jula81
18:15, 14 lip 2014
Hortensja zgadzam się z tym co powiedziała jambosanajeśli Twój ogród ma być taki jak w tytuł to musisz dużo jeszcze zrobić. Pomyśl zastanów się i podpytaj .Oglądaj,czytaj i ucz się jakie rośliny do Twojego ogrodu mogą się nadawać.
Z mojej strony mogę podsunąć Ci zdjęcia z których możesz zaczerpnąć inspirację:
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=Mediterranean%20garden
Zwróc uwagę na donice o których mówiła jambosana,są gliniane lub kamienne w których możesz posadzić agawy i oleander który na zimę zabierzesz w cieplejsze miejsce i który spokojnie możesz sama rozmnażać jesienią z młodych końcówek.U mojej babci pięknie rosły cytrusy w donicy które też na lato wystawiała przed dom.
Tu donice:
http://www.pinterest.com/pin/19140367139098811/
Ogród w stylu śródziemnomorskim(jak w tytule) napewno Ci się uda

Nie myśl o żurawkach i innych roślinach niepasujących do tego stylu.
Pamiętaj o szczegółowym dobieraniu roślin i bierz pod uwagę naszą strefę klimatyczną-szczególnie zimą. W strefie śródziemnomorskiej zima jest bardzo łagodna i temperatura nie spada poniżej 0 °C .Więc jak wiesz , łagodny klimat sprzyja uprawie wielu roślin. U nas niestety może okazać się że wiele roślin nie przeżyje naszej zimy.
Rosną tam: karłowate dęby,sosny, oleander, mirty, jałowce,oliwka, figowiec i winorośl oraz drzewa cytrusowe: pomarańcze, cytryny oraz mandarynki.A kwiaty takie jak podpowiada jambosana.Więcej wysłałam Ci na priv w linku.
Tam trawnik zastępuje łąka ziół( tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn,macierzanka... ,) kwiatów i traw.Trawniki takie jak u nas nie przetrwałyby długo ze względu na suszę jaka tam panuje. Weź pod uwagę rośliny twardolistne( i dużo traw takich jak stipia i inne lekkie.
Możesz pomyśleć o jakiejś fontannie .Fajnym elementem ogrodu byłaby też z rzeźba która nawiązuje do kultury greckiej lub rzymskiej..
Co jeszcze... o! kamień ,tak koniecznie kamień w jasnej tonacji piaskowca do wyłożenia ścieżek .Większe rośliny podsypane żwirkiem.Pomiędzy kamieniami znajdź też miejsce na kępy macierzanek i rojników,lawendy i rozchodniki,dyptam,charby,krwawniki,trytoma,juka...
Pomyśl też o pergoli, dużej pergoli po której wspinać się będą bujne i kwitnące obficie pnącza typu winorośl, glicynia.
Uda Ci się napewno - ze wsparciem ogrodowiska oczywiście

Pamiętaj o projekcie - to podstawa !
Wybierając te gatunki roslin wniesiesz sporo południowego klimatu do swojego ogrodu .Będzie wakacyjna atmosfera Grecji i Hiszpanii

Powodzenia

Będę zaglądać napewno jak Ci idzie z realizacją.
(No chyba że zmienisz styl w jakim chcesz zagospodarować swój ogród który jak widzę dopiero "rusza")