Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

anabuko1 12:36, 14 lis 2018

Ewcia czytałam ,że zrobiłaś 3 fotoksiazki. I z twojego ogrodu również.
Napiszesz coś więcej. Pokażesz ?
Ewa777 15:06, 14 lis 2018

Kasya napisał(a)
Na kopce jeszcze za wczesnie
Ale jak przyjdą regularne mrozy to ziemia w workach zmarznie... no zawsze jakiś problem

Pomyślałam o kopcach właśnie w kontekście zamarzania ziemi i kompostu.
Ale damy radę
Ewa777 15:11, 14 lis 2018

anabuko1 napisał(a)

A ja któregoś roku sadzilam cebulowe 7 grudnia.A za tydzień spadł wówczas śnieg. I wszystko było ok.
Ja jeszcze o kopczykach nie myślę .
Pozdrawiam Ewo

Myślę, że cebulkom to nie zaszkodzi i zdążą wypuścić korzonki. Bardzo ciepłą jesień mamy w tym roku, więc prace też muszą być przesunięte.

Pozdrawiam, Aniu
Ewa777 15:15, 14 lis 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewcia ja sądziłam ostatnie tulipany 8.11 więc prawie jak Ty ale i w grudniu się zdarzało przecenione kupić i sadzićU nas też mrozy zapowiadają.
Kiedyś musi byč zima

Gosiu, mi ta pogoda bardzo odpowiada
To prawie razem sadziłyśmy tulipany Boję się, że po grasowaniu nornic nic z cebulek nie zostało w ziemi i wiosna może być przez to mniej kolorowa.
Ewa777 21:10, 14 lis 2018

abiko napisał(a)
Na kopczykowanie róż jeszcze za wcześnie, większość róż i tak mamy z wytrzymałością do -20 paru.
Ja nie sadziłam w tym roku za wiele i chyba dobrze, bardziej nie wiem co zrobić z tymi cebulami, które już mi wyszły z ziemi w doniczkach. Normalnie mam wystające główki np. hiacyntów.

Ja musiałam posadzić chociaż trochę cebulek, bo mi w tym roku tak grasowały nornice, że nie wiem, czy cokolwiek zostało z ubiegłych lat.
Ewa777 21:15, 14 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Ewcia czytałam ,że zrobiłaś 3 fotoksiazki. I z twojego ogrodu również.
Napiszesz coś więcej. Pokażesz ?

Aniu, jutro postaram się zrobić kilka zdjęć, żeby pokazać fotoksiążkę. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Zrobiłam 134 strony książki ze zdjęciami ogrodu od wiosny 2015 do jesieni 2018. Mam miłą pamiątkę - będę oglądać w długie zimowe wieczory
anpi 23:40, 14 lis 2018

Ewa,dzisiejszego wieczoru utknęłam w Twoich pięknych rabatachPocząwszy od cudnych hortensji i róż ,przez azalie, rododendrony,aż po czosnki ,tulipany i inne wiosenne...Tak właśnie od końca oglądałamJestem zachwycona szczególnie różnymi odmianami ogrodowych hortensji...cudne!Wszystko ładnie ze sobą zestawione.Rabaty cieszą oko przez cały sezonTrawniczek pierwsza klasa i bardzo ciekawa część wypoczynkowa,no i oczywiście niwaczki...gratulacje dla eMa Będę zaglądaćPozdrawiam.
Ewa777 08:54, 15 lis 2018

anpi napisał(a)
Ewa,dzisiejszego wieczoru utknęłam w Twoich pięknych rabatachPocząwszy od cudnych hortensji i róż ,przez azalie, rododendrony,aż po czosnki ,tulipany i inne wiosenne...Tak właśnie od końca oglądałamJestem zachwycona szczególnie różnymi odmianami ogrodowych hortensji...cudne!Wszystko ładnie ze sobą zestawione.Rabaty cieszą oko przez cały sezonTrawniczek pierwsza klasa i bardzo ciekawa część wypoczynkowa,no i oczywiście niwaczki...gratulacje dla eMa Będę zaglądaćPozdrawiam.

Aniu, bardzo dziękuję za tyle miłych słów Przyjemnie czyta się takie opinie Ciesze się, że ogród podoba się również innym
Zapraszam częściej
Kindzia 11:08, 15 lis 2018

Ewciu, właśnie dlatego, że nie mam gdzie trzymać przesianego kompostu na kopczyki dla róż, będziemy teraz w sobotę kopcować. Cały następny tydzień nocami przymrozki widać, nawet do -7...
Mam w wielkim worze, takim brezentowym pojemniku, kompost na kopce, nikt tego nie podniesie, żeby do garażu przenieść. Nie będę się siłować z zamarzniętą ziemią...kopcuję!
Ewa777 17:03, 15 lis 2018

Kindzia napisał(a)
Ewciu, właśnie dlatego, że nie mam gdzie trzymać przesianego kompostu na kopczyki dla róż, będziemy teraz w sobotę kopcować. Cały następny tydzień nocami przymrozki widać, nawet do -7...
Mam w wielkim worze, takim brezentowym pojemniku, kompost na kopce, nikt tego nie podniesie, żeby do garażu przenieść. Nie będę się siłować z zamarzniętą ziemią...kopcuję!

Też muszę pomyśleć o kompoście zanim zamarznie i nie będzie go można ruszyć.
-7'C to dużo. U nas trochę cieplej będzie, więc odczekam jeszcze 2 tygodnie.