Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

Krakus 11:22, 22 maj 2025

kurcze poczytałem o tulipanowcu i na to miejsce chyba nie bo za bardzo wietrzne... u sylwii dodatkowo wyggoglowałem co ona tam zakupiłam i kolejne myslenice sie zrobiły...
chodzi mi bardziej o efekt jaki daja brzorzy i prześwietlanie przez nie słońce...wieć troche prześwietlająca korona a nie zwarta ...+ stanowisko jako soliter mocno odsłonięte... niedaleko juz drugie drzewo nie dało rady (pisałem wyżej o klonie)

Lista na razie taka...
Dąb czewony
Grab Fastigiata
Metasekwoja chińska ’Matthaei
sylwia_slomc... 12:13, 22 maj 2025

Krakus napisał(a)

I jedna zła wieść.. klon mi nie odbił po zimie a już spora sztuka była.. gdzieś od dołu puszcza i się zastanawiam czy zostawić

Jeśli był szczepiony i puszcza poniżej szczepienia to z podkładki, a nie odmiana. Jeśli był nieszczepiony zostawiłabym. Odrośnie.
sylwia_slomc... 12:20, 22 maj 2025

Krakus napisał(a)
I tak się zastanawiam jakie drzewo dać przed huśtawka aby trochę cienia dawał...do tego jakąś na razie mała rabata na zagięciu ścieżki i koło drzewa
Na razie myślę wybór między tulipanowiec Arnold a grab fastigiata

Miejsce tak mniej więcej

Tulipanowce u mnie przez pierwsze 5 lat nie rosły prawie wcale dopiero teraz trochę przyspieszyły, ale na razie ze wzrostem jakoś szału nie ma. Grab fstigiata to bardziej kolumna chyba, bardzo cienia nie da, raczej taki wąski pasek. Ja bym tam się zastanowiła nad jakąś wiśnią ozdobną. Wiosna kwiaty potem cień, jesienią kolor przebarwień. No i wiśnie miewają śliczną korę.
sylwia_slomc... 12:23, 22 maj 2025

Krakus napisał(a)
kurcze poczytałem o tulipanowcu i na to miejsce chyba nie bo za bardzo wietrzne... u sylwii dodatkowo wyggoglowałem co ona tam zakupiłam i kolejne myslenice sie zrobiły...
chodzi mi bardziej o efekt jaki daja brzorzy i prześwietlanie przez nie słońce...wieć troche prześwietlająca korona a nie zwarta ...+ stanowisko jako soliter mocno odsłonięte... niedaleko juz drugie drzewo nie dało rady (pisałem wyżej o klonie)

Lista na razie taka...
Dąb czewony
Grab Fastigiata
Metasekwoja chińska ’Matthaei

Metasekwoja zabierze duzo wody dąb czerwony nie dość, ze żołędzie będziesz musiał zbierać bo przy koszeniu będą strzelały to jeszcze liście bardzo długo się kompostują blisko dwa lata. No i dęby to bardzo duże drzewa generalnie.
Krakus 10:57, 23 maj 2025

dzięki Sylwia...jak zawsze skarbnica wiedzy i pomocy myślenicy czas dalej ...
chyba że jakis krzew do 4 m rosnący ... lub pójde w Judaszowca mimo że mam już heart of gold to mozę zwykłego tu dam....chodzi mi aby pień był w miarę ozdobny i nie zasłaniam dalszych rabat a korona u góry dająca cień.
Konieczki 20:25, 24 maj 2025

Piotrek szacun, serio.

Tylko kilka stron cofnelam się ale naprawdę Twój ogród zmienił się od czasu jak u Ciebie byłam

Gratuluje, a Ty mnie nie rozśmieszaj tym peslem
Krakus 07:29, 27 maj 2025

Konieczki napisał(a)
Piotrek szacun, serio.

Tylko kilka stron cofnelam się ale naprawdę Twój ogród zmienił się od czasu jak u Ciebie byłam

Gratuluje, a Ty mnie nie rozśmieszaj tym peslem

no z tego co pamiętam to było lata świetlne temu ale cos od Ciebie chyba dostałem i dalej rośnie
Krakus 18:33, 28 maj 2025

Rodki już wszystkie w rozkwicie

I azalia która pięknie pachnie

Krakus 18:35, 28 maj 2025

Krakus 19:00, 28 maj 2025

I miejsce przed dębem gdzie planuje rodkową+ te nowości co u Sylwi czytałem(edit sobie dopisze abym nie zapomniał Enkiant dzwonkowaty, Skimia japońska i Kalmie )
...plac zabaw pewnie kiedyś się skończy lub sam rozleci a ten dąb koło niego w narożniku działki