Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Mala_Mi 09:04, 30 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Dzień dobry wszystkim! Jestem na szybciutko.. Mam kilka pytań.
Posadziłam liliowce, jak robiłam rabate- dwa tyg temu? (gubię się w czasie )i jeden kielkuje.. :-/ Co z nim będzie?
I pytanie trochę wybiegajace do przodu- jakich temperatur okrywa się hortensje (ogrodowe) i rh?
Czy kocimiętke ściąć czy zostawić na zimę? A budleje?
Kiedy bieli się drzewka owocowe?

Uzupełniam odpowiedź.
Liliowcom nic nie będzie. Jeszcze ciepło to sobie rosną listki.
Poza tym nowe odmiany liliowców są evergreen lub semi-evergreen i te dobrze na zimę zakopczykować lub przysypać korą. Szczególnie w zimniejszych rejonach. Z grupy dormant rosną bez problemu. Ta zimozielonosć jest taka, że tylko część liści w środku karpy jest zielona..a nie wszytko. I z tego powodu liliowców nie powinno sie wycinać na zimę do zera, tylko powinno się zostawić trochę liści, tak chociaż na 15 cm. Zawsze to grzeje.

RH - nie okrywamy bo łapią choroby grzybowe, jak już to robimy parawan zabezpieczający od zimnych i wysuszających wiatrów, na ostre słońce zimowe można zastosować siatkę cieniującą (ja jej nie lubię bo wyłamuje pąki kwiatowe).

Kocimiętkę jak nie przeszkadza to zostaw, jak przeszkadza to przytnij. Wiosną rusza bardzo wcześnie.. wtedy trzeb a ja przyciać do miejsca gdzie ma już nowe przyrosty.

Budleja - przytniesz wiosną, tzn ok marca. Tniesz do wysokości jaka ci pasuje, ale i tak najczęściej tniemy to co przemarzło, chyba że taka zima jak ostatnia, to nie przemarznie. Przycięte nisko mają ładniejszy pokrój i są gęstsze. Przyrastają w ciągu sezonu i tak na 2 metry lub więcej. Jak masz odmiany wrażliwe to chyba dobrze je zakopczykować jak róże. Ale to jak przyjdą już ujemne temperatury (jak z hortensjami i różami).

W Wojsławicach zachwycałam sie połączniem liliowców z rozchodnikami.. miodzio
Mala_Mi 09:11, 30 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Na liliowcach się nie znam, mogę najwyżej doradzić w kwestii lilii cebulowej... z liliowcem to pewnie do Małej Mi trzeba lecieć.

Sama przyleciałam... wyczułam pismo nosem I zanim skończyłam pisać posta, a ciągle coś mnie odciągało..to już powjawił siei ten cytowany wpis
Krakus 09:12, 30 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

W Wojsławicach zachwycałam sie połączniem liliowców z rozchodnikami.. miodzio

a masz może fotę tego połączenia? jak możesz to wstaw u mnie coby u Oli nie pokazywać rozchodników jak będzie chciała zobaczyć to najwyżej do mnie wpadnie
kosolka 09:16, 30 wrz 2014

Bardzo dziękuję dziewczyny!! 5 minut- i wiem wszystko o co pytałam Z rh zrobię jak radzisz Aniu- osłonie tylko. W ubiegłym roku okrylam, na szczęście nic sie nie stało.
Ja część cebul posadzilam w korzyściach, część bez W koszyczkach tam, gdzie będę na pewno wyciagala. I tylko narcyze, część tulipanów. Reszta bez.
Rozchodniki, jedyne na jakie zerkam, to Matrona A to już i tak sukces, że zerkam Liliowce mam Double Dream i Catherine Woodbury.
Wczoraj posadziliśmy cyprysik Yvonne na rabacie z krzewuszkami. Przesadzilam samosiejki kocimiętki w docelowe miejsca. Obcielam jeszcze kilka zamączniakowamych pędów róż.. A dziś pada i padać ma jeszcze jutro.. Jestem przeziębiona, więc może i dobrze, bo się wykuruje
kosolka 09:17, 30 wrz 2014

Krakus napisał(a)

a masz może fotę tego połączenia? jak możesz to wstaw u mnie coby u Oli nie pokazywać rozchodników jak będzie chciała zobaczyć to najwyżej do mnie wpadnie

Zobacz co pisałam wyżej Nie żebym sie zakochala w niej, ale to już coś
kosolka 09:18, 30 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

Sama przyleciałam... wyczułam pismo nosem I zanim skończyłam pisać posta, a ciągle coś mnie odciągało..to już powjawił siei ten cytowany wpis

Krakus 09:25, 30 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Zobacz co pisałam wyżej Nie żebym sie zakochala w niej, ale to już coś

małymi kroczkami do przodu obfocisz co tam poczyniłaś ostatnio?

edit: ach i wracaj do zdrowia !
kosolka 09:38, 30 wrz 2014

Jakoś tak nie widzę "pola do focenia" teraz u siebie.. Coś tam pstrykne.. Może z lotu ptaka - co będzie widać kształty rabat.. Chciałabym jeszcze dużo - np zrobić kolejną rabate i przesadzić tam budleje, dodac roze.. Ale czasu mało więc wiosną rusza prace Teraz i tak lista długa jeszcze.
Strasznie jestem smarkata i kaszlaca. Dobrze że nie łamie w kościach- jeszcze
Mirka 09:52, 30 wrz 2014

Poczytałam doradzać nie będę bo już wszystko wiesz zdrówka życzę
marta_d 10:26, 30 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Jakoś tak nie widzę "pola do focenia" teraz u siebie.. Coś tam pstrykne.. Może z lotu ptaka - co będzie widać kształty rabat.. Chciałabym jeszcze dużo - np zrobić kolejną rabate i przesadzić tam budleje, dodac roze.. Ale czasu mało więc wiosną rusza prace Teraz i tak lista długa jeszcze.
Strasznie jestem smarkata i kaszlaca. Dobrze że nie łamie w kościach- jeszcze

przydałoby się chorobowe - może też mnie coś weźmie L4 mile widziane