Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Miskantowo 20:51, 11 kwi 2026

Ewo, ciemierniki masz piękne!
Moje są w większości dwulatkami i póki co nie ma efektu „wow” ale nie tracę nadziei.
Mam do nich slabosc. Zakwitają wcześnie, dlugo utrzymują kwiaty. Cudenka.
Ewa777 21:39, 11 kwi 2026

Alija napisał(a)
Ewuniu, w ogrodzie już wiosennie, cudne ciemierniki, coraz bardziej je lubię . Magnolie zbierają się do kwitnienia, oby tylko poranne przymrozki im nie zaszkodziły.
Piękne kolczyki, do takiego zajęcia potrzeba dokładności i cierpliwości, dawno temu wyszywałam krzyżykami obrazki, parę rzeczy zrobiłam na drutach, ale to już przeszłość, więc podziwiam.

Ciemierniki też bardzo lubię Nie przyglądałam się magnoliom po przymrozkach. Może jutro będe miała czas, by obejrzeć roślinki.
Bardzo lubię wracać do różnych robótek ręcznych. Najczęściej są to zamówienia moich córek. Z miłą chęcią realizuję ich pomysły.
Ewa777 21:40, 11 kwi 2026

vita napisał(a)
Śliczności te kolczyki Nie wiedziałam, że robisz na drutach. Ja próbuję (z fatalnym skutkiem!) zgłębić technikę entrelac, wzór koszykowy, znasz? Chyba odpuszczę, zła jestem na siebie, głąbem w robieniu na drutach nigdy nie byłam, do teraz!

Nie znam tej techniki. A co robisz tym wzorem?
Ewa777 21:42, 11 kwi 2026

Miskantowo napisał(a)
Ewo, ciemierniki masz piękne!
Moje są w większości dwulatkami i póki co nie ma efektu „wow” ale nie tracę nadziei.
Mam do nich slabosc. Zakwitają wcześnie, dlugo utrzymują kwiaty. Cudenka.

Ciemierniki mam juz bardzo długo w ogrodzie. U mnie one potrzebują bardzo długiego czasu do rozrośniecia się. Przez kilka lat wyrastają z kępy 2-3 kwiaty. Ćwiczą naszą cierpliwość
vita 21:44, 11 kwi 2026

Na razie kupiłam tylko włóczkę o cieniowanym wybarwieniu. W tym roku na tym się skończy.
Też masz tak zimne noce jak Jola? do -4?
Miskantowo 08:09, 12 kwi 2026

vita napisał(a)
Na razie kupiłam tylko włóczkę o cieniowanym wybarwieniu. W tym roku na tym się skończy.

Entrelak z cieniowanej włóczki potrafi być zjawiskowy.
Teraz na robotki nie ma czasu ale po ogarnięciu wiosennego nawału prac?
Taras, audiobook i dzierganie?

Miskantowo 08:11, 12 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)

Ciemierniki mam juz bardzo długo w ogrodzie. U mnie one potrzebują bardzo długiego czasu do rozrośniecia się. Przez kilka lat wyrastają z kępy 2-3 kwiaty. Ćwiczą naszą cierpliwość

Moje na razie malutkie ale nie wymagajmy od nich zbyt wiele.
To ubiegłoroczne zakupy, sadzonki z Biedronki i Dino.
Byly malutkie, zdecydowanie niskobudżetowe i potrzebują czasu.
vita 08:52, 12 kwi 2026

Miskantowo napisał(a)
Entrelak z cieniowanej włóczki potrafi być zjawiskowy.
Teraz na robotki nie ma czasu ale po ogarnięciu wiosennego nawału prac?
Taras, audiobook i dzierganie?

Taką właśnie próbkę entrelakwą z cieniowanej włóczki zobaczyłam w jednym z pasmanteryjnych sklepów, że zjawiskową to mało powiedzieć Brałam się do techniki już kilka lat temu, bez rezultatu, nie mogę wyjść poza trójkąty boczne! Nie poddam się, oczywiście, taras, audiobook, dzierganie Wioleta

Sorry Ewunia za zaśmiecanie
Miskantowo 09:23, 12 kwi 2026

vita napisał(a)

Taką właśnie próbkę entrelakwą z cieniowanej włóczki zobaczyłam w jednym z pasmanteryjnych sklepów, że zjawiskową to mało powiedzieć Brałam się do techniki już kilka lat temu, bez rezultatu, nie mogę wyjść poza trójkąty boczne! Nie poddam się, oczywiście, taras, audiobook, dzierganie Wioleta

Sorry Ewunia za zaśmiecanie

Ja tez przepraszam za zaśmiecanie wątku ❤️

Vito, możemy przenieść się do mnie. Śmiecić mogę sobie u siebie do woli

Pisałam gdzieś wyzej, ze na you tube jest instrukcja entrelakowa zrobiona przez Intensywnie Kreatywna.
Rzuć okiem.
Entrelak jest prosty.
Ewa777 10:36, 13 kwi 2026

vita napisał(a)

Vito, nie przeszkadza mi to, że piszecie o tym wzorze. Nawet fajnie, bo nie znałam go. Przy okazji obejrzałam filmik jak to się robi. Wygląda bardzo ciekawie.

U mnie były przymrozki, ale nie wiem zupełnie ile było stopni, bo nie mam termometru. W prognozach było -1'C.