Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Krakus 08:02, 29 sie 2014

kosolka napisał(a)

Nie chcę się z nikim pojedynkowac Nie mam broni

zacytuję Ci tu kśiązkę Dywan - Terrego Pratchetta:

"...Do broni!-ryknął Careus, zrywając się na równe nogi.-Wszyscy do broni! -A co Bronia na to?-spytał..."

no a tak na poważnie to wczytuję sie w polemikę Waldka z Asiach
Mam trochę odmienne zdanie od niego...
Może i zgodne ze sztukę jest najpierw pobudować wszystkie instalacje nawadniania, altany, oczka wodne itp itd a dopiero później sadzić rośliny ale takie postępowanie niestaty ma jeden minus...trzeba miec zabespieczone środki na całą inwestycję bo nie wyobrażam sobie robić systemem gospodarczym (czyt. własnymi ręcami) w tej kolejności. Moim zdaniem rozciągnęłoby się to w zbyt długi okres czasu i na ogród doczekalibyśmy sie na starość...
co do kompostowania całej działki zapytam tylko jak to zrobic na 32 arach?
Bo może i bym się skusił na takie rozwiązania...
kosolka 08:24, 29 sie 2014

A Bronia sie nie broni

Są różne opinie, różne "szkoły", rózne realizacje.. Oczywiście że tak byłoby najlepiej - robić wszystko od razu, zgodnie z planem. Ale nie musi tak być przecież. Koncepcja w trakcie realizacji też może się zmieniac? Ja za 15lat inaczej będe patrzyła na moj ogród. Będe go znała, jego oczekiwania i potrzeby, nie bede sie zastanawiac jaka roślina będzie mi tu czy tam pasowała, wszystko bedzie jasne. Ale oczka wodne powstają czasem po kilku-lub nastu latach nawet i nie trzeba wiedziec od poczatku gdzie będzie. Zastanawiałam sie nad "przygotowaniem ziemi". Mam 45arów, więc trochę więcej niż Ty. Rozumiem, że nie trzeba brac dosłownie słów o przygotowaniu całej działki. Bo dookoła ja mam lasek, ale pozostałe - sad, warzywnik, trawnik, rabaty.. Mnóstwo metrów. Ja pod każdą roślinę daje to co lubi, kompostu jeszcze nie mam, ale odpowiednią ziemię a potem nawóz. Jeszcze jedno moje przemyslenie - skąd wziąć kompost przy przygotowywaniu działki pod ogród??
kosolka 08:25, 29 sie 2014

Jeny szybko pisze, jakoś tak bez ładu i składu Może ktoś mój bełkot zrozumie
kosolka 10:00, 29 sie 2014

Zamówiłam piękności Alden biesen- oto ona:

Krakus 11:01, 29 sie 2014

kosolka napisał(a)
Zamówiłam piękności Alden biesen- oto ona:

wygooglowałeem ale cieżko nawet z tym bo miasto wyskakuje kolejny różany ogród się szykuje....
Kasial 11:02, 29 sie 2014

Też mi się podoba ładne rzeczy mi tu podpowiadasz
marta_d 11:13, 29 sie 2014

kosolka napisał(a)
2 x limki i cyprysik Nana Gracilis

Thuja sunkist

lubię tego cyprysika - ma świetny odcień zieleni koleżanka widzę zakupowo poszalała
kosolka 11:36, 29 sie 2014

Nie potrafie rozrysowac różanki Za diabła. Zabieram sie juz piąty raz przynajmniej, i gooofno mi wychodzi. Za przeproszeniem.
monteverde 11:50, 29 sie 2014

kosolka napisał(a)
Jeny szybko pisze, jakoś tak bez ładu i składu Może ktoś mój bełkot zrozumie

Ola ja wszystko rozumiem, co piszesz, mam mniejszy ogród od Was dwoje bo niecałe 12 arów i mam kompostownik, a do ogrodu jak piszesz całego nie musi być kompost najlepiej przekompostowany obornik koński lub bydlęcy i wymieszany z ziemią ogrodową też kupiłam teraz w R.3 róże nad ta się zastanawiałam ale potrzebuje więcej miejsca którego u mnie nie ma Aha i Krakus mądrze pisze o ogrodzie a Waldek w swych przemyśleniach jest zbyt natarczywy a Ty Olu rób spokojnie po swojemu a nie na wariata pozdrówka
kosolka 11:54, 29 sie 2014

monteverde napisał(a)

Ola ja wszystko rozumiem, co piszesz, mam mniejszy ogród od Was dwoje bo niecałe 12 arów i mam kompostownik, a do ogrodu jak piszesz całego nie musi być kompost najlepiej przekompostowany obornik koński lub bydlęcy i wymieszany z ziemią ogrodową też kupiłam teraz w R.3 róże nad ta się zastanawiałam ale potrzebuje więcej miejsca którego u mnie nie ma Aha i Krakus mądrze pisze o ogrodzie a Waldek w swych przemyśleniach jest zbyt natarczywy a Ty Olu rób spokojnie po swojemu a nie na wariata pozdrówka

Dzięki Aniu.
Bydlęcego mam sporo w sąsiedztwie, korzystałam, a bede w takim razie częściej