Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 07:55, 02 lut 2018

Hakonechloa macra All Gold jest wspaniała, bo zimuje i jest coraz większa. Polecam.
Także odmianę 'Aureola" której ja nie mam.

Zobacz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

Proso sadzę sporadycznie w donicach, także mam na rabacie na ulicy, zimuje.

Instagram Ogrodowiska
basia3012 10:19, 02 lut 2018

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Przeczytałam artykuł, obejrzałam zdjęcia. Ta Aureola jest piękna. A czy jest ekspansywna? Pozdrawiam serdecznie.
frezja 14:29, 02 lut 2018

Basiu, nie ma tendencji ekspansywnych. Poczytaj dokładnie ten artykuł Mam u siebie i jest bezproblemowa.
basia3012 16:02, 02 lut 2018

Ewo, Danusiu, bardzo dziękuję za odpowiedż. I jeszcze jakąś ciemnobordową bym chciała, też nie ekspansywną i podobnej wysokości co ta jasnozielona. Może mi coś doradzicie?
Chciałabym w obwódkach rabat dookoła trawnika, w dwóch rzędach, zastosować
-żurawkę jasnozieloną i ciemnobordową,
- chakonechloa to jasnozielone i jakąś ciemnobordową trawę ( którą mi może podpowiecie),
- bergenię(? ).
Czy to będzie dobrze? Aby nie robić za dużej rewolucji to zaplanowałam nie usuwanie roślin tylko uszczknięcie trawnika dookoła domu właśnie na tą zielono-bordową obwódkę a przy okazji wyprostowanie rabat z linii falistych na proste. Trochę jestem niepewna czy będzie to dobrze wyglądało z obecną obwódką z gożdzika sinego i kocimiętki posadzonej na przemian w jednym rzędzie dookoła trawnika. Bo to wtedy zrobi się obwódka w 3 rzędach. Będę wdzięczna za radę . Pozdrawiam serdecznie.
zawitka 16:48, 02 lut 2018

Danusiu gratuluję również spełnienia .Jesteś WPANIAŁĄ KOBIETĄ ----znajdujesz czas dla innych a teraz przyszedł czas aby poświęcić więcej uwagi na swoje przyjemności .Zyczę Ci ich jak najwięcej
Gardenarium 18:55, 02 lut 2018

basia3012 napisał(a)

Chciałabym w obwódkach rabat dookoła trawnika, w dwóch rzędach, zastosować
-żurawkę jasnozieloną i ciemnobordową,
- chakonechloa to jasnozielone i jakąś ciemnobordową trawę ( którą mi może podpowiecie),
- bergenię(? ).
Czy to będzie dobrze? Aby nie robić za dużej rewolucji to zaplanowałam nie usuwanie roślin tylko uszczknięcie trawnika dookoła domu właśnie na tą zielono-bordową obwódkę a przy okazji wyprostowanie rabat z linii falistych na proste. Trochę jestem niepewna czy będzie to dobrze wyglądało z obecną obwódką z gożdzika sinego i kocimiętki posadzonej na przemian w jednym rzędzie dookoła trawnika. Bo to wtedy zrobi się obwódka w 3 rzędach. Będę wdzięczna za radę . Pozdrawiam serdecznie.

Żurawka 'Lime Rickey' plus 'Obsidian'

Do Hakonechloa 'Aureola' nasuwa mi się Imperata 'Red Baron'.

Pasuje bardzo niebieska hosta 'Halcyon'.

Takie zdjątko jeszcze jako inspiracja

Instagram Ogrodowiska
basia3012 00:31, 03 lut 2018

Danusiu, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
oliwka 19:12, 04 lut 2018

Danusiu mam pytanie: czy hakonechloa jest w stanie dobrze rosnąć w cieniu ? Chcę sobie posadzić kilka sztuk na balkonie.
Gardenarium 19:21, 04 lut 2018

Tak, oczywiście, rośnie w cieniu. U mnie jest w większości cień.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:23, 04 lut 2018

zawitka napisał(a)
Danusiu gratuluję również spełnienia .Jesteś WPANIAŁĄ KOBIETĄ ----znajdujesz czas dla innych a teraz przyszedł czas aby poświęcić więcej uwagi na swoje przyjemności .Zyczę Ci ich jak najwięcej

Dziękuję, właśnie poświęcam czas na to co najbardziej lubię w ogrodzie
Kwitnące byliny.

Dziś pobrałam sadzonki penstemonów i posadziłam w doniczce na parapecie południowym. Zgniją czy się ukorzenią? Ciekawe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies