Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

dorciabe 18:50, 27 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)

Danusia jaka to paproć? czy ona nisko rośnie?

Żurawka na zielonym dachu świeci jak czerwona żaróweczka

Zachwycam się połączeniem odcieni zieleni
Czarodziejka
Gardenarium 19:03, 27 wrz 2014

Ta paproć to adiantum stopowate, jest wysokości 20 cm.

Na zielonym dachu wetknęłam jeszcze trzy trawy i jedną trytomę

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:06, 27 wrz 2014

lojalna_ napisał(a)
Jakie cudne wszelkie odcienie limonkowe tak sie ładnie mienia i odbijaja w ciemnej zieleni

Danusiu mam pytanie juz pytałam w watku choinowym, kupiłam trzy buki rohan obelisk czy moge je zasadzic przed choinami kanadyjskimi bliziutko, czy powinnam zachowac odstep. Chciałabym zeby buki zdominowały choiny, tylko nie chce zaszkodzic ani jednym ani drugim taka bliskoscia i jaka jest wskazana minimalna odległosc pomiedzy bukami ?

Choinę posadź przy płocie, blisko, tnij w ekran strzyżony, trzeba przewidzieć szerokość ekranu 1 metr, może nawet więcej. Potem szerokość buka, mój wielki ma około 1m-1,5 m szerokości, można go jakby powiązać, żeby wąski był, ale 1,5 m myślę że to dobra szerokość, czyli powinnaś pieniek buka mieć około 1 m od zewnętrznego boku choin docelowegp nie obecnego. Nie wiem czy pokapowałaś

Ale tak po prawdzie, to powiem Ci, że mój buk rośnie chyba z pół metra od cisów, żeby nie skłąmać to jutro sprawdzę, tylko cisy są prowadzone na niski żywopłot do 1,5 metra, a pieniek buka ma tyle mniej więcej, więc korona buka jest nad cisami

Instagram Ogrodowiska
MiraR 19:12, 27 wrz 2014

Witam
Mam pytanie odnośnie trawek spływających na trawnik.Czy jest jakiś fajny sposób by sprawnie skosić trawnik nie kosząc,nie niszcząc tych kaskad trawiastych? Bo za każdym razem mam je uszkodzone a w Bukszpanowym są nie naruszone a trawnik jest koszony.
MiraR 19:15, 27 wrz 2014

A jeszcze mam pytanie odnośnie drzew posadzonych przy murze bo widzę,że w u Państwa są właśnie drzewa posadzone blisko budynku.Czy nic się nie dzieje z korzeniami? tzn czy drzewa nie cierpią z powodu bliskości fundamentów i na odwrót czy fundament za jakiś czas nie ucierpi od korzeni? Zastanawiam się nad posadzeniem miłorzębu nie szczepionego i jaka powinna być najbezpieczniejsza odległość właśnie od fundamentów domu?
lojalna_ 19:24, 27 wrz 2014

Danusiu bardzo dziekuje za odpowiedz ogródek mam mały wiec mozliwosci bliskich sadzen i cięć dla mnie jak znalazł.

A swoja droga Twój ogród chyba sie pocichu gdzies poszerza gdzie Ty to wszystko miescisz tak nastrojowo
dorciabe 19:29, 27 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Ta paproć to adiantum stopowatmie jest wysokości 20 cm.

Na zielonym dachy wetknęłam jeszcze trzy trawy i jedną trytomę

Oj pasuje mi dzięki
Trytomę żółtą wypatrzyłam
MiraR 19:32, 27 wrz 2014

A moje trytomy wymarzły,próbowałam dwa razy i dwa razy się nie udało.Może coś źle robiłam
Sebek 19:44, 27 wrz 2014

Fotki z trawami świetne, wcale nie widać u Ciebie jesieni Sebuśkam
Ozz 20:09, 27 wrz 2014

Smakowite te hakone...