Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 10:25, 10 maj 2026

Magara napisał(a)
Ale masz śliczności
Najbardziej tulipanów zazdroszczę. Masz jakieś stare odmiany, które co roku kwitną czy co roku dosadzasz? Te biskupie - cudne.

Moje ogródówki też suche. Miałam je w skrzyniach na tarasie w Gdańsku, kwitły zawsze. Od kiedy przeniosłam je na działkę kwiatów nie widziałam.

Jeżeli chodzi o tulipany, to zazwyczaj 2-3 sezony pięknie kwitną w jednym miejscu. Gdy jest ich mniej na rabacie, to robię zdjęcia i jesienią dosadzam tam, gdzie ich brakowało. Sadzę więc co roku, bo zawsze jest rabata uboga w tulipany. Staram się, żeby wiosną mieć chociaż jedną rabatę na bogato

U mnie z ogrodówkami to loteria zależna od zimy. Jak zima łagodna i nie ma dużych przymrozków wiosennych to wszystkie kwitną. Jak mrożne zima i wiosna, to niestety nie kwitną. Na szczęście rzadko to się zdarza. Przy tych suchych krzakach pociesza mnie to, że po wycięciu bedę miała wszystkie młode łodyżki (tyle, że zielone). W donicach wszystkie hortensje są w dobrym stanie, a te w gruncie mają się gorzej.
Joku 16:49, 10 maj 2026

Przypomniało mi się jak troskliwie okrywałaś swoje pienne róże kilka lat temu, pięknie kwitły. Ostatnie łagodne zimy osłabiły naszą czujność.
Ewa777 19:28, 10 maj 2026

Wafel napisał(a)
Pięknie się prezentuje to poletko tulipanów

Sporo tych strat z tego co czytam na forum, coraz bardziej myślę, że te róże u mnie na dachu to będzie nieporozumienie...

Ewa, orlik zaraz będzie kwitł w tej doniczce

Asiu, bardzo Ci dziękuję za orliki. Wczoraj już je posadziłam i bede czekała na kwitnienie
Zima była taka, jakiej dawno nie było. Stąd tyle strat, bo przyzwyczailismy się do łagodniejszych temperatur i przestaliśmy okrywac rosliny. Przynajmniej u mnie to się zadziało.
Róże w donicy będziesz pewnie okrywać lub przechowywać w cieplejszym miejscu. Na pewno da sobie radę
Wafel 19:29, 10 maj 2026

Niech rosną i kwitną obficie
Ewa777 19:31, 10 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Ewa pięknie masz. Dużo kwiecis i wszystko wymieniane.
Dla róż ciężka ta zima i wiosna. Moje musiałam dociąć na krótko a i tak przymarzły listki które wypuściły. W weekend będę korę sypać to im dam nawozu interwencyjnego. Jeszcze nie wiem czy wszystkie będą żyć

Tak, ta zima dała się we znaki. Róże przemarzły. Też bede musiała kilka przyciąć do korzenia. Na szczęście młode listki u mnie nie zmarzły. U Ciebie musiały być przymrozki wiosenne.
Trzymam kciuki za Twoje róże.
Ewa777 19:33, 10 maj 2026

Polon napisał(a)
Piękne tulipany, można się burzyć, że nie zawsze kwitną, ale jak już zakwitną, to nie da się nie zachwycać

Ogród już mocno zielony i kwitnący, pełna wiosna )

Przyjęłam do wiadomości, że tulipany po jakimś czasie zamierją lub przestają kwitnąć. Pogodziłam się z tym i po prostu dosadzam. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów.
mirkaka 19:46, 10 maj 2026

Zajrzyj do mnie, wstawiłam zdjęcia moich ogrodówek
Ewa777 19:48, 10 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Pytanie o tulipany mam takie samo jak Magara
Bardzo ładnie skomponowałaś je kolorystycznie, ta czerwień trochę w róż z biskupimi wygląda prześlicznie

No widzę że u Ciebie ogrodówki w słabej kondycji, myślałam że tak jak u mnie, ale masz dużo gorzej, ja takie miałam te przesadzone, musiałam obciąć do gruntu, teraz idą od korzenia świeże pędy. Natomiast pozostałe u mnie przezimowały całkiem dobrze
Moja róża Leonardo przezimowała najlepiej, jeśli chcesz dokupić to radziłabym krzaczastą, nie pienną, jednak miejsce szczepienia jest najbardziej wrażliwe na mróz, i jeśli nie przyginasz jej do gruntu i nie obsypujesz ziemią to może przemarzać. Je lata temu właśnie dlatego zrezygnowałam z róż piennych, zawsze była jakaś zima która niweczyła radość

Widzę, że Krzyś rozpina wiśnie Kanzan i jabłonkę Royalty na stelażu, one są obok siebie czy na jednym stelażu? Ja kupiłam sobie tę jabłonkę, będę prowadzić jak drzewko, chcę się przesłonić od sąsiadów

Jak postepuje z tulipanami wyjaśniłam w odpowiedzi Magarze. Kompozycje kolorystyczne nie sa przypadkowe, bo często kupuję takie zestawy różnych tulipanów w jednej paczce, wtedy pasują do siebie idealnie
U Ciebie dużo cieplej. U mnie na górce zawsze chłodniej i wietrzniej, dlatego stan hortensji jest dużo gorszy niż u Ciebie. Bardzo dobrze przezimowały jedynie hortensje w donicach. One sa zawsze dobrze zabezpieczone. Kilka kwiatków pewnie będe miała na hortensjach z gruntu, ale będzie ich niewiele.
Mireczko, róże pienne mam w ogrodzie już 20 lat. Bardzo je lubię i mimo strat nadal będę je miała. W tym roku podczas największych mrozów wyjechałam z Gdańska. Gdybym była w domu, to okryłaby je. Nie spodziewałam się takich temperatur.
Wiśnię Kanzan i jabłonkę Royalty Krzysztof prowadzi w formie palmety. Mają właśnie za zadanie przesłonic się od sąsiadów. Drzewka sa prowadzone osobno obok siebie.
Ewa777 19:50, 10 maj 2026

Joku napisał(a)
Przypomniało mi się jak troskliwie okrywałaś swoje pienne róże kilka lat temu, pięknie kwitły. Ostatnie łagodne zimy osłabiły naszą czujność.

Dokładnie tak. Jolu Był czas, gdy okrywałam róże pienne, wszystkie hortensje ogrodowe. Ładodne zimy troszkę mnie rozleniwiły
Ewa777 19:51, 10 maj 2026

Wafel napisał(a)
Niech rosną i kwitną obficie

Jak zakwitną, to wrzucę zdjęcie.