Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Flower1 12:24, 03 lip 2020

Ewa777 napisał(a)
Wiecie co to jest i czym to zwalczyć? Znalazłam dziś na dereniu. Jest tego całe mnóstwo

Hm nie wiem co to. Teraz trochę dużo pada to pewnie dlatego. Dereń nie lubi za dużo wody.
TAR 12:34, 03 lip 2020

Flower1 napisał(a)

Hm nie wiem co to. Teraz trochę dużo pada to pewnie dlatego. Dereń nie lubi za dużo wody.

w sensie jakim nie lubi wody? opadów? bo glebe mokra bardzo deren to roslina mokrych terenow.

TAR 12:36, 03 lip 2020

Ewo to na stowe sa czerwce, jak chcesz ekologicznie to preparat Agricolle lub Emulpar 940 powinny pomoc, jak mniej ekologiczne to polysect, mospilan lub karate

wiosna jednak niezbedne jest pryskanie promanalem, o wiele mniej robali w sezonie. ja bede teraz robic oprysk RT.
gierczusia 13:56, 03 lip 2020

Czerwce ... Aaa...znów madrzejsza jestem..moje derenie , może dlatego ,że niedawno sadzone jakoś wcale specjalnie z tej wielkiej wody zadowolone nie sa..zero nowych przyrostów..muszę chyba tam wleźć bliżej i zobaczyć , czy i moich ktoś nie okupuje
W tym roku zagapiłam się z promanalem..zawsze kombinuję ,żeby osagmać warunki opisane w ulotce i zawsze mi to wychoooodzi
Co pryskacie promanalem Dziewczyny ??
A co to oprysk RT ??
TAR 15:22, 03 lip 2020

moje derenie rosna w ciezkiej i mokrej ziemi, oj dobrze rosna nawet za dobrze, trzy: kousa, flaviramea i pagodowy pod sama rynna, przyrost robi wrazenie. Flaviramee bede ciela 3 raz w tym sezonie, potwor nie dereń. Promanalem głownie robilam iglaki i owocowe, najblizszej wiosny zrobie wszystko łacznie z brzozami i bukami. mam dosc robactwa. oby zima byla jakas sensowna, bo za rok robale nas zeżreja.
Ewa777 16:32, 03 lip 2020

Dominika11 napisał(a)
super zakupy

Takie drobne zakupy. Musze mieć trochę wypełniaczy

TAR napisał(a)
tego kichawca skąd bralas? mam jakias dzika siewke i bardzo mi sie podoba, chetnie bym dokupila na wypelniacze do tej nowej rabaty

Zakupy robiłam w sklepie internetowym A..r.
Kichawce kiedyś kupiłam w Chwaszczynie. Miały się mocno wysiewać, a u mnie zaginęły
Ewa777 16:38, 03 lip 2020

TAR napisał(a)

wydaje mi sie ze są to larwy czerwcow ale jakich tego nie wiem, moze wełnowce.
u mnie mnostwo bylo ale larwy biedronek i osy wszystko opanowaly i nie musialam pryskac.

Wczoraj przeszukałam internet pod nazwami wełnowców i czerwców. Trochę są podobne te moje do czerwców, a trochę się różnią, ale może od=mian jest dużo. U mnie larwy biedronek były tylko w przed ogródku, w głównym ogrodzie nie widziałam, dlatego wolałam to zmyć jak najszybciej. Będę monitorowała na bieżąco. Jak będą czyste listki, to nie będę pryskać chemią.

TAR napisał(a)
Ewo to na stowe sa czerwce, jak chcesz ekologicznie to preparat Agricolle lub Emulpar 940 powinny pomoc, jak mniej ekologiczne to polysect, mospilan lub karate

wiosna jednak niezbedne jest pryskanie promanalem, o wiele mniej robali w sezonie. ja bede teraz robic oprysk RT.

Nigdy nie pryskałam Promanalem. On nie szkodzi pożytecznym owadom?
Te ekologiczne preparaty można kupić w ogrodniczym stacjonarnie, czy trzeba zamawiać?

Dzięki Tarcia za wszystkie rady
Ewa777 16:40, 03 lip 2020

Dominika11 napisał(a)
ja bym chyba opryskała jakimś specyfikiem

Mam kilka preparatów, ale na żadnym nie było nic o wełnowcach, czy czewcach, a na to mi najbardziej pasowały. Dlatego jeszcze wstrzymałam się z opryskiem. Zobaczę jak będzie po tym myciu wodą z mydłem. Jak nie pomoże jutro pojadę po preparaty na czerwce.
Ewa777 16:42, 03 lip 2020

Flower1 napisał(a)

U mnie Madziu, nie pada za dużo. Nawet muszę podlewać z węża. Faktem jest, ze nie robię żadnych oprysków wiosną. Może to jest przyczyną. A może brak zimy...
Ewa777 16:51, 03 lip 2020

gierczusia napisał(a)
Czerwce ... Aaa...znów madrzejsza jestem..moje derenie , może dlatego ,że niedawno sadzone jakoś wcale specjalnie z tej wielkiej wody zadowolone nie sa..zero nowych przyrostów..muszę chyba tam wleźć bliżej i zobaczyć , czy i moich ktoś nie okupuje
W tym roku zagapiłam się z promanalem..zawsze kombinuję ,żeby osagmać warunki opisane w ulotce i zawsze mi to wychoooodzi
Co pryskacie promanalem Dziewczyny ??
A co to oprysk RT ??

Eluś, my się musimy dużo uczyć Pierwszy raz widzę czerwce, a ogród mam 16 lat. Twoje derenie muszą się ukorzenić, potem ruszą.
Nie znam się na opryskach Promanalem, więc jak będziesz coś więcej wiedziała, to pisz
Co to RT, tez nie wiem Czekam, aż Tarcia wyjaśni