Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ewik 13:46, 06 gru 2017

Twój ogród o każdej porze roku wygląda cudnie. Oglądam i oglądam i zachwyt zawsze ten sam .mizianko dla Futrzaka ☺☺
Brzozowadzie... 15:27, 06 gru 2017

Witam serdecznie Pani Danusiu. Na Ogrodowisku jestem już od jakiegoś czasu, Pani wszystkie wątki prześledziłam, założyłam swój i właśnie doszłam do wniosku, że wypadałoby się przywitać Więc w myśl zasady "Lepiej późno niż wcale" witam Panią serdecznie. Nie będę oryginalna - chylę czoła przed Pani wiedzą, doświadczeniem i intuicją w komponowaniu roślin! Podziwiam! Tym bardziej, że ja tych umiejętności, niestety, nie posiadam Choć przecież wszystko przede mną, prawda? Jeszcze raz pozdrawiam ciepło, Agata.
eVka 15:28, 06 gru 2017

Gardenarium napisał(a)

No, szkoda, ale chyba trafna decyzją. Trzeba odpuścić i wiosną się zastanowić. Lepiej pewne kupić, niż stracić i żałować potem, że się nie powiodło.

Co prawda, to prawda
Gardenarium 17:26, 06 gru 2017

Mari napisał(a)

Danusiu z jakiego cisu są zrobione te stożki? Jak długo czeka się na taki efekt jak u Ciebie?

Mari, to akurat stożki z bukszpanu.

Ja kupowałam od razu duże, są ciągle cięte. Te akurat to są z bukszpanu
Z cisa były najpierw nieforemne, wklęśnięte, bo w tych czasach gdy ja je sadziłam, nie sadził chyba nikt, więc były straszne trudności ze zdobyciem. O cenie wysokiej nie wspomnę. Niektóre mam nawet po 1.400 zł, 14 lat temu. To było coś, stożek z cisa. Nie do zdobycie, chyba że z Holandii. Teraz mam własne stożki na potrzeby ogrodowe

Najpeweniej zrobić z T. baccata czyli cisa pospolitego.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:27, 06 gru 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witam serdecznie Pani Danusiu. Na Ogrodowisku jestem już od jakiegoś czasu, Pani wszystkie wątki prześledziłam, założyłam swój i właśnie doszłam do wniosku, że wypadałoby się przywitać Więc w myśl zasady "Lepiej późno niż wcale" witam Panią serdecznie. Nie będę oryginalna - chylę czoła przed Pani wiedzą, doświadczeniem i intuicją w komponowaniu roślin! Podziwiam! Tym bardziej, że ja tych umiejętności, niestety, nie posiadam Choć przecież wszystko przede mną, prawda? Jeszcze raz pozdrawiam ciepło, Agata.

Witam równie serdecznie

Umiejętności to kwestia czasu, po 3 latach nie poznasz ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:41, 06 gru 2017

Spisałam dziś w zeszyciku zamówienia tulipanowo-cebulowe. Wyszło mi z nich 170 odmian tulipanów, może niektóre dublowałam, więc pewnie 160-150, ale biorąc pod uwagę, że było ich z każdej odmiany minimum, po 20 szt, a najwięcej pewnie z 60-70 szt, to mam posadzone około 3.500 - 4.500 cebul tulipanów. A może i więcej, ilości już mi się liczyć nie chciało. Sporo posadziłam w ponad 40 dużych pojemnikach.

Potem jeszcze rzutem na taśmę kupiłam przeceny w LM - 49% chyba więc tych już nie zapisywałam.

Co przetrwa atak nornic - nie wiem Ale w donicach powinny być w całości do wiosny

Tak więc, moja najbardziej oczekiwana wiosna tulipanowa, zakwitnie w kwietniu/maju.
Z utęsknieniem czekam na wiosnę

Instagram Ogrodowiska
wiunia 18:57, 06 gru 2017

Danusiu jesteś NIESAMOWITA!!! Tyle cebul posadzić!!! Ale będzie efekt wiosną!!!!!
wiunia 18:58, 06 gru 2017

To będzie....raj...
Mari 18:59, 06 gru 2017

Gardenarium napisał(a)

Mari, to akurat stożki z bukszpanu.

Ja kupowałam od razu duże, są ciągle cięte. Te akurat to są z bukszpanu
Z cisa były najpierw nieforemne, wklęśnięte, bo w tych czasach gdy ja je sadziłam, nie sadził chyba nikt, więc były straszne trudności ze zdobyciem. O cenie wysokiej nie wspomnę. Niektóre mam nawet po 1.400 zł, 14 lat temu. To było coś, stożek z cisa. Nie do zdobycie, chyba że z Holandii. Teraz mam własne stożki na potrzeby ogrodowe

Najpeweniej zrobić z T. baccata czyli cisa pospolitego.

Dziękuję za odpowiedz. A może orientujesz się gdzie mogę zamówić przez internet takie cisy - sadzonki bądź rośliny od razu formowane - nie za duże oczywiście ??
Gardenarium 19:17, 06 gru 2017

Raczej nie ma. Kup normalne cisy w centrum ogrodniczym - siewki - takie, które mają poziomo gałązki i wtedy formuj od młodości.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies