Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

BusyBee 07:49, 29 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Się nie śmiej, ale wciąż gdzies podpytuję i myślę RObaczek mówi że Giardina bez porównaia z Uetersener.. ALe słabo powtarza i okryć trzeba.. Zawsze coś :/

Że niby giardinia słabo powtarza...?? i trzeba okryć... a już nad nią myślałam....

Jest jak piszesz Olu...zawsze coś...Ale ja jestem na takim etapie- co do róż, że najważniejsze jest dla mnie, żeby nie wymarzła, nie chorowała i powtarzała...
Zapach czy śmiecenie mniej tu się liczy, bo wszystkiego mieć nie mogę, a chciałabym, aby była po prostu zdrowa i cieszyła długo...Ma czas do wiosny... a Ty decydujesz się teraz..? może pisałaś, ale nie doczytałam...Trochę mnie nie było i nie mam kiedy nadrobić...
Pozdrowionka z rana
katiaxx 08:28, 29 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Olu ja wiem, że moje posty odnoszące się do zakładania ogrodu i pielęgnacji roślin są monotematyczne. Moim zamiarem nie jest jednak skłanianie kogokolwiek do stosowania moich metod. Każdy powinien być gospodarzem własnego ogrodu i postępować tak jak sam uważa to za słuszne. ,,Ogrodowisko" służy jednak również temu, aby dzielić się swoim doświadczeniem i informować wcześniej przed ewentualnymi zagrożeniami. Zagrożeniami w obliczu których już niedługo może stanąć przeważająca część osób które do tej pory pielęgnację swoich ogrodów opierały w głównej mierze na sztucznych nawozach i chemicznych opryskach. Od czerwca przyszłego roku zabraknie w sprzedaży środków które do tej pory uważane były za skuteczne w zwalczaniu chorób i szkodliwych owadów. Nie mając żadnego innego alternatywnego rozwiązania ogrody te mogą być w większym stopniu narażone na powolną destrukcję. Korzystanie z firm uprawnionych do posługiwania się profesjonalnymi środkami ochrony roślin może być dla większości z nas zbyt kosztowne lub wręcz niemożliwe. Piszę o tym w wielu wątkach tylko po to, aby stając przed murem 15.06.2015r nikt nikomu nie zarzucił na forum, że nie informował o tym wcześniej, iż dalsza droga jest zamknięta i niemożliwa do przejścia.

też słyszałam w radiu że ma wejść jakaś ustawa, nie bardzo znam szczegóły ale coś ma się zmienić na pewno, nie wiem czy dla nas- szaraków z małymi ogródkami również czy tylko dla rolników.

Oluniu, macham Ci serdecznie, już nawet nie próbuję nadążać za Twoim wątkiem ale zerkam
Wichura4ad 10:31, 29 wrz 2014

Kasiu możesz o tym dokładnie tutaj przeczytać

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4852-wazne-dla-pasjonatow-ogrodnictwa
kosolka 08:27, 30 wrz 2014

Dzień dobry wszystkim! Jestem na szybciutko.. Mam kilka pytań.
Posadziłam liliowce, jak robiłam rabate- dwa tyg temu? (gubię się w czasie )i jeden kielkuje.. :-/ Co z nim będzie?
I pytanie trochę wybiegajace do przodu- jakich temperatur okrywa się hortensje (ogrodowe) i rh?
Czy kocimiętke ściąć czy zostawić na zimę? A budleje?
Kiedy bieli się drzewka owocowe?

Toszka 08:37, 30 wrz 2014

Drzewka owocowe bieli sie w grudniu. Hortensje ogrodowe okrywa się dopiero jak temperatura ustabilizuje się na poziomie -5. Wczesniej ją rozhartujesz, ocieplisz i ruszy z wegetacją na zimę. Ważniejsze jest by na wiosnę nie pospieszyć się ze zbyt wczesnym odkryciem, bo przymrozki wybiją pęczniejące pączki. Kocimiętka odbija od zera. Twoja decyzja, ale zima fajniej jest jak cos sterczy z ziemi i pokryte jest szronem lub czapka śniegu. Jeśli zetniesz to lekko podsyp korą. Ale jeszcze jej nie tnij. Moze dopiero w grudniu. Ogólnie tnie sie na wiosne i wtedy widać co przemarzło, a co nie. Jesli teraz wytniesz to jest szansa, że przemarznie resztka z wyciętego - to do kocimiętki, lawendy, budlei i innych się odnosi.
kosolka 08:47, 30 wrz 2014

Dziękuję Toszko!! Skarbnico wiedzy Też wolę wiosną, żeby łyso nie było zimą, więc nie bede nic teraz ciachac. A co z liliowcem?
lojalna_ 08:49, 30 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Drzewka owocowe bieli sie w grudniu. Hortensje ogrodowe okrywa się dopiero jak temperatura ustabilizuje się na poziomie -5. Wczesniej ją rozhartujesz, ocieplisz i ruszy z wegetacją na zimę. Ważniejsze jest by na wiosnę nie pospieszyć się ze zbyt wczesnym odkryciem, bo przymrozki wybiją pęczniejące pączki. Kocimiętka odbija od zera. Twoja decyzja, ale zima fajniej jest jak cos sterczy z ziemi i pokryte jest szronem lub czapka śniegu. Jeśli zetniesz to lekko podsyp korą. Ale jeszcze jej nie tnij. Moze dopiero w grudniu. Ogólnie tnie sie na wiosne i wtedy widać co przemarzło, a co nie. Jesli teraz wytniesz to jest szansa, że przemarznie resztka z wyciętego - to do kocimiętki, lawendy, budlei i innych się odnosi.

To ja juz zapisuje Toszka ciebie miec to jak w lotto wygrac
Toszka 08:50, 30 wrz 2014

Na liliowcach się nie znam, mogę najwyżej doradzić w kwestii lilii cebulowej... z liliowcem to pewnie do Małej Mi trzeba lecieć.
lojalna_ 08:51, 30 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Cebule posadzone!! Nie wiem jak to będzie wyglądało wiosną, bo sadziłam bez konkretnego planu I nie policzyłam cebul A chciałam

Ja chciałam sadzic bez koszyczków bo u mnie za płytko na krety ale jak zobaczyłam co pendraki robia z cebula...a Ty masz w koszyczkach pracusiu ?
Toszka 08:56, 30 wrz 2014

Jolu, ale pędraki nie boją się koszyczków. Koszyczki nie uchronią. Sadze w koszyczkach, bo jest mi łatwiej na wiosnę wykopać i selekcjonować kolory. Koszyczki dobre są jako antynornica. Kret cebulek nie jada.