Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Krakus 11:53, 28 sie 2014

kosolka napisał(a)
Wrzucam jeszcze raz obrazek i proszę, podpowiedzcie! Tu po lewej przy kolonie wrzuciłam thuje aurescens. W pierwszym moim planie był tam świerk biały conica, Ale mimo prób, przymiarek,oglądania go w necie i na żywo- za nic mi tam nie pasuje. Jakieś inne propozycje oprócz aurescens?

cyprysik tępołuskowy "Nana Gracilis" ? do 1,5m niby dorasta

Domi ma go u siebie w ogrodzie i dopiero niedawno udało mi się go zidentyfikować
kosolka 11:57, 28 sie 2014

Na tyły za mały. Myslałam o nim, ale w inne miejsce. Podoba mi się. Kombinujmy dalej
katiaxx 12:13, 28 sie 2014

mnie to się zdaje że ten tępołuskowy to 1,5 w 50 lat osiąga albo coś koło tego
kosolka 12:14, 28 sie 2014

katiaxx napisał(a)
mnie to się zdaje że ten tępołuskowy to 1,5 w 50 lat osiąga albo coś koło tego

No na pewno jest pooowooolnyyy
kosolka 12:15, 28 sie 2014

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Thuja%20occidentalis%20'Krakus'&lang=1 ta mi się spodobała a później spojrzałam na nazwę Dla kolegi Krakusa
kosolka 12:17, 28 sie 2014

Nana Gracilis mam na moim obrazku wyżej, przed rh
Krakus 13:24, 28 sie 2014

kosolka napisał(a)
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Thuja%20occidentalis%20'Krakus'&lang=1 ta mi się spodobała a później spojrzałam na nazwę Dla kolegi Krakusa

czyli spodobał Ci sie dopóki nie spojrzałaś na nazwę
ja nie mam z tym nic wspólnego a może i szkoda

kosolka 13:34, 28 sie 2014

Krakus napisał(a)

czyli spodobał Ci sie dopóki nie spojrzałaś na nazwę

heh Nie
waldek727 19:43, 28 sie 2014

asiach napisała:
Na pewno nie mam takiego doświadczenia w tworzeniu ogrodów jak Waldek, ale sama coś tam stworzyłam i jest mi z tym dobrze.
Teraz przepraszam za określenie.
To tak jakby stać i patrzeć na osobę tonącą i jej nie pomóc i zastanawiać się utonie czy nie i najlepiej jeszcze obstawić u bukmachera - może jeszcze zarobimy na tym - masakara .

Asiu.
Patrząc na Twój ogród myślę, że masz dużo większe doświadczenie w tworzeniu ogrodów niż ja i cieszę się, że pomagasz mniej doświadczonym w tym temacie osobom.
Być może umknęła Ci jakaś strona z wątku Oli skoro zwróciłaś się do mnie w powyższych słowach. Nie obawiaj się, przyjąłem je bez urazy ponieważ lubię szczerą rozmowę.
Jakiś czas temu przedstawiłem kosolce własną wizję tworzenia ogrodu od podstaw. Przypomnę, wyciągając post z archiwum, i wtedy proszę Cię abyś po przeczytaniu go określiła, czy rzuciłem tonącemu sflaczałą dętkę rowerową, czy raczej rzuciłem na głębokie wody pneumatyczną tratwę ratunkową w której bezpiecznie można dopłynąć do brzegu.
waldek727 napisał:
Olu.
W jednym poście nie uda mi się opisać wszystkiego co mogłoby być pomocne przy zakładaniu ogrodu. Z drugiej strony nie miałoby to sensu, ponieważ Danusia w sposób wyczerpujący, klarowny i przystępny zawarła już chyba wszystko co się tyczy ogrodów w swoich publikacjach, które polecam Ci w wolnych chwilach do przestudiowania.

Są dwie drogi do wyboru które posiadają właściciele działek. Z jednej strony można nie zważając na nic innego zagospodarować teren w szybkim tempie obsadzając go samymi roślinami. Z drugiej strony uzbrajając się w cierpliwość, można stworzyć jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny ogród.
Nie chcę burzyć ciągłości wątku, dlatego proszę Olu potraktuj mój post jako moje własne przemyślenia odnoszące się do konstrukcji ogrodu które to mogą być uzupełnieniem pomysłów Twoich gości w wątku.

,,Pokaż mi swój kompost, a powiem Ci jakim jesteś ogrodnikiem". To stara mądrość która przypomina nam, że gleba jest podstawą i fundamentem przyszłego ogrodu. To ona będzie decydowała przez lata o wyglądzie, kondycji i zdrowotności naszych roślin.
Olu. Masz niepowtarzalną szansę wykorzystać to w swoim niezagospodarowanym jeszcze ogrodzie, aby poprawić jej strukturę, żyzność i urodzajność. W tym celu wprowadza się do gleby 1 tonę przekompostowanego obornika i ok 100 kg mączki bazaltowej na powierzchni 100m2. Będzie to początkiem powstawania na Twoim terenie warstwy próchnicznej. Zaczęłaś Olu od sadzenia roślin przypuszczam, nie znając zasobności gleby w składniki pokarmowe ani jej odczynu. Jest to najczęstszą przyczyną obumierania roślin lub atakowania ich przez patogenne grzyby, bakterie, nicienie i inne szkodniki. Samo zaprawianie dołków lepszą ziemią jest rozwiązaniem ostatecznym i krótkodystansowym. Gleba powinna tętnić życiem w całym ogrodzie a nie tylko w określonych jego punktach. Po połączeniu się obornika z glebą warto zrobić w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej jej analizę i uzupełnić brakującymi składnikami, oraz zadbać o jej odpowiednie pH. Bez wykonania tych podstawowych czynności marzenia większości osób o pięknym i zdrowym ogrodzie pryskają jak bańka mydlana.
Olu. Ogród to nie tylko rośliny. Charakter ogrodu zależny jest przede wszystkim od architektury ogrodowej. Ogród powinien stanowić przedłużenie domu, a dom powinien być jego miłym i współgrającym akcentem. Rośliny sadzone w pobliżu budynku powinny być odpowiednio dobierane kolorystycznie do jego elewacji. Bardzo trafnym doborem może być elewacja w kolorze ecru połączona z elementami w dwóch odcieniach zieleni, w tym zieleni mchu, lub tzw zieleni leśnej. Drugim miłym dla oka rozwiązaniem jest elewacja w kolorze brudnego różu z elementami pomalowanymi na kolor stonowanej cegły i grafitu.
Przed jakimikolwiek nasadzeniami powinno się poprowadzić w ziemi wszystkie potrzebne w przyszłości media. Czy nie myślałaś o wodzie w ogrodzie, zraszaczach, oświetleniu czy podłączeniu maszyn i urządzeń w najdalszych jego zakątkach? Ważne jest też to, aby ogród miał swój klimat, swoje tajemnice które można stopniowo odkrywać spacerując po nim. Różne poziomy, a nie płaski teren optycznie go powiększą a Tobie dadzą większe możliwości jego zagospodarowania. Niedoceniane są murki oporowe, schodki, uskoki z drewnianych bali czy głazów a także gabiony. Gabiony różnej szerokości, wysokości i długości które niekoniecznie muszą być wypełnione tłuczniem czy kamieniami, a na przykład drewnianymi niezbyt grubymi balami z róznych gatunków drzew.
Wspomniałem już o wodzie w ogrodzie. Oczka, oczka i jeszcze raz oczka. Elementem wodnym z roślinnością bagienną mogą być także niewielkie strumyki, źródełka, kaskady, kamienne ściany czy ciurkadełka.
A co zamiast tradycyjnej, odwiecznej i niezłomnej altany ogrodowej? Proponuję Ci Olu zaskoczyć swoich gości posiadaniem w swoim ogrodzie drewnianej bani wraz z przylegającym do niej mini stawikiem wypełnionym borowiną. Czy koniecznie wychodząc z domu do ogrodu musimy obijać się na tarasie o stół lub stojące wokół niego krzesła ogrodowe? Patrzeć z jednej strony na kominek, a z drugiej na pnącą się po pergoli różę?
Pomyśl Olu w tym miejscu o małej oranżerii która mogłaby być przejściem z domu do ogrodu, a zimą koiłaby wszystkie Twoje i domowników zmysły.
Wiem, że lubisz także kulinaria.
Hmm?
Niekoniecznie potrawy przez Ciebie przyrządzane muszą się pichcić na metalowym grillu czy ceglanym kominku. Również atrakcyjną formą architektury ogrodowej może być ognisko z żeliwnym kociołkiem, lub usytuowane na żwirowym placyku ognisko szwedzkie, które dodatkowo przy biesiadzie odstraszałoby komary.
Co do kompozycji roślinnych to może wypowiem się w następnych postach. Jedynie wspomnę, że tak ulubione przez Ciebie Olu byliny, wcale nie muszą rosnąć na opatrzonych rabatkach. Zielone ściany które mam na myśli również mogą stanowić piękny element w ogrodzie, lub imitować łuk triumfalny przez który można by było wchodzić na posesję.
Sama widzisz, ile należy wcześniej wykonać prac związanych z powstawaniem ogrodu, zanim posadzi się do gleby pierwszą zakupioną w sklepie roślinkę.
kosolka 20:22, 28 sie 2014

Dzień dobry Waldku. Nie odnoszę się, bo to do Asi.

A ja dalej sloikowo. Co drugi dzień zbieram ok kilograma malin i jeżyn i robię z nich dżemik. Pycha!!
Dziś znów prac zewnętrznych nie było, bo byliśmy u mamy urodzinowo (a w sobotę impreza właściwa jeszcze!). A zbiera się tego!! Kanty trzeba zrobić, poziomki przyciąć, bo jeszcze tego nie zrobilam, o rabacie nie pisze, bo wiadomo, kosic znów trzeba, sprzatnac basen, ustalić układ rozanej.. Uff..
Małe zakupy dziś były. Dam foty później.