Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:30, 08 lip 2024

Lilia Pretty Women
Gruszka_na_w... 21:43, 08 lip 2024

Jakoś mi umknęło powstanie tego zadaszonego kącika dla pomidorów (o ile dobrze widzę). Ciekawa jestem, czy zadaszenie ochroni sadzonki przed atakiem zarazy. Temperatura tam chyba dla nich znośniejsza niż w szklarni, a przewiew dobrze im robi.
Lilia Pretty Women chwyta za serce podobnie jak film wiele lat temu.
Przedogródek zrobił się nad wyraz elegancki, a strefa wejściowa dodatkowo to podkreśla.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 14:37, 09 lip 2024

ryska napisał(a)
Na schodach.

Bardzo ładnie prezentują się rośliny na schodach, lilie cudne i pluskwica-świecznica (też zdecydowanie
wolę tę drugą nazwę). Powojnik Paul F. jest świetny, też go mam, ale trzeba go kontrolować. Ja spuściłam go z oka i tak szczelnie zarósł mi jodłę, że niektóre gałęzie uschły, trudno go było z niej usunąć (ze względu na wysokość). Teraz rośnie już grzecznie na swoim miejscu.
ryska 21:31, 16 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jakoś mi umknęło powstanie tego zadaszonego kącika dla pomidorów (o ile dobrze widzę). Ciekawa jestem, czy zadaszenie ochroni sadzonki przed atakiem zarazy. Temperatura tam chyba dla nich znośniejsza niż w szklarni, a przewiew dobrze im robi.
Lilia Pretty Women chwyta za serce podobnie jak film wiele lat temu.
Przedogródek zrobił się nad wyraz elegancki, a strefa wejściowa dodatkowo to podkreśla.

Dziękuję za pochwały
Póki co zadaszenie w mieście i na wsi nad pomidorami skutecznie chroni.
Za to ogórki już całe żółte ale one pod gołym niebem rosną.
Ostatni rok mam pomidory w szklarni z racji na zbyt małą ilość słońca. Różnica pomiędzy tymi w gruncie jest diametralna. Zajadam zaś pomidory z balkonu bo one zawsze najszybsze.
Pozdrawiam fotką z Nałęczowa
ryska 21:37, 16 lip 2024

Alija napisał(a)

Bardzo ładnie prezentują się rośliny na schodach, lilie cudne i pluskwica-świecznica (też zdecydowanie
wolę tę drugą nazwę). Powojnik Paul F. jest świetny, też go mam, ale trzeba go kontrolować. Ja spuściłam go z oka i tak szczelnie zarósł mi jodłę, że niektóre gałęzie uschły, trudno go było z niej usunąć (ze względu na wysokość). Teraz rośnie już grzecznie na swoim miejscu.

Dziękuję po zdjęciach zacytowanych widzę jak szybko rosną te supertunie.
Dzisiaj oberwałam świecznicy przekwitnięte kwiatostany.
Oj tak Paul Farges jest ekspansywny.
To wada ale i zaleta, bo potrafi odrosnąć z poziomu zerowego w ciągu sezonu i dodatkowo zakwitnąć. Górski tego nie potrafi.
ryska 23:07, 21 lip 2024

Trochę zdjęć z dzisiaj.
ryska 23:08, 21 lip 2024

ryska 23:10, 21 lip 2024

ryska 20:50, 06 wrz 2024

Przyszłam tu sobie trochę pomarudzić na pogodę. Że są upały to jeszcze zrozumiem ale gdzie te zimne noce i poranki od Anki? Zero wytchnienia
Ale okazuje się, że pomidorom to pasuje, mam rok obfitości.
Ogórki za to wypadły bardzo szybko. Dwa słoiki kiszonych zostawione w kuchni na blacie się popsuły od temperatury.
Cukinie szatkuję i mrożę. Bazylię pocięłam drobno i zalałam oliwą. Z czosnkiem ta mikstura.
Do ogródka mam stosunek nieutralny tak od końca lipca.
Maliny żółte mnie w tym roku rozpieszczają smakiem.
To tak w skrócie co u mnie
ryska 20:53, 06 wrz 2024

Koniec lipca