Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Margo 21:07, 12 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

To fajne zakupy zrobiliście od razu widać zmianę
My podlewaliśmy co 3 dzień, ale pamiętaj, że mamy glinę. Musisz pilnować podlewania przez cały sezon. To ważne

Cały sezon ? będę pamiętała
Zmianę widać to fakt. Bardzo zadowolona jestem, a jeszcze sporo zmian przed nami, bo muszę uporządkować ten nieład roślinny w ogrodzie, przesadzania dużo, bardzo dużo.
Kupiłam wiśnię Amonagawę i żeby ją posadzić muszę wykopać hortensję, która ma wylądować na miejscu magnolii, magnolia musi "iść" przed rządek porzeczek, które należy najpierw we właściwe miejsce przesadzić i dopiero zrywać darń pod magnolię...
I tak zakup jednego drzewka powoduje efekt domina i demolkę w połowie ogrodu
Ale ja to lubię
Jak się uporamy troszkę ze zmianami to zapraszamy w odwiedziny Ale to jeszcze "chwilkę" potrwa
Agatek 07:56, 13 kwi 2015

Witam po weekendowo i macham
Ewa777 14:32, 13 kwi 2015

Margo napisał(a)

Cały sezon ? będę pamiętała
Zmianę widać to fakt. Bardzo zadowolona jestem, a jeszcze sporo zmian przed nami, bo muszę uporządkować ten nieład roślinny w ogrodzie, przesadzania dużo, bardzo dużo.
Kupiłam wiśnię Amonagawę i żeby ją posadzić muszę wykopać hortensję, która ma wylądować na miejscu magnolii, magnolia musi "iść" przed rządek porzeczek, które należy najpierw we właściwe miejsce przesadzić i dopiero zrywać darń pod magnolię...
I tak zakup jednego drzewka powoduje efekt domina i demolkę w połowie ogrodu
Ale ja to lubię
Jak się uporamy troszkę ze zmianami to zapraszamy w odwiedziny Ale to jeszcze "chwilkę" potrwa

Uśmiałam się czytając o efekcie domima
Jestem bardzo ciekawa zmian u Ciebie
Ewa777 14:57, 13 kwi 2015

Wklejam sobie tę informację, bo coraz poważniej myślę o powojnikach w różach
Rench napisał(a)

Powojników jeszcze nie pryskałam,ale kiedy mi przyjdzie paczka z nowymi,to podleję wszystkie miksturą od Paniprzyrody

Mikstura na uwiąd wiciokrzewów
10 ząbków czosnku
8 tabletek nadmanganianu potasu (parę groszy w aptece)
8 l wody
czosnek zmiażdżyć i do wody, dodać tabletki i zostawić na 2-3 godziny
podlać,
zastosować wiosną i drugi raz w sierpniu
Gardener27 17:03, 13 kwi 2015

Czasu na forum ostatnio brak ale wpadłem by odpowiedzieć Ci na pytanie odnośnie przesyłki z bylinowego Dzisiaj dzwonił do mnie Pan że pokują moją paczkę i ją wyślą ale jest problem z paroma pozycjami w moim zamówieniu Niektóre odmiany nie wznowiło wegetacji i w ogóle nie wiadomo czy żyją Musiałem podjąć decyzję co z tym fantem zrobić Nie podjąłem ryzyka że może cos tam jednak z tych doniczek urośnie, nie chciałem zwrotu pieniędzy za te 20 doniczek tylko zamieniłem je na inne rośliny
Trochę jestem rozczarowany bo to na czym mi najbardziej zależało będę musiał kupić gdzie indziej ale co zrobić takie życie Plusem całej sytuacji jest to że sprzedawca zadzwonił, przeprosił i zaproponował różne możliwości Jak dojdzie do mnie paczka pokażę zdjęcia Pozdrawiam
Kindzia 19:23, 13 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Wklejam sobie tę informację, bo coraz poważniej myślę o powojnikach w różach

Ja mam jednego wczesnego powojnika i co roku ma uwiąd, podlałam gada 2 x w zeszłym roku tą miksturą...niestety, bez powodzenia. Ale mnie powojniki chyba nie lubią, słabo u mnie rosną, to nie można się sugerować...

A w pnących różach też posadziłam, dwa...ale mi je eMuś późną zimą wyrwał, bo myślał, że to jakaś sucha bylina po zeszłym roku się ostała
Kasya 19:41, 13 kwi 2015

Czyli jak powojnik padnie to w kolejnym roku odbija ?
I na wiosne wtedy trzeba podlac tą miksturą ? Nie zaszkodzi nawet mlodym ?
Nie wiem tylko ile pod rosline trzeba nalac
Bogdzia 21:31, 13 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)
Czasu na forum ostatnio brak ale wpadłem by odpowiedzieć Ci na pytanie odnośnie przesyłki z bylinowego Dzisiaj dzwonił do mnie Pan że pokują moją paczkę i ją wyślą ale jest problem z paroma pozycjami w moim zamówieniu Niektóre odmiany nie wznowiło wegetacji i w ogóle nie wiadomo czy żyją Musiałem podjąć decyzję co z tym fantem zrobić Nie podjąłem ryzyka że może cos tam jednak z tych doniczek urośnie, nie chciałem zwrotu pieniędzy za te 20 doniczek tylko zamieniłem je na inne rośliny
Trochę jestem rozczarowany bo to na czym mi najbardziej zależało będę musiał kupić gdzie indziej ale co zrobić takie życie Plusem całej sytuacji jest to że sprzedawca zadzwonił, przeprosił i zaproponował różne możliwości Jak dojdzie do mnie paczka pokażę zdjęcia Pozdrawiam

Dla mnie nie byli pewni jednej pozycji ale kazałam przysłac i już wykiełkowała ,bardzo jestem zadowolona z zakupów u nich.
Ewa777 21:34, 13 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)

Nie fajnie, jak zmieniają nam zamówienie. Szkoda, że tak się dzieje. Ciekawe zatem co z moim zamówieniem, może też nie wyrosły im roślinki, dlatego tak długo milczą. Oby nie.
Ewa777 21:38, 13 kwi 2015

Kindzia napisał(a)

Ja mam jednego wczesnego powojnika i co roku ma uwiąd, podlałam gada 2 x w zeszłym roku tą miksturą...niestety, bez powodzenia. Ale mnie powojniki chyba nie lubią, słabo u mnie rosną, to nie można się sugerować...

A w pnących różach też posadziłam, dwa...ale mi je eMuś późną zimą wyrwał, bo myślał, że to jakaś sucha bylina po zeszłym roku się ostała

Nie mam żadnego doświadczenia z powojnikami, więc boję się, że mi się nie uda. Czytałam tylko, że one takie kapryśne są. Najlepiej dopytać się doświadczonych osób, które gatunki są najbezpieczniejsze
Może się wydarzyć podobna sytuacja też u mnie - sama wyrwę "suchą bylinkę"