Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

anabuko1 18:38, 25 wrz 2016

zoja napisał(a)
o, ja obwodów nie mierzyłam, ale mam metr stolarski - taki łamany drewniany

ja także wyciągnęłam wnioski - więcej mieczyków w cieniu nie posadzę... i najwyraźniej bardzo lubią mój piasek
Nadal jednak nie wiem co z tymi maleńkimi zrobić? też suszyć? potem do ziemi czy do doniczek sadzić? wiesz może?

Ja zawsze mieczyki ładuję do skrzyneczki i te male też.
Jak sadzę na wiosnę, to te drobne wszystkie wsypuję w jedno miejsce.Rosną ładnie. Wiadomo są za male,żeby wytworzyły kwiat.
ale cebulki ładnie podrosną i na przyszły rok mogą już pokazać swoje ładne kwiatuchy
ryska 18:39, 25 wrz 2016

zoja napisał(a)
o, ja obwodów nie mierzyłam, ale mam metr stolarski - taki łamany drewniany

ja także wyciągnęłam wnioski - więcej mieczyków w cieniu nie posadzę... i najwyraźniej bardzo lubią mój piasek
Nadal jednak nie wiem co z tymi maleńkimi zrobić? też suszyć? potem do ziemi czy do doniczek sadzić? wiesz może?

Pewnie z tych maluszków po paru latach wyrośnie cebula zdolna wydać kwiatki ale ile to potrwa to nie mam pojęcia.
Znalezione na stronie Zoja Litwin:
Roz­mnażanie generatywne czyli przez siew nasion stosuje się tylko w hodowli nowych odmian.
Mieczyki rozmnaża się głównie wegetatywnie czyli albo sadząc bulwę następczą jaka wytworzyła się w sezonie albo wysiewając powstałe bulwki przybyszowe, które w zależności od ich wielkości mogą dać bulwę zdolną zakwitnąć po 2 lub 3 latach. Bulwy zastępcze sadzi się jeśli aura pozwala już pod koniec kwietnia, albo na początku maja. Małe bulwki przybyszowe można potraktować jak nasiona i wysiać nawet na parapecie pod koniec marca. Wysiewamy je dość głęboko bo 4-5 cm pod powierzchnią gleby.
Przed sadzeniem czy wysiewem pamiętajmy o zaprawianiu bulw i bulwek.
ryska 18:44, 25 wrz 2016

anabuko1 napisał(a)

Ja zawsze mieczyki ładuję do skrzyneczki i te male też.
Jak sadzę na wiosnę, to te drobne wszystkie wsypuję w jedno miejsce.Rosną ładnie. Wiadomo są za male,żeby wytworzyły kwiat.
ale cebulki ładnie podrosną i na przyszły rok mogą już pokazać swoje ładne kwiatuchy

Dziękuję Aniu - czyli warto zadać sobie trudu. Po pierwsze wykopywanie, zimowanie, sadzenie wiosną, dbanie o malutkie sadzoneczki. Ta Violetta bardzo mi się podoba, więc też te maluszki przetrzymam
malgorzata_s... 18:46, 25 wrz 2016

Violetta pięknaFotki jak zwykle fantastyczne Pozdrawiam
anabuko1 18:49, 25 wrz 2016

ryska napisał(a)

Dziękuję Aniu - czyli warto zadać sobie trudu. Po pierwsze wykopywanie, zimowanie, sadzenie wiosną, dbanie o malutkie sadzoneczki. Ta Violetta bardzo mi się podoba, więc też te maluszki przetrzymam

O tak warto, warto.
Wszystkie dzieci które dają nam roślinki, zwłaszcza cebulowe, są cenne.
zoja 18:49, 25 wrz 2016

Aniu Renato DZIĘKUJĘ
ryska 19:07, 25 wrz 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Violetta pięknaFotki jak zwykle fantastyczne Pozdrawiam

Cześć Gosiu dziękuję. Dla Ciebie niestrudzona ostróżeczka ogrodowa jednoroczna.
ryska 19:14, 25 wrz 2016

anabuko1 napisał(a)

O tak warto, warto.
Wszystkie dzieci które dają nam roślinki, zwłaszcza cebulowe, są cenne.

Aniu powojnik Krakowiak dla Ciebie. Zaczął kwitnąć pod koniec czerwca, kończy kwitnąć pod koniec września. Sadzony jesienią 2015. Moja duma
Zana 19:17, 25 wrz 2016

Renatko jak zabezpieczasz trytomę na zimę?
ryska 19:17, 25 wrz 2016

zoja napisał(a)
Aniu Renato DZIĘKUJĘ

Ja również dziękuję
Hortensja Bobo