U mnie przez pierwsze 3 lata był strasznie przypalany i słabo przyrastal. Potem zrobiliśmy tam rabatę i założyliśmy nawadnianie. Teraz jest bez porównania. Na pewno ma na to wpływ regularne podlewanie, ale w końcu się porządnie zakorzenił i potrafi pobrać wodę z głębszych warstw. A łatwo nie ma, bo rośnie przy dużym świerku, a wiadomo jak one wodę zabierają.
Jeżeli chodzi o wiąza to on ma naturalnie taki kolumnowy pokrój, a właściwie on ma kształt odwróconego stożka, który rozszerza się ku górze.
Zobacz jak wygląda w sezonie:
Karol, jeszcze wrócę do tych drzew. Powiedz mi, nie koniec lipca, początek sierpnia to nie za późno na sadzenie np. wiąza czy klona? Planuję rabatę ale nie w tym roku, nie wyrobię już ale może ze dwa drzewa bym posadziła.
Ostatnio bacznie przyglądam się tym wiązom i zauważyłam, że te części wystawione na słońce są seledynowe natomiast zacienione są poprostu zielone.
Pewnie, że nie jest za późno. Możesz posadzić w październiku z gołym korzeniem i wtedy drzewa będą dużo tańsze. Rośliny można sądzić przez cały sezon, ważne jest tylko żeby ziemia nie była zamarznieta.
To jeszcze cię pomęczę, bo zauważyłam że mają nieco inny pokrój czy są innej formowane? Polecasz te odmianę czy z perspektywy czasu rozważałbyś np. Nigdy?