Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

eVka 09:32, 01 gru 2017

Danusiu, przepraszam, że z prywata u Ciebie piszę, ale mam bardzo pilne pytanie:
mam okazje kupić sporo ilośc bukszanów na obówdki i na kule z likwidowanej szkółki bukszpanowej. Bukszpan byłyby kopane z gruntu (woj.dolnośląskie). Czy nie jest za późno na sadzenie takich buksów, nie mam jeszcze terenu przygotowanego pod nie ale na wiosnę były by jak znalazł, bo będę obwódki robić z nich i kule sadzić. Może bym wzystkie wsadziła obok siebie na zimę a na wiosnę wsadzała w docelowe miejsca, jak myślisz? Z góry dzieki za odpowedź.
Gardenarium 07:42, 02 gru 2017

Bardzo trudne pytanie, bukszpan moim zdaniem nie zdąży się ukorzenić. Wszystko zależy od tego, jaka będzie zima.

Poza tym "z likwidowanej" szkółki bukszpanowej" brzmi dziwnie o tej porze.
Czy aby czasem nie zaatakowała jej ćma bukszpanowa i właściciel za wszelką cenę chce się szybko pozbyć kłopotu??

Ja bym poczekała, co nagle to po diable. Kasa wyrzucona w błoto i tyle skorzystasz. Jak ktoś chciał likwidować, to trzeba było wcześniej o tym pomyśleć.
Teraz to jedynie można posadzić bukszpany uprawiane w doniczkach.

Piszesz "bukszpany były kopane z gruntu" ale kiedy kopane i co było z nimi robione, sadzone do donic, lezą sobie pod płotem, są zadołowane. To wszystko jest bardzo ważne.
Jednak odradzam.

Instagram Ogrodowiska
eVka 11:15, 02 gru 2017

Dziękuję za odpowiedź. Na zdjęciach widać że rosną i pewnie je kopie na bieżąco. Przespałam się z tematem i jednak nie wezmę, Danusiu masz rację zbyt duże ryzyko, za późno przede wszystkim. Mróz u nas w końcu złapał, nie będę teraz grzebać w ziemi. Pozdrawiam gorąco.
Katkak 12:18, 02 gru 2017

Cudna ta Wasza Kreseczka. Bidulja ze scheoniska trafiła prosto na kanapy . Tak musi wyglądać psi raj .
Gardenarium 12:56, 02 gru 2017

effka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Na zdjęciach widać że rosną i pewnie je kopie na bieżąco. Przespałam się z tematem i jednak nie wezmę, Danusiu masz rację zbyt duże ryzyko, za późno przede wszystkim. Mróz u nas w końcu złapał, nie będę teraz grzebać w ziemi. Pozdrawiam gorąco.

No, szkoda, ale chyba trafna decyzją. Trzeba odpuścić i wiosną się zastanowić. Lepiej pewne kupić, niż stracić i żałować potem, że się nie powiodło.

Instagram Ogrodowiska
kasiek 14:53, 03 gru 2017

Kurcze tydzień mnie nie było a tym czasie zima przyszła
Na fotki pachnące jeszcze latem zapraszam tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8062-ogrody-w-maroku?page=1#post_0
Pozdrawiam gorrrąco
mira 23:21, 03 gru 2017

Danusiu kiedy bierzesz się za dekoracje ogrodu ?
Taki avatar to lubię
Gardenarium 07:57, 04 gru 2017

Mira, powiem szczerze, że chyba w sobotę. Ale czy tak będzie, zależy od pogody i nastroju. Zimy bowiem nie znoszę

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 09:26, 04 gru 2017

Jak się cieszę, że nie ja jedna nie lubię zimy Bo zaczęłam już odnosić wrażenie , że jakieś dziwadło ze mnie
Mari 11:46, 06 gru 2017

Danusiu z jakiego cisu są zrobione te stożki? Jak długo czeka się na taki efekt jak u Ciebie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies