Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 12:38, 17 paź 2018

Bardzo przepraszam, że Was zaniedbałam
Z różnych względów brakuje mi czasu na forum. Nie zaglądam regularnie i tym samym nie odpisuję.
Bardzo cieszą mnie każde wpisy i każdemu odpowiem (z opóźnieniem, ale na pewno odpiszę).
Dziękuję, że o mnie nie zapominacie
Ewa777 12:42, 17 paź 2018

dana1s napisał(a)
Ewciu Twój październikowy ogród jest zjawiskowy. Cudowne kolory i te bujne kwiecie. Ja obecnie widzę, że duże drzewa owszem nadają ramy i wprowadzają klimat, ale bardzo zacieniają mi ogród i niestety nie mam takich cudnych kolorów i takiej ilości kwiatów.
Pozdrawiam i idę się zachwycać dalej

Danusiu, bardzo dziękuję za tyle miłych pochwał Mam mały ogród, więc nie mogę mieć dużych drzew. Te co mam trzymam w ryzach, a właściwie, to mąż je przycina i nadaje im różne kształty. Cienia mam też trochę, ale bardziej od tuj sąsiadów.
Charakter Twojego ogrodu jest zupełnie inny. Ty masz bardziej ogród parkowy i bez dużych drzew nie miałby takiego uroku. Bardzo lubię odwiedzać Twój ogród, zwłaszcza, że robisz prześliczne, artystyczne zdjęcia.
AgataM 15:09, 17 paź 2018

Ewuniu, jak znajdziesz trochę czasu, pokaż swój cudowny jesienny ogród
Pozdrawiam
Ewa777 21:48, 17 paź 2018

Muszelka napisał(a)
Ewuniu, mam prośbę-pytanie... Chciałabym posadzić jedną hortensję na pniu. Mam takie jedno miejsce, gdzie oczami wyobraźni widzę, że wyglądałaby bardzo reprezentacyjnie.

Szkopuł w tym, że nie mam zielonego pojęcia, jakiej odmiany szukać. Może zechciałabyś mi podpowiedzieć?

Marzy mi się odmiana: bukietowa, niechorująca, o kwiatach w kolorze białym, silnych łodyżkach. Znasz taką?

Pozdrawiam najserdeczniej. Miłej niedzieli!

Muszelko, wszystkie bukietowe są zdrowe. Nie słyszałam, żeby miały jakieś kaprysy. Większość bukietowych kwitnie na biało, niektóre we wczesnej fazie są limonkowe. Na koniec przebarwiają się na róż, a czasami nawet na bordo. To zależy od odmiany i od miejsca w którym hortensja rośnie. Im więcej słońca, tym więcej różu jesienią.
Wybór będzie zależał od tego, czy ma być jak najdłużej biała, czy zniesiesz kolor różu.
Sztywne gałązki ma wiele hortensji. Bukietowe bardzo dobrze nadają się na prowadzenie na pniu.
Największe kwiaty, na sztywnych mocnych gałązkach ma Phantom. Do tego bardzo długo trzyma białe kwiaty. Potem lekko różowieje.
Tak wygląda u mnie w październiku.

Limelight w początkowej fazie kwiaty ma limonkonkowe, potem stają się białe, by na jesieni zrobić się zielono-różowe.

Vanilla Fraise ma kwiaty białe, następnie różowe, a na koniec bordowe - jeżeli rośnie w samym słońcu.

Wszystkie trzy odmiany nadają się na prowadzenie na pniu.
W tym roku kupiłam hortensje Magical Moonlight. Od wiosny będę prowadziła ją na pniu. Nie wiem, jeszcze jak się przebarwia, ale widać, że ma mocne gałązki i duże kwiaty.

Mam nadzieję, że Ci pomogłam. W razie co, pytaj
Ewa777 21:51, 17 paź 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Twoje ogrodówki są bezkonkurencyjne. Myślę że muszę takie mieć choćby w donicach. Cóż będę chowała

Gosia, zaryzykuj Sporo osób chowa donice z hortensjami na zimę i pięknie im kwitną latem.
Zobacz na You & Me Together - jak pięknie przebarwiła się jesienią.
Będę Cię kusić zdjęciami

Ewa777 22:07, 17 paź 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś podczytywałam po cichutku ostatnio Twój wątek, troszku mi to zajęło, ale właśnie skończyłam Widzisz jak się spotkałyśmy nie wiedziałam, że Twój eMuś to ma tak profesjonalną rękę do cięcia, pięknie mu to wychodzi u Ciebie zakochałam się w różach św. Teresy i to one pojawią się u mnie jak będę przód domu robić, chociaż z różami nie darzę się miłością wielką, toż na te się skuszę pięknie przez te ostatnie lata tworzyliście swój kawałek planety, hortensje ogrodowe to masz cudnej urody, mnie zawsze mierzi fakt, że trzeba by było je chować, wiem, że są już takie odmiany, że już z tym nie ma problemu, więc może spróbuję no i zapomniałabym napisać, przepisy nalewkowe też sobie pozapisywałam, bo też lubię robić, a takich jeszcze nie próbowałam buziaki Ewuś i pozdrowienia wysyłam

Moniko, cieszy mnie to bardzo, że udało Ci się przebrnąć przez cały wątek. Mam nadzieję, że się nie zanudziłaś.
Z róży Św,. Tereski będziesz bardzo zadowolona. Ona kwitnie od czerwca do pierwszych mrozów bez przerwy. Ma urocze małe kwiatki zebrane w większe grona. Nie ma przy nich zbyt wiele pracy. Jesienią trochę je przycinam i kopczykuję kompostem lub korą. Wiosną krótkie cięcie. Potem z trzy razy nawożę i to wszystko. Nie używam żadnych oprysków na swoje róże.

Mąż bardzo lubi formować rośliny. To jego pasja od lat młodzieńczych.

Muszelka 22:14, 17 paź 2018

Ewo, ślicznie dziękuję za podpowiedź. Skrzętnie spisałam odmiany. Wiosną będę szukać.
Muszelka 22:17, 17 paź 2018

Jak najbardziej mogą różowieć. Bo chcę ją posadzić na rabacie, na której rosną tylko kwiaty kwitnące w kolorze białym i w różnych odcieniach różu.
Muszelka 22:18, 17 paź 2018

Piękne zamiłowanie ma Twój Mąż
Ewa777 16:58, 19 paź 2018

mirkaka napisał(a)

Wow, to chyba należałoby zmienić nazwę wątku i zrobić konkurencję Hortensjadzie
Gdzie Ty to wszystko pomieściłaś, a do tego masz całe mnóstwo innych rośli
Krzysiu pięknie formuję klonika Shirasawy, też go mam, może też spróbuję coś uformować? Tylko talentu w tym kierunku brak

Ewuś straszną suszę mamy w tym roku, rachunki za wodę gigantyczne
Czytałam prognozy meteorologów w związku z globalnym ociepleniem i wyszło im że w woj. łódzkim ma być sahara a kujawsko-pomorskie też bardzo przesuszone. U nas jak tak dalej pójdzie też pewno sahara.

Żarciki się Ciebie trzymają
Kocham hortensje i róże. Z tych roślin nie umiałabym zrezygnować.
Klonik na szczęście dobrze nam rośnie, ale trzymamy go w donicy. Na pocieszenie napisze Ci, że zupełnie nie znam się na tym cięciu drzewek. Tylko mój mąż to umie.

Susza straszna, to prawda. Nadal podlewam ogród, ale jesienią tylko raz w tygodniu. Z drugiej strony bardzo się cieszę z takiej pogody, bo tak słonecznego i ciepłego października nie pamiętam. Mi taka pogoda bardzo odpowiada i oby towarzyszyła jak najdłużej