Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

mirkaka 10:55, 02 cze 2025

Ewa, pięknie, czyściutko, narobiłaś się przy sadzeniu begonii tak równiutko
Azalie pięknie kwitną mimo cięcia, aż jestem zdziwiona bo ja jedną w lasku mocno przycięłam do łysych gałęzi bo miała grzyba i nie zakwitła w tym roku. Tniecie każdą gałązkę czy po całości nożycami?
Derenia masz pięknego, ja nie mam, boję się że one wrażliwe na choroby grzybowe i lubią wilgoć, a u mnie sucho bardzo.

Ewa mam pytanie, czy ten Twój ambrowiec jest cięty co roku? Chciałabym jakieś drzewko do takiej wysokości jak Twoje ale nie mam pojęcia jakie kupić, nie chcę żeby było wielkie a mam nowych sąsiadów którzy wycięli wszystkie nasadzenia i teraz siedzą na swoim podwyższonym tarasie, prawie balkonie i mają mnie i mój ogród jak na patelni źle się z tym czuję
TAR 11:03, 02 cze 2025

Hibiscusy przycielam zaraz po przymrozku, ładnie zielone wypuszczaja, podobnie ja klony palmowe. Jestem w sumie stratna na jednej roslinie ale tego spodziewalam sie juz jesienia.
Ewa777 09:47, 03 cze 2025

Kasya napisał(a)
Oj ciekawe co z tym hibiskusem
Ja tez dlugo czekalam ze styrakirm
I z dereniem
Dopiero jak zobaczylam ze kora sie zmienila

Trudno się zebrać. Daję szanse roślinie, ale już czas chwycić za sekator.
Ewa777 09:53, 03 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Ewa, pięknie, czyściutko, narobiłaś się przy sadzeniu begonii tak równiutko
Azalie pięknie kwitną mimo cięcia, aż jestem zdziwiona bo ja jedną w lasku mocno przycięłam do łysych gałęzi bo miała grzyba i nie zakwitła w tym roku. Tniecie każdą gałązkę czy po całości nożycami?
Derenia masz pięknego, ja nie mam, boję się że one wrażliwe na choroby grzybowe i lubią wilgoć, a u mnie sucho bardzo.

Ewa mam pytanie, czy ten Twój ambrowiec jest cięty co roku? Chciałabym jakieś drzewko do takiej wysokości jak Twoje ale nie mam pojęcia jakie kupić, nie chcę żeby było wielkie a mam nowych sąsiadów którzy wycięli wszystkie nasadzenia i teraz siedzą na swoim podwyższonym tarasie, prawie balkonie i mają mnie i mój ogród jak na patelni źle się z tym czuję

Co roku sadzę begonie doszłam do wprawy. Odległości wyznaczam korzystając z długości łopatki. Idzie bardzo szybko
Azalie tnę co roku sekatorem zaraz po kwitnieniu. Niektóre gałązki przyschły, ale nie sądzę, żeby przyczyną było cięcie. Raczej prądy mroźnego powierza.
Na razie nie miałam żadnych problemów z dereniami. Może mają u mnie dobre warunki.
Ambrowców do tej pory nie cięłam. Same rosną w takie kule. Dopiero tej wiosny przycięliśmy je po średnicy, bo już za mocno zacieniały rabaty. Góry nie ruszaliśmy, ewentualnie pojedyncze gałązki dla estetyki.
Ewa777 09:56, 03 cze 2025

TAR napisał(a)
Hibiscusy przycielam zaraz po przymrozku, ładnie zielone wypuszczaja, podobnie ja klony palmowe. Jestem w sumie stratna na jednej roslinie ale tego spodziewalam sie juz jesienia.

Muszę się zabrać za to cięcie hibiskusa. Niech przestanie straszyć
Kupiłam sekator akumulatorowy, to go wypróbuję przy okazji.
ewsyg 21:43, 04 cze 2025

Ewuś wszytko piękne, roślinki zadbane i dopieszczone.
Też mam azalię Soir de Paris, cudnie pachnie.
Margo2 23:12, 08 cze 2025

Jakie Ty masz kanciki
Wszystko wygląda pięknie.
Widać, że rośliny lubią Twoją ziemię.
Chyba masz bardzo urodzajną, jeśli nie chcą rosnąc lawendy i szałwie. Za to u mnie one szaleją. No cóż. Nie można mieć wszystkiego.
Ja za to nie mam azalii japońskich. Nie radzą sobie
Ewa777 12:14, 11 cze 2025

ewsyg napisał(a)
Ewuś wszytko piękne, roślinki zadbane i dopieszczone.
Też mam azalię Soir de Paris, cudnie pachnie.

Dopieścić ogród jeszcze muszę. Brakuje mi ostatnio czasu, żeby poświęcić więcej czasu na ogród. Czerwiec mam bardzo zajęty zawodowo i towarzysko.
Bardzo lubię pachnące azalie.
Ewa777 12:17, 11 cze 2025

Margo2 napisał(a)
Jakie Ty masz kanciki
Wszystko wygląda pięknie.
Widać, że rośliny lubią Twoją ziemię.
Chyba masz bardzo urodzajną, jeśli nie chcą rosnąc lawendy i szałwie. Za to u mnie one szaleją. No cóż. Nie można mieć wszystkiego.
Ja za to nie mam azalii japońskich. Nie radzą sobie

Kanciki udało mi się zrobić. Bez nich mam wrażenie, że jest w ogrodzie bałagan
Lawendy i szałwie słabo u mnie rosną, nie wiem co jest powodem. Może właśnie ziemia.
Polecam posadzenie azalii w donicy. U mnie rośnie bardzo dobrze.