Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

bleebla 13:52, 05 sie 2014

Tu masz trochę plusów i minusów drewnianego tarasu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3949-mala-eleczka?page=36
Hortensja 19:10, 06 sie 2014

Dzięki, przydatne informacje.

U nas niestety pada. Zalewa wszystkie okoliczne miejscowości. Wystarczy włączyć tv. Nasz murek oporowy trzeba było dzisiaj zalac w trybie pilnym. ziemia zaczęla się obsuwać i zasypywać szalunki i zbrojenia.
Hortensja 09:12, 18 sie 2014

Wracam by podsumować i zarazem zakończyć wątek. Poprosiłam o usunięcie zdjęc ze względów bezpieczeństwa. Treść na pewno przyda się niejednemu ogrodomaniakowi lubiącemu śródziemnomorskie klimaty

U mnie niestety nie ma mozliwości zeby taka roslinność przyjęła się w ogrodzie na dłużej. Niezyczliwa pogoda i dosc surowy górski klimat pokazał mi w ostatnim czasie kto tu rządzi. Polne łąki przetoczyly się przez nasz ogród niczym rwaca rzeka niosąc warstwy mułu i wypłukując ozdobny żwirek i mniejsze ozdobne nasadzenia.
Postaram się od nowa spojrzeć na mój ogród i znaleźć takie rozwiazanie, którego nie zniszczy kolejna wichura. Może kompozycje w donicach, które można przenieść w "bezpieczne' miejsce?
Zobaczymy.

Dziś wreszcie świeci słońce.
Pozdrawiam!!
lojalna_ 08:25, 01 wrz 2014

Szybciutko podglądnełam twój watek zapowiada sie super u mnie tez wiele pomysłów narazie w głowie trzymam kciuki za realizację. Pogoda dzis u nas niestety ponura .
jolka 17:43, 02 wrz 2014

Witam po sąsiedzku
Jak czytam "nasz dom otaczają pola i łąki(...)" to tak jakbym swój ogród widziała.

aage 15:28, 17 paź 2014

Skusił mnie tutaj a więc jestem
Aga 09:01, 16 maj 2015

jula81 napisał(a)

Hortensja zgadzam się z tym co powiedziała jambosanajeśli Twój ogród ma być taki jak w tytuł to musisz dużo jeszcze zrobić. Pomyśl zastanów się i podpytaj .Oglądaj,czytaj i ucz się jakie rośliny do Twojego ogrodu mogą się nadawać.
Z mojej strony mogę podsunąć Ci zdjęcia z których możesz zaczerpnąć inspirację:
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=Mediterranean%20garden

Zwróc uwagę na donice o których mówiła jambosana,są gliniane lub kamienne w których możesz posadzić agawy i oleander który na zimę zabierzesz w cieplejsze miejsce i który spokojnie możesz sama rozmnażać jesienią z młodych końcówek.U mojej babci pięknie rosły cytrusy w donicy które też na lato wystawiała przed dom.
Tu donice:
http://www.pinterest.com/pin/19140367139098811/

Ogród w stylu śródziemnomorskim(jak w tytule) napewno Ci się uda
Nie myśl o żurawkach i innych roślinach niepasujących do tego stylu.
Pamiętaj o szczegółowym dobieraniu roślin i bierz pod uwagę naszą strefę klimatyczną-szczególnie zimą. W strefie śródziemnomorskiej zima jest bardzo łagodna i temperatura nie spada poniżej 0 °C .Więc jak wiesz , łagodny klimat sprzyja uprawie wielu roślin. U nas niestety może okazać się że wiele roślin nie przeżyje naszej zimy.
Rosną tam: karłowate dęby,sosny, oleander, mirty, jałowce,oliwka, figowiec i winorośl oraz drzewa cytrusowe: pomarańcze, cytryny oraz mandarynki.A kwiaty takie jak podpowiada jambosana.Więcej wysłałam Ci na priv w linku.

Tam trawnik zastępuje łąka ziół( tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn,macierzanka... ,) kwiatów i traw.Trawniki takie jak u nas nie przetrwałyby długo ze względu na suszę jaka tam panuje. Weź pod uwagę rośliny twardolistne( i dużo traw takich jak stipia i inne lekkie.
Możesz pomyśleć o jakiejś fontannie .Fajnym elementem ogrodu byłaby też z rzeźba która nawiązuje do kultury greckiej lub rzymskiej..

Co jeszcze... o! kamień ,tak koniecznie kamień w jasnej tonacji piaskowca do wyłożenia ścieżek .Większe rośliny podsypane żwirkiem.Pomiędzy kamieniami znajdź też miejsce na kępy macierzanek i rojników,lawendy i rozchodniki,dyptam,charby,krwawniki,trytoma,juka...

Pomyśl też o pergoli, dużej pergoli po której wspinać się będą bujne i kwitnące obficie pnącza typu winorośl, glicynia.

Uda Ci się napewno - ze wsparciem ogrodowiska oczywiście . Nie będzie łatwo ale tak jak Danusia napisała w Dekalogu ogrodniczym : Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt i nie biadol, jak coś padnie
Pamiętaj o projekcie - to podstawa !
Wybierając te gatunki roslin wniesiesz sporo południowego klimatu do swojego ogrodu .Będzie wakacyjna atmosfera Grecji i Hiszpanii

Powodzenia
Będę zaglądać napewno jak Ci idzie z realizacją.
(No chyba że zmienisz styl w jakim chcesz zagospodarować swój ogród który jak widzę dopiero "rusza")
Witam.jestem na etapie projektowania malego zakatka w stylu srodziemnomorskim jest tu duzo wskazowek

Aga 09:03, 16 maj 2015

Witam jestem właśnie na etapie projektowania zakatka w stylu srodziemnomorskim
Hana75 00:47, 10 sie 2015

Hortensja napisał(a)
Wracam by podsumować i zarazem zakończyć wątek. Poprosiłam o usunięcie zdjęc ze względów bezpieczeństwa. Treść na pewno przyda się niejednemu ogrodomaniakowi lubiącemu śródziemnomorskie klimaty

Witaj, zatem zrezygnowałaś z śródziemnomorskich klimatów?
Szkoda, że się nie udało.
Ja też mam problem, bo u mnie z kolei piaski i działka z dala od domu.

Niestety czasem trzeba zrezygnować, by pojawił się nowy, lepszy pomysł
Pozdrawiam i spełnienia nowych, ogrodowych marzeń.