Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 20:48, 05 kwi 2020

dana1s napisał(a)
Ewciu wiosna u Ciebie na całego, moje tulipanki ledwo z ziemi wystają ,a Twoje daleko do przodu. Może i dobrze dłużej nacieszymy się kwitnieniem na forum
Że też zimną nie było takich widoków, tylko teraz jak już człowiek ma wiosnę w głowie...

Tulipany w pełnej gotowości - z dnia na dzień główki coraz większe, ale jeszcze nie kwitną. Też bym wolała, żeby nie było już śniegu i przymrozków.
Ewa777 20:52, 05 kwi 2020

Wczoraj było słonecznie, ale wiał dość chłodny wiatr. Mimo to popracowałam w ogrodzie. Przede wszystkim rozrzucałam pod rośliny kompost i obornik, mieszałam to z ziemią. Na części rabat zdążyłam też rozrzucić korę przekompostowaną. Niestety nie udało mi się zrobić tego wszystkiego w całym ogrodzie, więc w tym tygodniu będę musiała to dokończyć. Pogodę zapowiadają bardzo ładną

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wielkiego tygodnia
Napia 21:37, 05 kwi 2020

Piękne masz wiosenne kwiatki, miło popatrzeć Anemony śliczne, u mnie jakoś nie chciały się zadomowić, więc podziwiać będę u Ciebie

Zapowiadają ciepłe dni, wiec miłej pracy w ogródku życzę i zdrowia, bo czytałam, że potrzebne
Ewa777 21:55, 05 kwi 2020

Napia napisał(a)
Piękne masz wiosenne kwiatki, miło popatrzeć Anemony śliczne, u mnie jakoś nie chciały się zadomowić, więc podziwiać będę u Ciebie

Zapowiadają ciepłe dni, wiec miłej pracy w ogródku życzę i zdrowia, bo czytałam, że potrzebne

Już ze zdrowiem bardzo dobrze Dziękuję za życzenia

Zapomniałam jeszcze dodać, że posadziłam kwiaty do donic, ale nie zrobiłam jeszcze zdjęć Będą jutro
Joku 13:01, 06 kwi 2020

Ewa jak przycinasz swoją Elfe? Pamiętam że masz ładnie rozrośniętą.
Ewa777 17:23, 06 kwi 2020

Joku napisał(a)
Ewa jak przycinasz swoją Elfe? Pamiętam że masz ładnie rozrośniętą.

Przy róży pnącej, jaką jest Elfe najważniejsze jest formowanie w tzw. wachlarz. Polega to na rozpięciu głównych pędów jak najbardziej poziomo na podporze. Umożliwi to skierowanie soków do młodych pędów wybijających z pąków skróconych pędów i pobudzi różę do tworzenia bocznych pędów kwiatonośnych.

Te właśnie boczne pędy skracam niezbyt silnie co roku o 1/3 długości. W zależności od potrzeb, skracam również nieco główne gałęzie. Należy pamiętać o odmładzaniu róży wycinając co kilka lat część najstarszych pędów, by zastąpić je młodszymi. W ubiegłym roku wycięłam jedną najstarszą gałąź w takim celu, ale niestety nic nie wypuściła nowego. W tym roku tak nie zrobię.
Ewa777 18:18, 06 kwi 2020

Wiosna w donicach
Zdjęcia słabej jakości, bo ostatnio robię telefonem.

Ewa777 18:20, 06 kwi 2020

Ciemierniki

Zawilce

Ewa777 18:25, 06 kwi 2020

Zawilec grecki

Śliwa wiśniowa już kwitnie.

Magnolia Leonard Messel - pękają pączki.

Hiacynty jeszcze siedzą w ziemi.

Ewa777 18:28, 06 kwi 2020

Żonkile

Świdośliwa

Tulipany