Ewo to na stowe sa czerwce, jak chcesz ekologicznie to preparat Agricolle lub Emulpar 940 powinny pomoc, jak mniej ekologiczne to polysect, mospilan lub karate
wiosna jednak niezbedne jest pryskanie promanalem, o wiele mniej robali w sezonie. ja bede teraz robic oprysk RT.
Czerwce ... Aaa...znów madrzejsza jestem..moje derenie , może dlatego ,że niedawno sadzone jakoś wcale specjalnie z tej wielkiej wody zadowolone nie sa..zero nowych przyrostów..muszę chyba tam wleźć bliżej i zobaczyć , czy i moich ktoś nie okupuje
W tym roku zagapiłam się z promanalem..zawsze kombinuję ,żeby osagmać warunki opisane w ulotce i zawsze mi to wychoooodzi
Co pryskacie promanalem Dziewczyny ??
A co to oprysk RT ??
moje derenie rosna w ciezkiej i mokrej ziemi, oj dobrze rosna nawet za dobrze, trzy: kousa, flaviramea i pagodowy pod sama rynna, przyrost robi wrazenie. Flaviramee bede ciela 3 raz w tym sezonie, potwor nie dereń. Promanalem głownie robilam iglaki i owocowe, najblizszej wiosny zrobie wszystko łacznie z brzozami i bukami. mam dosc robactwa. oby zima byla jakas sensowna, bo za rok robale nas zeżreja.
Wczoraj przeszukałam internet pod nazwami wełnowców i czerwców. Trochę są podobne te moje do czerwców, a trochę się różnią, ale może od=mian jest dużo. U mnie larwy biedronek były tylko w przed ogródku, w głównym ogrodzie nie widziałam, dlatego wolałam to zmyć jak najszybciej. Będę monitorowała na bieżąco. Jak będą czyste listki, to nie będę pryskać chemią.
Nigdy nie pryskałam Promanalem. On nie szkodzi pożytecznym owadom?
Te ekologiczne preparaty można kupić w ogrodniczym stacjonarnie, czy trzeba zamawiać?
Mam kilka preparatów, ale na żadnym nie było nic o wełnowcach, czy czewcach, a na to mi najbardziej pasowały. Dlatego jeszcze wstrzymałam się z opryskiem. Zobaczę jak będzie po tym myciu wodą z mydłem. Jak nie pomoże jutro pojadę po preparaty na czerwce.
U mnie Madziu, nie pada za dużo. Nawet muszę podlewać z węża. Faktem jest, ze nie robię żadnych oprysków wiosną. Może to jest przyczyną. A może brak zimy...
Eluś, my się musimy dużo uczyć Pierwszy raz widzę czerwce, a ogród mam 16 lat. Twoje derenie muszą się ukorzenić, potem ruszą.
Nie znam się na opryskach Promanalem, więc jak będziesz coś więcej wiedziała, to pisz
Co to RT, tez nie wiem Czekam, aż Tarcia wyjaśni