Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

ren133 21:55, 07 maj 2017

lojalna_ napisał(a)

Reniu nowych przyrostów bukszpany nie maja ale tez z uwagi na pogode . moje buki Rohan O staneły od miesiaca w takim samym stanie pąki sa wiec zimno u mnie jeszcze.

Juz widze kolejne dwa do wywalenia a reszte bede jeszcze ratowac . Jak czytałam artykuł o zarazie to pisało zeby ich nie zasilac bo nowe przyrosty sa jeszcze bardziej narazaone na chorobe ale ja je zasiliłam bo woz albo przewóz albo rosna albo,,,,

A skąd wiesz, że to zaraza a nie przymrozki?
iwka 22:05, 07 maj 2017

a może piesek ? chociaż Twój pewnie kulturalny, nie to co moja świnia załatwił mi stożka przez zimę.
Luki 22:09, 07 maj 2017

To że je obmroziło to jedno, ale do tego mokra wiosna sprzyjała rozprzestrzenianiu się dwóch gatunków grzyba, które właśnie takie skutki przynoszą, a atakują rośliny osłabione mrozami, przenoszą się drogą kropelkową. Pisałem o tym też u siebie nawet znalazłem nazwy tych bakterii grzybowych
Sebek 22:13, 07 maj 2017

lojalna_ napisał(a)

Reniu nowych przyrostów bukszpany nie maja ale tez z uwagi na pogode . moje buki Rohan O staneły od miesiaca w takim samym stanie pąki sa wiec zimno u mnie jeszcze.

Juz widze kolejne dwa do wywalenia a reszte bede jeszcze ratowac . Jak czytałam artykuł o zarazie to pisało zeby ich nie zasilac bo nowe przyrosty sa jeszcze bardziej narazaone na chorobe ale ja je zasiliłam bo woz albo przewóz albo rosna albo,,,,

U mnie wyciąłem to co zarażone, przyrostów jak nie było tak nie ma, ale... czekam I tak nie mam za co kupić nowych

Dla równowagi tulipany dają czadu
lojalna_ 08:01, 08 maj 2017

Margarete napisał(a)

Ale cudne...
Moje u mnie też jeszcze nie wszystkie rozkwitły...
Te malinowe u ciebie piękne, pamiętasz jakie to ?

Małgosiu malinowy to queen of marvel ta długa linia a taka na końcu kępa wyższa to margarita nie widać z daleka różnicy ))

Zaraz lecę obejrzeć Twoje tulipanki
lojalna_ 08:03, 08 maj 2017

AngelikaX napisał(a)

Wszystkie piękne, ale te najbardziej mi się podobają, pamietasz jakie to?

Angela to doll's Minuet z dwóch źródeł LM i i B wszystkie ładne zdrowe jestem miło zaskoczona i niepomylone )))
lojalna_ 08:06, 08 maj 2017

lindsay80 napisał(a)
smutne wiadomości jeśli chodzi o bukszpany, mamy ich tak dużo w ogrodach, że straty są bolesne - mam nadzieję, że wygrasz walkę.

Ja na paru mam takie brązowe placki, ale myślałam, ze przemarzły, chociaż ogólnie jakieś takie są wypłowiałe i kilka dni temu szukałam w necie informacji czym by je popryskać, bo deszczowa pogoda nie zamierza odpuścić i pewnie grzyb się będzie panoszył.

Tulipany masz śliczne. Podoba mi się bardzo ta rabata przy ogrodzeniu z białymi, które jeszcze są w pąkach, ale wszystkie inne też super

Edytko u mnie zachowawczo tylko plamy ale Ty cudnie je połączyłas )))

Na przodzie mam tak jak w zeszłym roku biało czarne tylko dokupilam kilka paczek i jeszcze tam piwonia są i ciemierniki wyrisly i jest tak ładnie zielono ))
lojalna_ 08:10, 08 maj 2017

Ewciu cieszą oko nareszcie bo zimnica taka była ze wszystko w miejscu stanęło (()))

Kamilko jak Ty to pamiętasz () moja mają jeden pak haha a rozrosły się chociaż troszkę?

Anula troche radości było bo teraz znowu mróz nadchodzi ciekawe czy coś nam zostatni. U mnie już wymarzła molorzeby grujeczniki wiec nie mam co się martwić.

Justys no właśnie kulki łatwo odkupić trudniej z żywopłot em. Postępuje u Ciebie to zasusżeni .

Alicja no jak widać przyczyn może być mnóstwo ....cięcie źle lub zbyt późne , przymrozki , choroby , ćmy jakieś paskudne a jak dojdziesz? Łatwe to nie jest . Buziaczki
Kindzia 10:42, 08 maj 2017

Jaki kolor u Ciebie!!! Mnie te liliokształtne też nęcą tulipany, już nawet zaczynam się rozglądać za takimi, co to nie tylko przez rok są...bo wykopywać nie będę!
Z moimi buksami też czekam...tyle, że nie mam zupełnie pomysłu czym skarpę obrzeżyć, gdyby trzeba było wykopać. I Signum też czeka...
Kawa 10:44, 08 maj 2017

lojalna_ napisał(a)

Kamilko jak Ty to pamiętasz () moja mają jeden pak haha a rosrosły się chociaż troszkę?

no jak przecie normalnie, takie dobre dusze się pamięta

trochę sie rozrosły i już widzę następnego - więc 3 będą
byleby te przymrozki się nie sprawdziły