Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Pszczelarnia 11:51, 15 lut 2016

Ale cudowne też byłoby połączenie bieli, kremu, i pomarańczu i do tego "czekoladowych kosmosów. gzdieniegdzie pomarańczowe kukliki Wiosną pomarańczowe i czarne tulipany a wypełniacz - napisała Makasia i tak uważam na 100%.

W ogóle nie dawałabym niczego szarego do tej rabaty (kocimiętki, ostróżki ).

Płotek bukszpanowy na tyle jest świetny (ładny, zdrowy, dorodny), on urośnie a kulki trzmielinowe zatrzymają się na tym samym poziomie i te linie będą głupio wyglądać (jak wyżej ktoś namalował).

I jak okrywowe (bodziszki, kukliki - znakomite - zobacz u Vivy, obwódka kuklikowa po przekwitnięciu świetnie wygląda nadal), to już nie szalejemy z trawami, bo będzie tego za dużo.

Na pewno nie sesleria, mnie turzyca Brozne tu pasuje.

Tu musi grać kolor na tle fasady, ramy zimozielone i mało gatunków w środku. A róże Fairy też mi nie pasują, fajna jest Bienenweide gelb (niska okrywowa). Szukaj wśród okrywowych miniaturek.

Pszczelarnia 11:56, 15 lut 2016

Agcia napisał(a)
Przeczytałam wszystkie posty i myślę co tu napisać.. co pierwsze mi się nasuwa to rzeczywiście chociaż trochę bym poszerzyła tę rabatę bo w stosunku do bryły domu i do połaci reszty działki wygląda mikrusowato-przynajmniej na zdjęciach tak to wygląda.
A mikrus i jeszcze taki różnorodny to taki trochę bałagan jak dla mnie. Te bukszpanowe obwódki dają jakiś porządek i szkielet. Rzeczywiście jak pisałaś ten bukszpan pod ścianą też daje ładne tło i byłoby łyso bez niego. Wzrok pada na niego a nie na dół gdzie dom w ziemię wchodzi. Tylko mam wrażenie, że trochę za gruby ten żywopłotek w stosunku do reszty roślin. Szłabym bardziej wzwyż niż wszerz. Poza tym konieczne jest jak już dziewczyny pisały wyższe piętro. Gdybyś wybrała maksymalnie dwa kolory to te trzmieliny na pniu mogłyby być ale przy tylu gatunkach i formach to trzmielina to dodatkowa pstrokacizna. Poza tym jak już ktoś pisał róże i byliny też wyjdą wysoko więc trzmieliny by musiały być na dwumetrowej podkładce. A może jakieś niskie kulkowe drzewo? Może wiśnia umbraculifera, cięta w niedużą kulkę. Albo Marikeny. Obsewrujemy tę rabatę z bliska, a to przecież przedogródek- wizytówka ogrodu- będzie się rzucać z daleka. Dobrze, żeby były piętra.
Ten rysunek z przed godziny wygląda jak narazie najlepiej. Wiem jak bardzo lubisz byliny ale wybrałabym maksymalnie dwa, trzy gatunki w dużych plamach, z traw podobnie. Co do róż.. niewiem.. I zredukowałabym kolory do zieleni/limonki i maksymalnie do dwóch kolorów kwiatów. Będzie wtedy bylinowo, barwnie, ale bez miszmaszu.
Kocimiętka jest mało reprezentacyjna i zagłuszy wszystko. Wybierz same najlepsze "kąski" z roślin. Jak bym miała szaleć to walnęłabym wielki stożek z grabu pomiędzy oknami (wtedy już bez drzew, taki jeden pionowy element).
Mam też wrażenie, że ta rabata jest nastawiona przede wszystkim na wiosenny efekt. Tylko trawy i bukszpany zostaną na jesień, no i róże jeśli będą miały dobry sezon. Trzeba coś i na ten czas wybrać-jakąś jedną bylinę.

Bardzo spójna koncepcja - byle bez wiśni okrągłej na pniu. Ja żadnych kulek na pniu tam nie widzę (z różami to już za dużo tego dobrego).

kosolka 12:27, 15 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Płotek bukszpanowy na tyle jest świetny (ładny, zdrowy, dorodny), on urośnie a kulki trzmielinowe zatrzymają się na tym samym poziomie i te linie będą głupio wyglądać (jak wyżej ktoś namalował).

Pszczółko, to jako wyższe piętro widzisz jedynie stozki? I wysokie trawy? Tam potrzeba czegoś pomiędzy oknami.
Pszczelarnia 13:30, 15 lut 2016

Tak, za dużo wysokich pięter nie pasuje: rabata jest mała. A stożki są masywne i one wystarczą plus dla zmiękczenia po kwitnieniu róż już będzie widać 2-3 wysokie trawy (ale nie trzcinniki: trzcina do róż nie za bardzo, proso byłoby ew. fajne, bo jest szczupłe i zwiewne ale trzeba dobrać odpowiedni kolor liści latem, bo jesienią to nie ma znaczenia).

W moim myśleniu o tej rabacie jest tak, że ja się trzymam pewnej konwencjonalnej klasycznej stylistyki. Eleganckie delikatne róże z kilkoma bylinami w oprawie zimozielonej. 2 gatunki traw jako zwiewnych akcentów.

Samo postawienie stożka graba bez kolejnych grabów (nawiązań) w zasięgu wzroku będzie niedobre. Ale 3 graby stożki to już fajnie. Tylko z grabowymi stożkami, gęstymi to będzie problem na naszym rynku.

Ktoś pisał o hortensjach: jeśli już to koniecznie niższe, każda bukietowa będzie za wielka do Artemisów (zakładam, że zostają, bo to dobre róże do tej roli).

Czy to będzie bodziszek, czy kuklik, czy przywrotnik na obwódce - to decyzja na koniec.

Obejrzyj sobie aranżację budyniowej rabaty na froncie ogrodu u Vivy - tam jest dużo róż, traw, nawet magnolie i trawki i inne buliny, na pewno wyłuskasz ciekawe połączenia.

Myślę, że to trzeba sobie przeanalizować punktami:
kolor
kształt rabaty
struktura zimozielona
najważniejsza bylina (róże)
wypełnienie 2-3 innymi bylinami/trawami
bylinowa obwódka.
kosolka 14:38, 15 lut 2016

Stożki. Brązowe to podjazd który kiedyś bedzie, oczywiście nie w takim kolorze . W prawo rabata łukiem zakręca na następną ścianę domu. Nie widać żywopłotka po wrysowaniu.. Przy takiej opcji byłby zbędny chyba. I kolory coś nie ten tegos.. Brakuje mi błękitu?

Dla porównania z kulkami..

Nadal jestem w otchłani
Pszczelarnia 15:03, 15 lut 2016

Ola, opisz gatunki z 1 i 2 zdjęcia.

4 stożki aż, nie 3?

I na zdjęciach pokazuj bryłę domu do góry, to ważne dla oddania kształtów na rabacie.

Bukszpanowe tyły bym zostawiła.

Anda 15:28, 15 lut 2016

Olu, ladnie wyglada ten rysunek ze stozkami. Masz duzo opcji do wyboru i wspaniale pomysly dziewczyn.
Ten bukszpanowy plotek bedzie widac zima. Latem bedzie ukryty i tez zacieniony.
Proso na pewno ladnie bedzie wygladac z rozami. Mnie tam blekitu nie brakuje Poza tym mozesz zawsze cos przesadzic, dosadzic.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kosolka 16:22, 15 lut 2016

Pszczółko.. Rysunek pogladowy, bez uwzględnienia konkretnych gatunków.. Ilość stozkow- nie wiem, może trzy wystarcza..

Ewa- możliwe, że tak jednak byłoby lepiej. Im dłużej na te rysunki patrzę, tym bardziej mi się te stozki podobają.

Boję się że nie będę umiała ich utrzymać, tzn. ciąć Zresztą prowadzenie kul też nie jest łatwe. Na rysunku że stożkami kolory trochę przeklamaly, wyglądają bardziej jak czerwony i bordo a nie odcienie różu.

Kolory przez Was proponowane- pomarańcze, brzoskwinie i brązy przekonują mnie powolutku, ale chyba jednak nie na tą rabatę.
kosolka 16:30, 15 lut 2016

Zrobiłam zdjęcia. Ładny trawnik Fatalnie to wszystko wygląda. Dlatego tak mnie nosi żeby w końcu coś tu zrobić!! Żywopłot od lewej str do uzupełnienia (jeżeli zostanie) i koniecznie coś wyższego przy schodach.

Poprawiłam kolory..
Pszczelarnia 16:36, 15 lut 2016

No więc mi te stożki pasują do bryły domu. Ale może ja się nie znam i powinny być właśnie kulki w gruncie, kulki na nóżkach????

I z boku domu też poszerzysz rabatę do krawędzi tarasu?