztuk).
Pomidory do gruntu mam zamiar wysiać jutro(24 sztuki).
Wysiałam aksamitki w warzywniku.
Jutro pewnie zacznę wysiewy warzyw.
Wsadziłam też 2 sadzonki szparagów.
Z wędzarki mam zrobiony kompostownik.
Poprawiliśmy też nawierzchnię w warzywniku dodając trochę płyt na ścieżkach.
Groszki pachnące w szklarni powoli wychodzą.
Heliotropy przepikowane wcześniej i uszczyknięte za 5 liściem właściwym fajnie się zagęszczają. Pikowane później i nie uszczyknięte są dużo mniejsze.
Takie doświadczenie by nie bać się skracać.

AnnaCh 20:14, 01 kwi 2020

Ja mam popikowane żeniszki i też się zastanawiałam, czy jak trochę nie podrosną, to też ich nie pouszczykiwać? Chyba tak, tylko moje to na razie takie maleństwa...
ryska 20:40, 01 kwi 2020

AnnaCh napisał(a)
Ja mam popikowane żeniszki i też się zastanawiałam, czy jak trochę nie podrosną, to też ich nie pouszczykiwać? Chyba tak, tylko moje to na razie takie maleństwa...

Z żeniszkami mi nie po drodze jakoś ale te kupowane na bazarkach mają kopułkowaty kształt, pewnie dzięki uszczykiwaniu.
Maleństwa niech podrosną
galgAsia 20:49, 01 kwi 2020

Renia, piękne te heliotropy . Moje też dzielnie rosną i może za tydzień będę mogła je pikować.
Zaintrygowałaś mnie tymi pomidorami do góry nogami . Masz to gdzieś na obrazku?
ryska 21:20, 01 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Renia, piękne te heliotropy . Moje też dzielnie rosną i może za tydzień będę mogła je pikować.
Zaintrygowałaś mnie tymi pomidorami do góry nogami . Masz to gdzieś na obrazku?

W wizytówce tak na już.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7324-wizytowka-podworko-ryski?page=2

28 kwietnia 2019 mam pierwsze zdjęcia w zeszłym roku.
anabuko1 07:33, 02 kwi 2020

ryska napisał(a)
Śnieżniki

Piękne.
Ciemierniki też śliczne
galgAsia 08:29, 02 kwi 2020

Renia, te worki to bomba normalnie Ja też tak chcę
Mogę Cię prosić o namiary na te worki?