Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Agatorek 22:33, 22 mar 2022

Ewa777 napisał(a)

Mam nadzieję, że pomogłam

Tak, też tak myślałam, żeby nie ciąć jeszcze
Ewa777 09:03, 23 mar 2022

kasiek napisał(a)
Iryski bomba! Zreszta i ciemierniki i przebisniegi też!
Krzesełko urocze - prawdziwa z Ciebie Ogrodniczka

U mnie wiosenne kwiatki dopiero się rozkręcają, u Ciebie tak było już 2 tygodnie temu
Krzesełko bardzo mi się podoba - takie kobiece
Ewa777 09:05, 23 mar 2022

Napia napisał(a)
Pięknie u Ciebie co robisz swoim ciemiernikom, że są takie dorodne i bujne. Napatrzyć się nie mogę

Dorodne są te, które rosną u mnie już kilka lat. Młodziutkie mają po kilka kwiatków. Nie dbam jakoś specjalnie o ciemierniki. Jedynie wiosną podsypuję je wokoło skorupkami jaj.
Ewa777 09:08, 23 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Tak, też tak myślałam, żeby nie ciąć jeszcze

Z cięciem hortensji ogrodowych nie ma co się spieszyć. Niektóre budzą się bardzo późno.
Milka 12:41, 24 mar 2022

Ewa, a co tniesz w hortensjach ogrodowych?
Milka 12:43, 24 mar 2022

Ewa777 napisał(a)

Długo zastanawiałam się nad kupnem stołeczka (czy będę go używała), ale skoro mówisz, że korzystasz z niego, to myślę, że to dobry zakup
Podkładki pod kolana też kupiłam
U nas rano często wszystko jest jeszcze oszronione. W dzień jest bardzo ładnie. Nawet po powrocie z pracy udaje mi się na godzinkę wyskoczyć do ogrodu i coś zrobić

Z czasem częściej się używa podkładek i stołka.
Pogoda podobna, ale u mnie w dzień +22. I susza.
Ewa777 13:49, 24 mar 2022

Milka napisał(a)
Ewa, a co tniesz w hortensjach ogrodowych?

W kwietniu wycinam tylko suche kwiatostany. Później, gdy ruszy wegetacja (około początku maja lub po ogrodnikach) krzewy prześwietlam usuwając drobne i rosnące do środka korony gałązki. Co kilka lat wycinam też 1/3 najstarszych pędów. One najczęściej tworzą mniejsze kwiatostany.
Milka 13:55, 24 mar 2022

Dzięki za odpowiedź, robię podobnie, jakoś po zimie mam mnóstwo suchych badyli, do usunięcia. Zawsze czekam, bo czasami z nich potrafią pąki się pokazać. Piękne są ogrodowe, ale jednak w naszym klimacie trudno je w kondycji utrzymać.
Ewa777 14:03, 24 mar 2022

Milka napisał(a)

Z czasem częściej się używa podkładek i stołka.
Pogoda podobna, ale u mnie w dzień +22. I susza.

Chyba u mnie zaczął się ten czas Za bardzo bolą mnie plecy po schylaniu Trzeba sobie ułatwiać życie

U Ciebie dużo cieplej. U mnie ten tydzień był przepiękny - słoneczny i cieplutki, ale przyszły zapowiada się kiepsko - pochmurnie i temperatura 7-8'C.
Ewa777 14:18, 24 mar 2022

Milka napisał(a)
Dzięki za odpowiedź, robię podobnie, jakoś po zimie mam mnóstwo suchych badyli, do usunięcia. Zawsze czekam, bo czasami z nich potrafią pąki się pokazać. Piękne są ogrodowe, ale jednak w naszym klimacie trudno je w kondycji utrzymać.

Właśnie dlatego z cięciem trzeba poczekać, bo czasami budzą się dopiero w połowie maja. Nawet suche zdawałoby się patyczki mogą zaskoczyć. U mnie zawsze ładnie kwitną. Jedynie ubiegły rok był niekorzystny i przemarzły mi wiosną hortensje, które co roku kwitły bez problemów.