Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

jula81 12:35, 19 lip 2014

Jeśli jesteś teraz w temacie kamienia polecam Ci obejrzeć :
http://majawogrodzie.tvn.pl/160,Krolestwo-kamienia-odc-447,odcinek.html
Hortensja 13:43, 19 lip 2014

jula81 napisał(a)

Jaka to ściana ? Południowa? Z tego co widzę dużo cienia pod tujami

Trzeba pamiętać że nie każda roślina lubi cień.Dobierzesz odpowiednie
A może kamień nierównomiernie rozłożony a pomiędzy np. Irga pozioma - Cotoneaster horizontalis dla kontrastu

musiałam się zastanowić zanim odpowiem bo strony świata nie są moją mocną strona

za tujami mamy północ czyli skarpa skierowana jest ku południu. w zasadzie od rana do popołudnia jest tam słonce (czyje to doskonale po dzisiejszym plewnieniu). Dopiero wieczorem gdy słońce chyli sie ku zachodowi pojawia się cien - wtedy tez było robione zdjęcie.

jula81 napisał(a)

Zrób jeszcze zdjęcie strony południowo -zachodniej Chyba że jest a ja nie widzę.

wydaje mi się, że wszystkie są, w razie czego zaznacz mi strzałką na planie działki którą część mam przybliżyc to zrobię zdjęcie.

jula81 napisał(a)
Jeśli jesteś teraz w temacie kamienia polecam Ci obejrzeć :
http://majawogrodzie.tvn.pl/160,Krolestwo-kamienia-odc-447,odcinek.html

takie przyjemności zostawiam sobie na wieczór, wracam do mojej skarpy....
jeszcze kilka metrów i będzie wyplewiona w całości
Hortensja 21:19, 22 lip 2014

22 lipca 21.00 - zakończyłm odchwaszczanie skarpy!
praowałam w wolnych chwilach co zajęło mi az 7 dni ale wato było.
później dodam zdjęcia
alinak 23:38, 23 lip 2014

Jak patrzę na ten widok z frontu to nie widzę tam drugiego nakładającego się widoku następnego murka ,wyobraź to sobie . to będzie masakra ,no chyba że dokładnie taki sam jak ten z przodu. zastanów się czy nie lepsze by były po prostu jałowce horyzontalne , z punktu wygody i praktyczności .na skarpie nic innego ci tam nie urośnie , za duży spad .
Hortensja 00:37, 24 lip 2014

alinak napisał(a)

Jak patrzę na ten widok z frontu to nie widzę tam drugiego nakładającego się widoku następnego murka ,wyobraź to sobie . to będzie masakra ,no chyba że dokładnie taki sam jak ten z przodu. zastanów się czy nie lepsze by były po prostu jałowce horyzontalne , z punktu wygody i praktyczności .na skarpie nic innego ci tam nie urośnie , za duży spad .

Alina decyzja już podjęta, więc lepiej mnie nie strasz - choć zawsze można jeszcze się wycofać.
Ktoś mi napisał we wczesniejszych postach ze cechą nie tylko ogrodow ale i budownictwa srodziemnomorskiego jest wielopoziomowość i tego się trzymam.
postanowilismy zrobić drugi murek dokładnie taki sam - kamienny - jak ten z pierwszego planu. Palisadka nie wchodzi w grę - nie znaleźlismy ani jednego wzoru pasująego do kamiennego muru. Musi byc wiec taki sam albo żaden. Wytyczyliśmy juz spady i długości poszczegolnych czesci.
Patrząc na przebieg sznurka myślę, że będzie ładnie.
Wrzucę jutro zdjęcia bo aparat od dwóch dni rezyduje w garażu i wieczrem nie ma siły po niego schodzić. Wydaje mi się, że w tej sytuacji jest to najlepszej wyjscie.
Na murku mozna zawsze ustawic donice z kwiatamilub lampiony. Na skarpie jedynie posiac trawę lub zasadzic jałowce jak piszesz.
Pozyjemy. Zobaczymy
jula81 08:39, 24 lip 2014

Zapowiada się ciekawie Czekam na dalsze recenzje
Toszka 23:50, 24 lip 2014

Jeśli jest to południowe nasłonecznienie to równiutko posadź poletko krzaczków lawendy. I nic więcej
Mathildis 01:26, 30 lip 2014

Popieram Toszkę laawenda w tym miejscu byłaby miodzio.

A co dziewczyny powiedziałybyście o tamaryszku w tym ogrodzie? Pasowałby do śródziemnomorskiego klimatu?
Hortensja 21:57, 30 lip 2014

hej hej,
nie opuściłam wątku tylko mam sporo pracy przy omawianym temacie.
stanęło na tym, ze będzie murek kamienny. ławice już wykopane. jutro robimy szalunek.
po obłożeniu murku kamieniem planuje zasadzić lawendę, na razie nie wiem gdzie ogłabym posadzić tamaryszek.
Magdalena25 10:42, 31 lip 2014

Witaj
Zajrzałam i zapisuję do odwiedzania
Pozdrawiam