Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

lojalna_ 19:08, 07 maj 2017

ewa004 napisał(a)
Jolus u mnie tez buksy chorują,chyba wszędzie .
Przymrozki i snieg zapowiadaja słyszałas ?

niestety nie ma dobrych wiadomosci trzeba czekac ale tez i działac. szkoda ze te deszcze nie pomagaja w tej sytuacji
Anda 19:09, 07 maj 2017

Piekne masz lany tulipanow. Moje juz prawie wszystkie przekwitniete.

Bukszpany, no coz, w ramach globalizacji i jak najtanszych bukszpanow z polnocnej Azjii przywlekly sie zarowno nowe choroby grzybowe jak i gasienniczki cmy Cydalima perspectalis. Nawet w znanym ogrodzie w Hannowerze Herrenhäuser Gärten nie potrafia zwalczyc tych chorob grzybowych. Tak sie dzieje w calej Europie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
lojalna_ 19:11, 07 maj 2017

Luki napisał(a)
Jolu ja już wywaliłem buksy z bylinowej, ale u mnie wyglądały tragicznie, takich z żywopłocików poszło z 50. Trzeba pryskać Signum, Topsin na zmianę. Można jeszcze Dithane, ale to trzeba kilogramowe opakowanie w necie zakupić. U mnie w całej wsi bukszpany poniszczone.

Łukasz to od poczatku wygladało na przegrana walke niestety ... zaraz wyrzuciłąm kilka sztuk teraz czekam ale te mocno zołte raczej nie odbija reszte spryskam signum bo Tipsinem juz działalam.

dzieki za pomoc )).
lojalna_ 19:13, 07 maj 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja stosuję signum na wiosnę i jesienią. Raz już uratowałam buksy właśnie tym, Marzenka mi poleciła tylko w sklepach internetowych jest

Dzieki Małgosiu zaraz zamowie. Zas deszcz zapowiadaja niestety.

Dobrze ze chociaz troszke słoneczka błysnie zara razniej na duszy . mysłama ze juz ciepełko bedzie a tu zima idzie
lojalna_ 19:15, 07 maj 2017

amelia_b napisał(a)
Oczy nacieszyłam pięknymi tulipanami Joluś takie bukszpany mam z przodu, tył się obronił, ale u mnie widać maleńkie listeczki to wiem że żyją, kciuki trzymam za Twoje

Amelko a ja za Twoje , cos musi nam zostac przeciez hihihi
Anusia 19:17, 07 maj 2017

lojalna_ napisał(a)

Jesli chodzi o ciecie to ja akurat za dobrze nie postepuje bo zamiast recznie nozycami ciacham je elekrycznymi ...moja wina ))

Tutaj akurat nie ma znaczenia czy używasz nożyce elektryczne czy ręczne, ważne by nie szarpały. Pogodę mamy jaka mamy a więc wszystko wskazuje na jakąś zarazę.
Margarete 19:21, 07 maj 2017

lojalna_ napisał(a)
na szybciora foty )))tulipki ciesza oczy ale nie chce im sie jeszcze wszystkim otwierac

Ale cudne...
Moje u mnie też jeszcze nie wszystkie rozkwitły...
Te malinowe u ciebie piękne, pamiętasz jakie to ?
lojalna_ 19:21, 07 maj 2017

Anda napisał(a)
Piekne masz lany tulipanow. Moje juz prawie wszystkie przekwitniete.

Bukszpany, no coz, w ramach globalizacji i jak najtanszych bukszpanow z polnocnej Azjii przywlekly sie zarowno nowe choroby grzybowe jak i gasienniczki cmy Cydalima perspectalis. Nawet w znanym ogrodzie w Hannowerze Herrenhäuser Gärten nie potrafia zwalczyc tych chorob grzybowych. Tak sie dzieje w calej Europie

Ewciu niestety podczytywalam od 2015 od chorobach i plagach buksypanowych dosyo do nas i jakos z tym musimy sobie radzc .Dobrze ze sa tacz co dobrze doradza buzka kochana
Margarete 19:24, 07 maj 2017

Naczytałam się o ratowaniu bukszpanów u ciebie . U mnie póki co jedną kulka do wymiany i mój stożek też niedomaga ale on po przesadzaniu więc "usprawiedliwiony" . Muszę jednak chyba profilaktycznie prysnąć tym signum...tylko kiedy skoro ciągle pada...
AngelikaX 19:37, 07 maj 2017

lojalna_ napisał(a)

Wszystkie piękne, ale te najbardziej mi się podobają, pamietasz jakie to?