Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Wafel 20:04, 12 maj 2024

Ja się na kiermasz nie wybrałam, bo nie mam miejsca do sadzenia a pokusy wielkie, choć miodku dobrego, szparagów i kuklików nieco żałuję
Ewa777 11:29, 13 maj 2024

Joku napisał(a)
Byłam wczoraj nam kiermaszu, najbardziej podobały mi się różne odmiany kuklików. Jedne piękniejsze od innych, resztką silnej woli opanowałam chęć zakupu . Na borówki i truskawki też się gapiłam ale opakowania dla nas za duże. Potem żałowałam bo w niedalekim sklepie koszyk zmarnowanych truskawek sprzedawali o 10 zł drożej. Nabyłam słoik miodu dla eMa i dziką petunię, sztuk 1. Dla przetestowania .
Co będziecie robić z tarasami?

Trochę żałuję, że nie byłam na targach w sobotę. Myślę, że sporo roślin już nie było w niedzielę. Też widziałam dużo ciekawych kuklików w dobrej cenie, ale niestety mieli tylko pojedyncze egzemplarze, a ja chciałam kupić przynajmniej 3 sztuk.
W sobotę rano byłam na giełdzie kwiatowej, kupiłam begonie na obwódki i supertunie na okna.
Truskawki były bardzo dobre - słodziutkie i aromatyczne. Borówki wielkie.

Taras przy domu powiększamy. Rezygnujemy z kostki, będzie granit - duże gabaryty.
Niedaleko domku japońskiego będzie drugi taras - miejsce wypoczynku na słońcu (opalanie).
Ewa777 11:32, 13 maj 2024

vita napisał(a)
Ale zakupy Aż cztery pęki szparagów, jakaś większa impreza się szykuje?
Azalia japońska śliczności, też jestem ciekawa planów z tarasami

W sezonie szparagi u nas idą do wszystkich posiłków. Uwielbiamy Na targach były wyjątkowo piękne, cieniutkie i w super cenie.
O planach na tarasy odpowiedziałam Joli.
Ewa777 11:33, 13 maj 2024

Kasya napisał(a)

Też kiedyś o niej myślałam
Ładna ale też nie wiem jak zimuje a dość droga

Trochę małe też były sadzonki. Takie do 50-60cm, cieniutkie patyczki. Kiedy to urośnie? Pan mówił, że młode trzeba na zimę okrywać.
Ewa777 11:39, 13 maj 2024

TAR napisał(a)
och Ewa, jak Ci zazdroszcze. Ja niestety nie bylam na targach. Pokontuzjowalam sie okrutnie i nie dalam rady pojechac. Troche żaluje ale w sumie mam co sadzic wiec ten żal jakby mniejszy

Ładne zakupy

Tarcia, współczuję kontuzji. Kuruj się, żebyś szybko wróciła do zdrowia.
Jadąc na targi nie miałam planów zakupowych. Bardzo chciałam zajrzeć na stoisko Bylinowego Raju. W niedzielę rośliny były już przebrane. Udało mi się kupić u niech jeżówki i konwalie.
Azalie wzięliśmy, bo były pięknie rozrośnięte, a w tym roku po zimie kilka nam wypadło z górki. Wygląda na przemarzniecie, bo korzenie tak duże, ze ciężko je wyciągnąć.
Lobelie, owoce i szparagi to tak przy okazji.
Szukałam trawy Vertigo, ale nie było jej ani na giełdzie, ani na targach. Czyżby za zimno?
Ewa777 11:45, 13 maj 2024

Wafel napisał(a)
Ja się na kiermasz nie wybrałam, bo nie mam miejsca do sadzenia a pokusy wielkie, choć miodku dobrego, szparagów i kuklików nieco żałuję

Zastanawiałam się, czy jechać na targi, bo też ciśnienia nie mam na roślinki. Ale fajnie tak pochodzić, zobaczyć jakieś nowości. Nawet dla truskawek, borówek, szparagów i miodu było warto
Po zrobieniu tarasów będę powiększała rabaty i znajdzie się miejsce na nowe rośliny, więc przy okazji oglądałam, co mi się podoba. Nie kupowałam za dużo, bo nie chcę męczyć roślin w donicach, a do przeróbek jeszcze dużo czasu.
Wafel 11:53, 13 maj 2024

Fajnie że jeszcze masz szansę na przerobienie i powiększenie terenu pod nasadzenia będę obserwować zmiany. Też lubię obserwować nie kupować, ale zawsze coś wpadnie w oko i potem wierci dziurę w brzuchu
TAR 12:24, 13 maj 2024

Ewa777 napisał(a)

Tarcia, współczuję kontuzji. Kuruj się, żebyś szybko wróciła do zdrowia.
Jadąc na targi nie miałam planów zakupowych. Bardzo chciałam zajrzeć na stoisko Bylinowego Raju. W niedzielę rośliny były już przebrane. Udało mi się kupić u niech jeżówki i konwalie.
Azalie wzięliśmy, bo były pięknie rozrośnięte, a w tym roku po zimie kilka nam wypadło z górki. Wygląda na przemarzniecie, bo korzenie tak duże, ze ciężko je wyciągnąć.
Lobelie, owoce i szparagi to tak przy okazji.
Szukałam trawy Vertigo, ale nie było jej ani na giełdzie, ani na targach. Czyżby za zimno?

Tez chcialam pojechac dla zobaczenia nowosci i wlasnie Bylinowego Raju. Chcialam stamtad krwisciagi i jeszcze chcialam wejsc do szkolki Kolbud, maja fajne byliny. No i do jeszcze jednej firmy, w ktorej rok temu kupowalam olsze Imperialis. Chcialam tez kupic warzywa, owoce, sadzonki ziół, ciasto drożdzowe i miod. Nie wyszlo niestety, w sobote nie moglam chodzic, w niedziele mi troche odpuscilo z bolem ale jakos ochota przeszla
Ewa777 13:29, 13 maj 2024

Wafel napisał(a)
Fajnie że jeszcze masz szansę na przerobienie i powiększenie terenu pod nasadzenia będę obserwować zmiany. Też lubię obserwować nie kupować, ale zawsze coś wpadnie w oko i potem wierci dziurę w brzuchu

Pokus jest dużo na targach
Ewa777 14:31, 13 maj 2024

TAR napisał(a)

Tez chcialam pojechac dla zobaczenia nowosci i wlasnie Bylinowego Raju. Chcialam stamtad krwisciagi i jeszcze chcialam wejsc do szkolki Kolbud, maja fajne byliny. No i do jeszcze jednej firmy, w ktorej rok temu kupowalam olsze Imperialis. Chcialam tez kupic warzywa, owoce, sadzonki ziół, ciasto drożdzowe i miod. Nie wyszlo niestety, w sobote nie moglam chodzic, w niedziele mi troche odpuscilo z bolem ale jakos ochota przeszla

Akurat na krwiściągi zwróciłam uwagę w BR. Mieli kilka odmian, ładne sadzonki.
Taciu, czasami trzeba odpuścić, zwłaszcza, gdy zdrowie nie dopisuje.
Może jesienią Ci się uda.