Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:42, 20 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Ja mam takie jedno miejsce z pokrzywą. Zostawiłam w zeszłym roku do rozrośnięcia(żeby na gnojówki było) i pokrzywa grzecznie się posłuchała, właściwie to aż za bardzo. Będę miała gnojówek dostatek i sporo pracy przy usuwaniu kłaczy.
Portrety jak zwykle bardzo przyjemne dla oka

Posłuszna pokrzywa ja mam ciąg dalszy Twojej opowieści. Kompost z pokrzywy z nasionami zrobiłam, rozrzuciłam w skrzyniach i miałam całe pola pokrzywowe do pielenia.

Wyrwałam dopiero wiadro podagrycznika, jeszcze ze cztery takie porcje będą.
Kłącza pokrzywy są łaskawsze niż kłącza podagrycznika
Powodzenia nam życzę.

GorAna 21:40, 21 kwi 2023

Reniu, podagrycznika nie zazdroszczę, ja walczę z powojem
Podziwiam Twoje pomidory.
Mnie coś podkusiło i będę pierwszy raz sadzić pomidory pod folią. Nie mam żadnego doświadczenia, więc będę pewnie podpytywać, co i jak
Zostawiam serdeczności
ryska 19:02, 23 kwi 2023

GorAna napisał(a)
Reniu, podagrycznika nie zazdroszczę, ja walczę z powojem
Podziwiam Twoje pomidory.
Mnie coś podkusiło i będę pierwszy raz sadzić pomidory pod folią. Nie mam żadnego doświadczenia, więc będę pewnie podpytywać, co i jak
Zostawiam serdeczności

Powój też uciążliwy. Nie zazdroszczę.
Aniu najtrudniej podjąć decyzję teraz to już z górki.
Pytaj, chętnie pomogę.
Podagrycznik w końcu wyplewiłam dziś rano.
Posadziłam też część pomidorów Tennessee Suited Dwarf, Bawole Serca, wysiałam parę nasion chińskich ogórków, do wiszących koszy dałam Tiny Tim. To wszystko w szklarni.
Póki jest ciepło to się nie przejmuję. O 10 rano miałam tam 28 stopni.
To kolejny dzień kiedy szklarnia jest otwarta cały dzień.
A tuż obok uwijają się murarki.
Jak widzisz ja eksperymentuję
Dziękuję i pozdrawiam
ryska 19:24, 23 kwi 2023

Zagwiazdorzyła mi Magnolia Loebnera 'Powder Puff" czterema kwiatkami.
To pierwsze jej kwitnienie, pewnie dlatego cieszy tak bardzo.
Do twarzy jej z sesleriami i tulipanami Purple Prince.
ryska 19:29, 23 kwi 2023

Pergole dla powojników też są już na swoim miejscu.
Ciekawa sprawa, ale najpierw szkodnik ja wywalając stare pergole ścięłam powojniki bardzo nisko a teraz szkodniki ślimaki z domkami na plecach zajadają się tym co ledwie wystartowało.
Nie zaprosiłam ich wczoraj na ognisko ale za to dziś popiołem obsypałam każdego powojnika.

Ruby zaczął kwitnąć.
ryska 19:32, 23 kwi 2023

I to co kwitnie
ryska 19:34, 23 kwi 2023

I to co uschło-zmarzło/zgniło? czyli powojnik Mayleen.
ryska 19:36, 23 kwi 2023

I w pąkach.

vita 20:22, 23 kwi 2023

ryska napisał(a)

Jak ja lubię takie widoki Dałaś pomidorom te wysokie doniczki, właśnie kompletuję dla swoich.
Miałam pytać co w tych wiszących koszach, doczytałam, że ogórki. Masz pomysły Natrafiałam na nie, przeglądając wątek. 'Powder Puff' się rozkręca, długo ją masz? Szkoda powojnika, jeszcze tak wielkiego. Górskie są poza moimi możliwościami. Szachownice kostkowate cudowne, czekam aż rozwinie kwiaty T.acuminata. Uwielbiam je, niestety u mnie zanikły. Jaką masz glebę w ogrodzie?
Martka 21:24, 23 kwi 2023

Magnolia i szachownice przepiękne. Czy te drugie się u Ciebie mnożą? Szklarnia już gotowa na owocowanie, ciepło tam masz, dobry sposób na wykorzystanie ciepła pochodzącego od budynku.
Renato, chcę ściągnąć do ogrodu powojnik/powojniki. Mam obelisk, ok. 2 metrów. Kolor nienachalny, biel lub krem, limonkowy. Czy masz typy, które byś mi mogła polecić? Będzie miał sporo światła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies