Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Joku 11:03, 02 maj 2023

Mój powojnik MCS chyba po raz kolejny nie odrodził się po zimie. Jak go gdzieś spotkam to chyba spróbuje jeszcze raz bo bardzo mi się podoba. Szkoda tego twojego górskiego Mayleen. Może odbije?
ryska 12:21, 02 maj 2023

GorAna napisał(a)

Reniu myślisz, że nie odbije?
Wielka strata a był taki cudny.
Czytam, że nie przycinasz powojnika MC Skłodowska.
Ja swojego co roku na 30 cm strzygę niepotrzebnie.
Muszę zaprzestać☺️

Aniu on ma jakieś pojedyncze listki na tych długich pędach, nawet jakieś pączki kwiatowe - z 10 sztuk na całą roślinę, rozsiane to tu to tam. Dziwna sprawa. Może w korzeniach jakieś szczury siedzą, bo pies jesienią wykopał mi wielką dziurę w jego obrębie.
Póki co obserwuję. Na działanie mam czas.

Co do MCS to cięcie spowoduje zagęszczenie ale i późniejsze kwitnienie. Jak masz dobrze zbudowaną roślinę to możesz zaprzestać cięcia.
ryska 12:22, 02 maj 2023

Kordina napisał(a)

Bardzo mi się podobają te 2 odmiany tulipków, czy pamiętasz może ich nazwy?

Te tulipanowe płomienie to acuminata a ten strzępiasty różowy to Tulipan Fancy Frills.
Polecam
ryska 12:35, 02 maj 2023

Joku napisał(a)
Mój powojnik MCS chyba po raz kolejny nie odrodził się po zimie. Jak go gdzieś spotkam to chyba spróbuje jeszcze raz bo bardzo mi się podoba. Szkoda tego twojego górskiego Mayleen. Może odbije?

Wciornastki, ślimaki, uwiąd, niedobory...takie atrakcje mam przy powojnikach.
Mnie nie wybudziły się Mazury-kolejna sadzonka.
Skłodowska jest piękna, mam 3 sztuki.
Warta zachodu
Gruszka_na_w... 12:54, 02 maj 2023

Gacenie pomidorów- rewelacja.
U mnie w tym sezonie serduszka ma teraz ledwie 10 cm, a zawsze była o tej porze bujnym chaszczem. Ze ślimakami trudna walka. U mnie zlekceważyły osłonkę z mączki bazaltowej i zeżarły listki sadzonkom kapusty Pak Choi, podżerają listki szałwiom. Ku memu nieszczęściu są tak małe, że trudno je wybierać z rabat.

Tulipany ślicznie zapozowały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 19:14, 02 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gacenie pomidorów- rewelacja.
U mnie w tym sezonie serduszka ma teraz ledwie 10 cm, a zawsze była o tej porze bujnym chaszczem. Ze ślimakami trudna walka. U mnie zlekceważyły osłonkę z mączki bazaltowej i zeżarły listki sadzonkom kapusty Pak Choi, podżerają listki szałwiom. Ku memu nieszczęściu są tak małe, że trudno je wybierać z rabat.

Tulipany ślicznie zapozowały.

Twoje serduszka zadziwiają opieszałością. U mnie takie spóźnione są epimedia, dopiero wychodzą z ziemi.
Też masz ślimaczki z domkami? Ja ich nie tępię, bo podobno żywią się jajami tych obślizgłych golasów. A ponieważ tych drugich nie mam to podpasowało mi pod teorię
Tyle, że w mokrą wiosnę jest ich za dużo, ptaki nie nadążają ze zjadaniem, no to wpierdzielają powojniki. Kapustę moją oszczędziły.
Haniu a jak tam Twoje pomidory w tę mokrą i zimną wiosnę?
Moje wg Twojego sposobu wysiewu, nawet karzełki, chcą już do większego pojemnika.
Spokojnie mogłabym wysiewać koło 10 kwietnia te pomidory

ryska 19:15, 02 maj 2023

Renatko Kokesz a to te od Ciebie
ryska 18:35, 03 maj 2023

Dziś dosadziłam w szklarni 3 pomidory New Big i 6 Banded Amazon.
Pierwsze szklarniowe zbiory tego roku za mną pomidora Tiny Tim.
Wiem, trochę oszustwo, bo zaowocowały w domu a tu tylko dojrzały ale ten pierwszy którego posadziłam zawiązuje owoce już tam(3 zdjęcie).

Na 4 fotce wiszące do góry nogami Tiny Tim ukorzenione z pędów zeszłorocznych pomidorów też kwitną.

ryska 20:00, 03 maj 2023

Mieszkańcy podwórka.
ryska 20:03, 03 maj 2023

Ciągle coś nowego zakwita. Uwielbiam ten czas