Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

ewa_c 17:49, 16 lis 2014

No właśnie chodzi o to,ze jest to południowa wystawa i nie wiem czy cis sobie poradzi.
Gardenarium 19:19, 16 lis 2014

Gdyby był cień byłoby większe zmartwienie, cis zamiera w zbyt dużym cieniu, np od płotu. Tutaj i tuje i cis będą miały dobrze.

Instagram Ogrodowiska
ewa_c 21:43, 16 lis 2014

Jeszcze raz bardzo dziękuje za podpowiedzi, dzisiaj pójdę spać z przekonaniem, ze bedzie cis, a jutro pomyślimy )
ziele 18:53, 13 gru 2014

Mam pytanie. Jesienią przesadzałam wysoki, bardzo wąski cis Wojtek. Jest wybujały, wys. 160, ma mało bocznych gałązek. Pomyślałam czy nie dałoby się zrobić z niego kulki (lub coś kulkopodobnego) na pniu. Chcę podkrzesać od dołu do odpowiednej wysokości i przyciąć od góry. Nie wiem tylko czy przycinane przyrosty bądą z czasem tworzyć coś podobnego do kulki. Jak sądzicie?
Gardenarium 20:08, 13 gru 2014

Z cisa odmiany Wojtek da się jedynie obelisk lub walec zrobić, to wysoko kolumnowy cis, to co chcesz z niego zrobić, nie da się po prostu, kula z chudego nie wyrośnie.

Instagram Ogrodowiska
ziele 14:43, 14 gru 2014

Dziekuję za odpowiedź. A walec na nodze? Może być? Nie spotkałam się z takim kształtem...Ciekawa jestem jak to by wyglądało? Warto?
Pozdrawiam.
Gardenarium 19:48, 14 gru 2014

Nie. ponieważ Wojtek nie tworzy wyraźnego, jednego pnia, od dołu wyrasta wiele pionowych wzniesionych łodyg, które tworzą kolumnę

Instagram Ogrodowiska
ziele 20:14, 14 gru 2014

Jeżeli tak, to może kupując Wojtka dostałam inną odmianę. Jak tylko jutro zdążę to po pracy zrobię zdjęcie. Bo mój cis ma wg mnie wyraźny przewodnik; co prawda trochę wyżej niż w połowie rozgałęzia się na dwa ale jest jeszcze młody i po ścięciu tego o mniejszej średnicy rana zabliźniłaby się.
Dla mnie cisy kolumnowe są nie do osiągnięcia, zostaje tylko internet, duże koszty i duże ryzyko zakupu. Dlatego chciałabym podjąć próbę samodzielnego uformowania cisa.
Gardenarium 20:19, 14 gru 2014

Zdjęcia dla Taxus 'Wojtek'

Chodzi nie tylko o jego wygląd i pokrój w młodym wieku, tylko chodzi o to jakie ma tendencje do rośnięcia. Pod górę nie da się zrobić czegoś co rośnie zupełnie w inną stronę Daj sobie spokój z tym Wojtkiem, jakby innych cisów nie było

Instagram Ogrodowiska
ziele 22:45, 14 gru 2014

Dziękuję Pani Danusiu za udzielane informacje.
Proszę jeszcze o odpowiedź, jakiej odmiany cisa szukać najlepiej do formowania kuli na pniu? Pospolitego?
Pozdrawiam serdecznie.