Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Pokaż wątki Pokaż posty

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 20:48, 09 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Ja zaglądam! Bardzo ładne masz te zakątki ogrodowe, ale też umiejętność uchwycenia ich w kadrze a dorodne bazylie aż poczułam ich zapach, lubię pomidory z oliwkami, serkiem mozarellą i z dużą ilością bazylii. A ten zakątek między budynkami zawsze wygląda rewelacyjnie, jakie masz tam trawki niewysokie? Czy to selserie jesienne?

Dziękuję
Tak, to seslerie jesienne. Wyglądają już bardzo jesiennie wręcz są suche. Może dzisiejszy całodniowy deszcz je ożywi. Inaczej czeka je cięcie.
ryska 21:02, 09 wrz 2024

antracyt napisał(a)
Do Bolesławca trafiłaś na Świeto Ceramiki? Ja się od zeszłego roku wybieram, ale ciągle mi nie po drodze niestety.

Tak, Święto Ceramiki to był gwóźdź wycieczki. To moja kolejna wizyta w Bolesławcu. Warsztaty, muzeum i termy zaliczyłam poprzednim razem. Raj dla oczu ale skwar był tak okropny, że odbierał radość.
Dziś pada i w końcu czuję, że żyję
Gruszka_na_w... 10:20, 10 wrz 2024

Po zdjęciach widać, że lato miałaś bardzo udane. Pomidory obrodziły niesłychanie, wycieczki zapewniły wiele pięknych doznań, a ogród, mimo niesprzyjającej aury, prezentuje się świetnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 13:31, 10 wrz 2024

Czy to koniec lipca, czy koniec sierpnia zawsze pięknie. A Jacqueline daje u Ciebie pięknie czadu
ryska 20:07, 03 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Po zdjęciach widać, że lato miałaś bardzo udane. Pomidory obrodziły niesłychanie, wycieczki zapewniły wiele pięknych doznań, a ogród, mimo niesprzyjającej aury, prezentuje się świetnie.

Uwielbiam wycieczki po Polsce. Przed ostatnią, do Gdyni, obcięłam czubki pomidorków Tiny Tim, wsadziłam do wody a po powrocie (po 8 dniach ) ukorzenione posadziłam do doniczek.
Sezon był udany dzięki foliowym daszkom nad pomidorami.
Co do ogródka kwiatowego to cieszę się, że przyszła jesień i rośliny się już nie męczą.
Wnioski są takie, że albo założę linie kroplujące na tych wąskich rabatkach albo przestanę plewić podagrycznik żeby rosła tam jakaś bujna roślina. Powojniki nie dały rady, róże lovely fairy też nie, brunery uschły, hortensje bobo również.

ryska 20:09, 03 paź 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Czy to koniec lipca, czy koniec sierpnia zawsze pięknie. A Jacqueline daje u Ciebie pięknie czadu

Ta róża jest cudowna. Zawiązuje nasiona i teraz są kwiaty i czerwone owocki.
Muszę to uwiecznić na zdjęciu.
ryska 20:19, 03 paź 2024

Zamiast pomidorów mam w szkarni truskawki.
Dosadzę jeszcze tu czosnek.

30 września zerwałam ostatni koszyk czerwonych pomidorów i dwa koszyki zielonych.

Faworyci bez zmian: Desperado i Tennessee Suited.
Ale to Roma zapewniła mi gęste przeciery na całą zimę.

Kordina 21:37, 03 paź 2024

Jakie ładne kolorowe zbiory a te pogniecione to papryczki czy takie pomidorki w koszu?