Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Basia - Mój Świat

Basia - Mój Świat

basia3 15:23, 21 paź 2015

To moje stipy takie ładne, że szkoda zmarnować przez zimę, Paula będziesz przechowywać ale jak??? Podpowiedz jakbyś mogła. Nie kwitły, nie wiem czemu.

15:59, 21 paź 2015
Basia chyba widzę miskanta Zebrinus-super pomysł
Trawki nadadzą Ci lekkości a ten miskant tak pieknie mieni się różnymi barwami w słońcu!

Napisałam te ż do Ciebie w moim wątku
Pozdrawiam serdecznie
Mira104 16:44, 21 paź 2015

Powiem Ci Basiu, że ja bym dodała do rabaty dużo krokusów zobacz jak to ładnie wygląda

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4156-wizytowka-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem

Mi się podobają Twoje kule, a do tego jeszcze trochę urosną, jak już chcesz coś dodać to niskiego i bardzo delikatnego takie moje zdanie
paula23 16:56, 21 paź 2015

basia3 napisał(a)
To moje stipy takie ładne, że szkoda zmarnować przez zimę, Paula będziesz przechowywać ale jak??? Podpowiedz jakbyś mogła. Nie kwitły, nie wiem czemu.

Oj kochana pierwszy raz będę je przechowywać więc nie wiem jakie będą efekty mam taki mało używany pokój w którym jest zawsze chłodno i planuje je tam na parapecie umieścić ale dziewczyny pisały ze można w garażu czy w piwnicy tylko trzeba pamiętać o podlewaniu. Czytałam też że niektórzy je zimują w ogrodzie tylko musi być "suche" miejsca najlepiej na górce/podwyższeniu żeby woda nie stała bo będą gniły i trzeba je mocno opatulić stroiszem.
18:17, 21 paź 2015
Basia piekny łan lawendy,co ile ją sadziłaś,żeby uzyskać taki łan?

Klonika i karłowego miłorzęba na pniu też widziałam...więc troche moje wcześniejsze porady już nieaktualne

Mimo wszystko dodalabym więcej zwiewności tam,gdzie masz tuje kulki i inne iglaczki,żeby złamać ich "surowość"

Piękna katapla,tylko pytanie Basiu,czy jak jej korona się rozrośnie to nie da cienia pozostałym roślinom?Masz tam chyba iglaczki ,które są światłolubne i światłożądne.Ja teraz przesadziłam magnolie z musu(u mnie ciasnota)i boje się,czy jak się nie rozrośnie nie będę musiała zlikwidować wrzosowiska które mam pod starymi iglakami,bo wrzosy muszą mieć podobno minimum 6 godzin słońca,żeby nie chorowały(tak rzekł mi Pan z ogrodniczego)
Taka moja drobna sugestja z tą katalpą tzn.z jej lokalizacją-nie jestem ekspertem,ale tak na logikę...więc rodzi się pytanie czy nie przesadzić jej w inne miejsce lub bardziej na tyły tej rabaty?Nie chce Ci siać zametu,bo bardzo się opracowałaś przy tej rabacie,tak nieśmiało się tylko zastanawiam
basia3 18:24, 21 paź 2015

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Basia piekny łan lawendy,co ile ją sadziłaś,żeby uzyskać taki łan?

Klonika i karłowego miłorzęba na pniu też widziałam...więc troche moje wcześniejsze porady już nieaktualne

Mimo wszystko dodalabym więcej zwiewności tam,gdzie masz tuje Danica i inne iglaczki,żeby złamać ich "surowość"

Piękna katapla,tylko pytanie Basiu,czy jak jej korona się rozrośnie to nie da cienia pozostałym roślinom?Masz tam chyba iglaczki ,które są światłolubne i światłożądne.Ja teraz przesadziłam magnolie z musu(u mnie ciasnota)i boje się,czy jak się nie rozrośnie nie będę musiała zlikwidować wrzosowiska które mam pod starymi iglakami,bo wrzosy muszą mieć podobno minimum 6 godzin słońca,żeby nie chorowały(tak rzekł mi Pan z ogrodniczego)
Taka moja drobna sugestja z tą katalpą tzn.z jej lokalizacją-nie jestem ekspertem,ale tak na logikę...

Nie strasz z tą katalpą...myślę że słońce będzie docierać do iglaków, bo korona rośnie tylko, jak za duża będzie to zostanie cięcie... jeśli chodzi o rabatę z kulkami na pniu to też myślę trawach właśnie stipa mi tam pasuje.
Lawędę sadziłam co ok 40-50 cm chyba, ja raczej nie mierzę tylko na oko. Ale bardzo ją zmęczyłam i dopiero w przyszłym roku będzie ładna.
Przesadzałam ją ze trzy razy w tym roku i tak cud, że żyje.
18:33, 21 paź 2015
Basia nie straszę,tylko się zastanawiam,póki katalpa młoda to można przesadzić,ja non stop coś przesadzam
dzięki za info w sprawie lawendy
18:46, 21 paź 2015
Super pomysł z trawami na rabatkę z kulkami Będzie zwiewnie i powabnie
basia3 22:35, 24 paź 2015

Rozpoczęłam produkcję świąteczną, z chwilowego braku zajęcia w ogrodzie
Warmia 22:42, 24 paź 2015

basia3 napisał(a)
Rozpoczęłam produkcję świąteczną, z chwilowego braku zajęcia w ogrodzie

Piękne i bardzo pracochłonne. Podziwiam. Sama lubię takie zajęcie