Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Joku 21:12, 24 kwi 2026

Dziękuję za zdjęcia Gienki. Taka pienna forma by mi pasowała. Wczoraj oglądałam u Cyrzana w Garczu, dzisiaj w Chwaszczynie. Mają ale wszystkie rozgałęziające się od dołu. Pojedziemy jutro do Garcza, jeszcze raz im sie przyjrzę, będę szukać najmniej rozgałęzionej i później podcinać. Czy twoja jest szczepiona?
Ewa777 21:16, 24 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Ależ cudowna wiosna u ciebie, piękne kolory! A Leonard to prawdziwy książę, piękne te kwiatki ❤️
Tawuła ode mnie daje znaki życia?

Wreszcie ta wiosna się u nas rozkręciła. Długo jej to zajęło, ale w końcu zakwitły wszystkie wiosenne kwiaty. Z drugiej strony dzięki tamu, że jest chłodna wiosna, wszystko kwitnie dłużej.

Tawuła od Ciebie radzi sobie bardzo dobrze. Już wypuściła listki

Ewa777 21:20, 24 kwi 2026

Joku napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia Gienki. Taka pienna forma by mi pasowała. Wczoraj oglądałam u Cyrzana w Garczu, dzisiaj w Chwaszczynie. Mają ale wszystkie rozgałęziające się od dołu. Pojedziemy jutro do Garcza, jeszcze raz im sie przyjrzę, będę szukać najmniej rozgałęzionej i później podcinać. Czy twoja jest szczepiona?

Jolu, moja też miała gałązki od dołu, ale je wycięłam, bo chciałam mieć koronę zaczynającą sie wyżej. Nawet teraz czasmi wypuszcza jakieś boczne gałązki niżej, ale od razu je wycinam. Pilnuję takiego pokroju kolumnowego od wyższej wysokości pnia. Moja Genie nie jest szczepiona.
Magara 22:35, 24 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)

Drzewko ma niecale 3 m. Kwitnie w maju.

Zaskoczyłaś mnie tym terminem kwitnienia u Ciebie. Też Gienkę mam, kwitnie z reguły w połowie kwietnia, a przecież u mnie dużo zimniej i na pewno mniej zacisznie niż u Ciebie. Teraz moja otwiera dwa pąki, no ale ta wiosna jest mocno nie wiosenna
Ewa, ile lat ta Twoja ma?

P.S. Wiosnę masz cudną
Kordina 22:42, 24 kwi 2026

Zawilec grecki, to u mnie dopiero nieśmiało zielone puszcza z ziemi
Ewa777 08:58, 25 kwi 2026

Magara napisał(a)

Zaskoczyłaś mnie tym terminem kwitnienia u Ciebie. Też Gienkę mam, kwitnie z reguły w połowie kwietnia, a przecież u mnie dużo zimniej i na pewno mniej zacisznie niż u Ciebie. Teraz moja otwiera dwa pąki, no ale ta wiosna jest mocno nie wiosenna
Ewa, ile lat ta Twoja ma?

P.S. Wiosnę masz cudną

U mnie Genie kwitnie bardzo późno. Sprawdziłam poprzednie lata 2024 i 2025 kwitła w połowie kwietnia (14-17 kwietnia początek kwitnienia). W 2023 zakwitła 23 kwietnia, a 2022 - 29 kwietnia. Pełnia kwitnienia przypada na początku maja.
U mnie zdecydowanie warunki są trudne, bo mieszkam na wzgórzu i tu wiatr jest bardzo chłodny. W tym roku będzie kwitła jeszcze później, bo nawet się na to nie zanosi. No chyba, że w tym roku zastrajkuje.
Ewa777 14:19, 25 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Zawilec grecki, to u mnie dopiero nieśmiało zielone puszcza z ziemi

Każda roslina kwitnie kiedy chce. Twoje hiacynty już kwitły w najlepsze, gdy moje ledwie wychodziły z ziemi. Hacynty teraz u mnie ładnie kwitną, u Ciebie przekwitły pewnie. A zawilec gracki u mnie szybszy
Joku 19:09, 25 kwi 2026

Kupiłam dzisiaj Gienkę , ma 2 pączki ale nieco oberwały w trakcie transportu. Nie wiem czy zakwitną ale ja już nauczyłam się cierpliwości .
Magara 22:47, 25 kwi 2026

Ewa, moja Gienka otwiera obecnie dwa pąki. Po zdjęciach widzę, że z reguły robiła to już w połowie kwietnia.
Chyba masz rację, że ona majowa jest.
Mi chyba było raz dane obejrzenie jej w pełni kwitnienia. Zazwyczaj załatwiał ją przymrozek wczesno-majowy albo późno-majowy.
W tym roku pierwszy raz robiliśmy oprysk algami, ciekawa jestem czy to pomoże przy zapowiadanych przymrozkach. Dziś planowaliśmy oprysk powtórzyć, ale tak wiało, że szkoda gadać
Ewa777 11:06, 26 kwi 2026

Joku napisał(a)
Kupiłam dzisiaj Gienkę , ma 2 pączki ale nieco oberwały w trakcie transportu. Nie wiem czy zakwitną ale ja już nauczyłam się cierpliwości .

Jolu, bardzo się cieszę. Trzeba spełniać swoje marzenia, to daje duzo radości