Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:27, 23 kwi 2023

vita napisał(a)

Jak ja lubię takie widoki Dałaś pomidorom te wysokie doniczki, właśnie kompletuję dla swoich.
Miałam pytać co w tych wiszących koszach, doczytałam, że ogórki. Masz pomysły Natrafiałam na nie, przeglądając wątek. 'Powder Puff' się rozkręca, długo ją masz? Szkoda powojnika, jeszcze tak wielkiego. Górskie są poza moimi możliwościami. Szachownice kostkowate cudowne, czekam aż rozwinie kwiaty T.acuminata. Uwielbiam je, niestety u mnie zanikły. Jaką masz glebę w ogrodzie?

Dałam te wysokie, żeby sobie tworzyły system korzeniowy solidny. Wysiewałam pomidory do głębokich skrzynek od razu i tam też korzenie miały bujne.
W wiszących koszach są pomidory koktajlowe Tiny Tim.
Ogórki posiałam ale w innym miejscu.
Magnolię kupiłam w czerwcu 2021.
Powojnika bardzo szkoda, kosy tam mają gniazda i teraz nie wiem jak i kiedy mam go obciąć
bo na usunięcie przyjdzie jeszcze czas.
Moja gleba to wzbogacana w kompost od 10 lat glina. Stanowiska mam różne, bo i zacieniony przedogródek, słoneczną bylinówkę i kącik wypoczynkowy.
Acuminaty bardzo lubię za oryginalność, widać je z daleka. Dostałam 5 cebulek parę lat temu, zakwitną 4.
Szachownice przyrastają właśnie w przedogródku na wilgotnej i cienistej rabatce.
Też lubię te widoczki
ryska 21:38, 23 kwi 2023

Martka napisał(a)
Magnolia i szachownice przepiękne. Czy te drugie się u Ciebie mnożą? Szklarnia już gotowa na owocowanie, ciepło tam masz, dobry sposób na wykorzystanie ciepła pochodzącego od budynku.
Renato, chcę ściągnąć do ogrodu powojnik/powojniki. Mam obelisk, ok. 2 metrów. Kolor nienachalny, biel lub krem, limonkowy. Czy masz typy, które byś mi mogła polecić? Będzie miał sporo światła.

Szachownice przyrastają w przedogródku. W donicy w kąciku wypoczynkowym z 50 cebulek została tylko jedna kępa. Na tych zeszłorocznych Tiny Tim są zielone owoce, czekam aż dojrzeją i odtrąbię pierwsze w tym roku zbiory
Do Twojego ogrodu będzie pasowała M.C-Skłodowska. Lubi słoneczne ale nie gorące stanowiska. Kwitnie w czerwcu, lipcu, potem powtarza jesienią aż do mrozów. Nie trzeba go przycinać. Mam u siebie 3 sztuki i polecam.
Mam też takiego elegancika Guernsey Cream, ma już pąki ale nie lubi słońca.
Martka 22:05, 23 kwi 2023

Reniu, dziękuję Ci bardzo, zauroczył mnie Guernsey Cream, istotnie elegancik! Chyba podumam nad zmianą miejscówki i obelisk stanie w półcieniu
Szachownice są kapryśne... jeszcze się wstrzymam.
ryska 20:10, 25 kwi 2023

Martka napisał(a)
Reniu, dziękuję Ci bardzo, zauroczył mnie Guernsey Cream, istotnie elegancik! Chyba podumam nad zmianą miejscówki i obelisk stanie w półcieniu
Szachownice są kapryśne... jeszcze się wstrzymam.

Dobry ruch bezobsługowy elegancik jest tego wart.
Całe szczęście te szachownice są tanie.
ryska 20:12, 25 kwi 2023

Ogaciłam pomidory w szklarni.
Teraz tam jest 11stopni.

ryska 20:32, 01 maj 2023

Pomidory w szklarni mają się dobrze.
Zrobiłam też dziś w beczce zaczyn na gnojówkę z pokrzyw, skrzypu, podagrycznika, mięty, melisy i innych roślinek samosiejek ogródkowych niepożądanych.
Ślimaki wpierdzielają mi powojniki. Ochrona z popiołu i skorupek jaj nie zadziałała.
Liczę, że powojniki wypuszczą nowe pędy od korzenia.
Fajna dziś była pogoda na ogródkowanie
ryska 08:42, 02 maj 2023

ryska 08:43, 02 maj 2023

GorAna 09:40, 02 maj 2023

ryska napisał(a)

I to co uschło-zmarzło/zgniło? czyli powojnik Mayleen.

Reniu myślisz, że nie odbije?
Wielka strata a był taki cudny.
Czytam, że nie przycinasz powojnika MC Skłodowska.
Ja swojego co roku na 30 cm strzygę niepotrzebnie.
Muszę zaprzestać☺️
Kordina 10:37, 02 maj 2023

ryska napisał(a)

ryska napisał(a)

Bardzo mi się podobają te 2 odmiany tulipków, czy pamiętasz może ich nazwy?