Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

SylwiaKa 20:13, 25 sie 2014

Jesteś okropna!
No musiałaś mnie tym praniem złamać? ))
Idę czytać!
Gardenarium 20:23, 25 sie 2014

Poczytałam i od razu mi lepiej, a jakie tam fajne teksty som. Konstancji, Marzenki i inne zapalone rewolucjonistki

Instagram Ogrodowiska
20:26, 25 sie 2014
zmieniam temat ....na malinkę, który sie od Marzenki ciagnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1614
zasypałam maliny w słoiku cukrem ...zrobił sie ferment... co musze zrobic aby bez pasteryzowania słoika pusciły sok dobry do zalania spirytusem?

nomalnie malinówki nigdy w zyciu nie piłam ..i nie robiłam..to niesamowite jest ..zawsze soki...no zawsze soki
Gardenarium 20:35, 25 sie 2014

Witka nie ma, nie będzie, nie wiem, nie mam jak zapytać

Instagram Ogrodowiska
SylwiaKa 20:42, 25 sie 2014

Gardenarium napisał(a)
Poczytałam i od razu mi lepiej, a jakie tam fajne teksty som. Konstancji, Marzenki i inne zapalone rewolucjonistki

I między innymi dla tych tekstów warto też czytać, ja póki co dotarłam do rajtek a raczej braku rajtek Anuli na sznurze (tekst Bogdzi)
I nie uwierzysz Danusiu - ja wczoraj posadziłam daglezję u siebie )))

A swoją drogą straszliwa rewolucja. Mi to teraz dobrze mówić/pisać bo już po fakcie ale wyobrażam sobie co tam brać ogrodowiskowa musiała przeżywać na bieżąco
Madzenka 21:32, 25 sie 2014

Sylwia nie sluchaj Danusi Czytaj wszyściutko dokładnie
Danusiu ratuj moje maliny zasypane cukrem też sfermentowały..... Dobrze, że drugi wariant od razu siprytusem zalałam....
Luki 22:23, 25 sie 2014

Zdjęcia śliczen, ale ja się pytam gdzie moja ulubienica Kropka ??
Ja poprosze zdjęcia Kropeczki
Gardenarium 08:17, 26 sie 2014

Kropkę dzisiaj ustawię do zdjątka Jeszcze chrapie na podłodze No i mokro, a ona nie lubi jak mokro, bo paznokietki sobie zamoczy

Instagram Ogrodowiska
Toszka 08:46, 26 sie 2014

Maliny to najlepiej przerabiać na sok w sokowniku...ale ja nie mam i radzę sobie bez:
na sok wg babcinej receptury - muszą być suuuche, bo fermentują...lub też jak są zasypane zbyt małą ilością cukru;
druga receptura to zasypać na noc cukrem, lekko zgniecione muszą być, rano podgrzać, puszczą sok, dodać soku z cytryny (ew. może być z czarnej porzeczki) i do butelek, zapasteryzować;
nalewka - 1 kg malin, 500 g cukru (jak ktoś woli mniej słodkie to mozna 350-400g), 750 ml wódki /a jeszcze lepiej 500 ml wódki i 250 ml ciemnego rumu/ , 1 cytryna, 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Zagotować w rondelku wodę, cukier, sok z cytryny. Czyste, przebrane, ale nie umyte maliny włożyć do miski, rozgnieść i zalać ugotowanym roztworem. Odstawić na 12 godzin, potem zagotować, przecedzić przez ściereczkę /plastikowe sito i gorący sok malinowy wymieszać z alkoholem. Przelać do niedużych butelek i trzymać w ciemnym miejscu. Resztę malin można przetrzeć przez sito i albo zrobić gesty przecier świetny do herbaty, albo połączyć z jeżyną (dodać alkoholu) i zrobić nalewkę malinowo-jeżynową. Do niej doskonałym kwaskowym, podkreślającym smak dodatkiem jest garść czerwonej porzeczki
Mozna użyć spirytusu, ale MUSI być rozcieńczony z wodą, bo maliny w kontakcie z nierozcieńczonym spirytusem natychmiast nieodwracalnie żelują. Do herbaty to dobre, ale jako samo trudne do picia

EDIT
Danuś ze szczerego serca gratuluję
jula81 09:49, 26 sie 2014

Danusiu chciałam zapytać Cię czy cis aurea nadaje się do nasadzeń grupowych? Chodzi mi o szpaler - żywopłot .Szukałam wszędzie po wątkach z cisami ale nie znalazłam nic.
Wiem że powinnam pytać w innym wątku ale pytanie kieruję bezpośrednio do Ciebie więc tutaj w Twoim wątku
Podpowiedz mi proszę.
Pozdrawiam.