Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

BusyBee 13:19, 16 lip 2015

Ewa777 napisał(a)

Gosiu, jestem bardzo ciekawa, czy Ci się przyjmie ta krwawnica. Jest piękna Miałam wątpliwości, czy taka młoda Genie powtórzy kwitnienie, ale ona już mi je rozwiała Jestem bardzo ciekawa, czy będzie kwitła tak jak wiosną.

A ja kupiłam krwawnicę i coś mi nie pasuje....Nie wiem gdzie ją posadzić Może u Mamy wyląduje...ona ma oczko wodne- będzie pasowała Z czym chcesz posadzić swoją?
Viola 13:23, 16 lip 2015

Róż chyba nie będzie do pomarańczu pasował Trzeba by gdzieś w innym miejscu właśnie, a ten pomarańcz ładnie by z granatem wyglądał - może jakiś granatowy powojnik, albo ostróżki by kontrast zrobiły Do Double Delight też by pasował
BusyBee 13:29, 16 lip 2015

Viola napisał(a)
Róż chyba nie będzie do pomarańczu pasował Trzeba by gdzieś w innym miejscu właśnie, a ten pomarańcz ładnie by z granatem wyglądał - może jakiś granatowy powojnik, albo ostróżki by kontrast zrobiły Do Nostalgii też by pasował

Tak czytam co Viola pisze i się zgadzam jeszcze coś mi tam w nóżki pasuje, żeby od trawnika róże podsadzić i nadać ład rabacie. Pasował by mi rząd czegoś niewysokiego- może trawy ajkieś- ale kilka sztuk. Ja mam z różankami taki kłopot, że lubię pewną powtarzalnoś ćw ogrodzie- kilka sztuk tego samego- a w różance to nie jest możliwe więc chociaż czymś bym podsadziła, żeby uładzić rabatę nie wiem czy piszę jasno. Chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu na dole strony:

zobacz tutaj
Ewa777 13:52, 16 lip 2015

Viola napisał(a)
Róż chyba nie będzie do pomarańczu pasował Trzeba by gdzieś w innym miejscu właśnie, a ten pomarańcz ładnie by z granatem wyglądał - może jakiś granatowy powojnik, albo ostróżki by kontrast zrobiły Do Double Delight też by pasował

Viola, w dobrym kierunku myślisz Szkoda, że nie ma granatowych róż Między różami rosną 4 krzaczki lawendy, ale nie widać ich na zdjęciu Ostróżki chyba za wysokie do tych róż i przysłaniałyby te róże co rosną za nimi. Może więc wyższy przetacznik albo szałwia? Za Double Delight rośnie powojnik Anabella - kiedyś może będzie go widać.
Ewa777 13:55, 16 lip 2015

BusyBee napisał(a)

Tak czytam co Viola pisze i się zgadzam jeszcze coś mi tam w nóżki pasuje, żeby od trawnika róże podsadzić i nadać ład rabacie. Pasował by mi rząd czegoś niewysokiego- może trawy ajkieś- ale kilka sztuk. Ja mam z różankami taki kłopot, że lubię pewną powtarzalnoś ćw ogrodzie- kilka sztuk tego samego- a w różance to nie jest możliwe więc chociaż czymś bym podsadziła, żeby uładzić rabatę nie wiem czy piszę jasno. Chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu na dole strony:

zobacz tutaj

Śliczne te Twoje żurawki, ślicznie to skomponowałaś Nie wiem, co tam podsadzić. Mam też bukszpany - kule i luźne krzaczki, może by pasowały?
Dorota123 14:55, 16 lip 2015

Trawniczek jak ta lala - piękności
BusyBee 17:32, 16 lip 2015

Ewa777 napisał(a)

Śliczne te Twoje żurawki, ślicznie to skomponowałaś Nie wiem, co tam podsadzić. Mam też bukszpany - kule i luźne krzaczki, może by pasowały?

Tak myślę i myślę co by Ci poradzić...ja słaba w różankach jestem -dopiero zaczynam sadzić róże. Prędzej doradzi ktoś, kto ma większe różane doświadczenie. Ale myślę, że można by było
....z 5 traw takich samych spróbować np turzyc jakichś ale nie za pstrokatych lub ewentualnie rosplenice hameln ze 3- 4 sztuki ( wygładziłyby rabatę )
.... albo bukszpany- ze 3 kule obok siebie..
.... Myślałam też o rzędzie szałwi- takiej granatowej, równiutkiej- jak masz na przedogródku- ale kolejny kolor wprowadzisz- z tym, że to granat czy też fiolet....

Pomyślimy jeszcze
Ewa777 18:06, 16 lip 2015

BusyBee napisał(a)

Tak myślę i myślę co by Ci poradzić...ja słaba w różankach jestem -dopiero zaczynam sadzić róże. Prędzej doradzi ktoś, kto ma większe różane doświadczenie. Ale myślę, że można by było
....z 5 traw takich samych spróbować np turzyc jakichś ale nie za pstrokatych lub ewentualnie rosplenice hameln ze 3- 4 sztuki ( wygładziłyby rabatę )
.... albo bukszpany- ze 3 kule obok siebie..
.... Myślałam też o rzędzie szałwi- takiej granatowej, równiutkiej- jak masz na przedogródku- ale kolejny kolor wprowadzisz- z tym, że to granat czy też fiolet....

Pomyślimy jeszcze

Kasiu, a kulki bukszpanowe poprzetykane z hakone? Podoba mi się takie zestawienie i nie wiem gdzie wcisnąć Mam też 3 red barony, których nigdzie nie wsadziłam i 6 kostrzew sinych.

Nie odpowiedziałam Ci co chcę posadzić z krwawnicą. Na tej rabatce mają być też jarzmianki (biała, różowa i bordowa), biała lawenda, jeżówki (różowa i biała), szałwia (fioletowa i biała) i taka fioletowa roślina (nie pamiętam nazwy, ma takie fioletowe pałki). Chciałabym jeszcze różową pysznogłówkę, ale na razie u nas takiej nie ma.
bartek_luberda 18:12, 16 lip 2015

Altana dach już ma a powojniki od tamtego roku coś wypuszczają i padają
BusyBee 20:50, 16 lip 2015

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, a kulki bukszpanowe poprzetykane z hakone? Podoba mi się takie zestawienie i nie wiem gdzie wcisnąć Mam też 3 red barony, których nigdzie nie wsadziłam i 6 kostrzew sinych.

Nie odpowiedziałam Ci co chcę posadzić z krwawnicą. Na tej rabatce mają być też jarzmianki (biała, różowa i bordowa), biała lawenda, jeżówki (różowa i biała), szałwia (fioletowa i biała) i taka fioletowa roślina (nie pamiętam nazwy, ma takie fioletowe pałki). Chciałabym jeszcze różową pysznogłówkę, ale na razie u nas takiej nie ma.

Z tą krwawnicą to wszystko jasne- rabata bylinowa- różowo, fioletowo, biała - w uproszczeniu

Co do różanki- hakone nie lubi słońca - jeśli się nie mylę- gdyby nie to, mogłaby być tam sama albo same kulki- chodzi mi o to, aby uspokoić dół tej rabacie. Red barony- chyba nie do końca tu pasują- już prędzej kostrzewy- tyle, że ten kolor zimny...
Ale ja naprawdę się nie znam na różankach Może lepiej będę zabierać głos w innych nasadzeniach