Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

MiraR 13:28, 27 wrz 2014

Waldku czy możesz poinstruować jakie są zasady stosowania EMów w użyźnianiu gleby? Kupiłam 5 litrów preparatu i zastanawiam się czy teraz czy wiosną użyć? Jak często stosować? I jakie odstępy czasu pomiędzy dawkowaniem?
Mala_Mi 20:51, 27 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Ile może być jeszcze tych miłości?????

Nieskończenie wiele.. a to sie zawsze źle kończy
Zamawiam jedna pomarańczową różę... a już kocham co najmniej 5 ..... oj biedna jestem i nieszczęśliwa .. bo jak pokchać najbardziej tę jedyną
Wichura4ad 23:42, 27 wrz 2014

Może to jest jak z ludzmi jak sie spotka tego jedynego lub jedyną TO SIĘ WIE
yolka 06:05, 28 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

Zamawiam jedna pomarańczową różę... a już kocham co najmniej 5 ..... oj biedna jestem i nieszczęśliwa .. bo jak pokchać najbardziej tę jedyną

Mus zapytać Małego Księcia
kosolka 08:10, 28 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

To chyba nie jest mozliwe
kosolka 08:11, 28 wrz 2014

Wichura4ad napisał(a)
Może to jest jak z ludzmi jak sie spotka tego jedynego lub jedyną TO SIĘ WIE

Jak dla mnie, to zupełnie inne miłości Tu można kochac wiele równie mocno
kosolka 08:12, 28 wrz 2014

yolka napisał(a)

Mus zapytać Małego Księcia

Dawaj go!
kosolka 08:14, 28 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Olu to znaczy, że ja nie żyję w realu? Od sześciu lat nie stosuję w swoim ogródku żadnych chemicznych oprysków, nie nawożę roślin sztucznymi nawozami, a pomimo tego z roku na rok wszystko jest coraz zdrowsze. Nie tylko to, że róże mi nie chorują. Rzadko się zdarza żeby jakakolwiek inna roślina była narażona na patogeny. Ja roślin nie leczę z chorób, ja tylko zapobiegam aby te choroby się nie pojawiały w świecie roślin i gleby.`
Taki na przykład kapryśny Chopin u mnie rośnie zdrowo jak rydz. Bez żadnych plamek, poobgryzanych czy żółknących liści.

Pozostałych roślin też nie niszczę chemią. O zdrowy ich wygląd dbają pożyteczne mikroorganizmy i grzyby mikoryzowe które żyją w symbiozie z ich korzeniami.
Żebyś miała porównanie to pokażę Ci parę swoich roślin abyś mogła sama ocenić czy coś im brakuje. Tym sposobem zachęcam Ciebie i Twoich gości do odchodzenia od ,,chemicznych ogrodów".

Rośliny piękne! Gratuluję. Roslin, a przede wszystkim metody. Życzę sobie i innym żeby u nas było podobnie.. Pozdrawiam!
kosolka 08:21, 28 wrz 2014

Cebule posadzone!! Nie wiem jak to będzie wyglądało wiosną, bo sadziłam bez konkretnego planu I nie policzyłam cebul A chciałam
waldek727 14:01, 28 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Rośliny piękne! Gratuluję. Roslin, a przede wszystkim metody. Życzę sobie i innym żeby u nas było podobnie.. Pozdrawiam!

Olu ja wiem, że moje posty odnoszące się do zakładania ogrodu i pielęgnacji roślin są monotematyczne. Moim zamiarem nie jest jednak skłanianie kogokolwiek do stosowania moich metod. Każdy powinien być gospodarzem własnego ogrodu i postępować tak jak sam uważa to za słuszne. ,,Ogrodowisko" służy jednak również temu, aby dzielić się swoim doświadczeniem i informować wcześniej przed ewentualnymi zagrożeniami. Zagrożeniami w obliczu których już niedługo może stanąć przeważająca część osób które do tej pory pielęgnację swoich ogrodów opierały w głównej mierze na sztucznych nawozach i chemicznych opryskach. Od czerwca przyszłego roku zabraknie w sprzedaży środków które do tej pory uważane były za skuteczne w zwalczaniu chorób i szkodliwych owadów. Nie mając żadnego innego alternatywnego rozwiązania ogrody te mogą być w większym stopniu narażone na powolną destrukcję. Korzystanie z firm uprawnionych do posługiwania się profesjonalnymi środkami ochrony roślin może być dla większości z nas zbyt kosztowne lub wręcz niemożliwe. Piszę o tym w wielu wątkach tylko po to, aby stając przed murem 15.06.2015r nikt nikomu nie zarzucił na forum, że nie informował o tym wcześniej, iż dalsza droga jest zamknięta i niemożliwa do przejścia.