A ja kupiłam krwawnicę i coś mi nie pasuje....Nie wiem gdzie ją posadzić Może u Mamy wyląduje...ona ma oczko wodne- będzie pasowała Z czym chcesz posadzić swoją?
Róż chyba nie będzie do pomarańczu pasował Trzeba by gdzieś w innym miejscu właśnie, a ten pomarańcz ładnie by z granatem wyglądał - może jakiś granatowy powojnik, albo ostróżki by kontrast zrobiły Do Double Delight też by pasował
Tak czytam co Viola pisze i się zgadzam jeszcze coś mi tam w nóżki pasuje, żeby od trawnika róże podsadzić i nadać ład rabacie. Pasował by mi rząd czegoś niewysokiego- może trawy ajkieś- ale kilka sztuk. Ja mam z różankami taki kłopot, że lubię pewną powtarzalnoś ćw ogrodzie- kilka sztuk tego samego- a w różance to nie jest możliwe więc chociaż czymś bym podsadziła, żeby uładzić rabatę nie wiem czy piszę jasno. Chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu na dole strony:
Viola, w dobrym kierunku myślisz Szkoda, że nie ma granatowych róż Między różami rosną 4 krzaczki lawendy, ale nie widać ich na zdjęciu Ostróżki chyba za wysokie do tych róż i przysłaniałyby te róże co rosną za nimi. Może więc wyższy przetacznik albo szałwia? Za Double Delight rośnie powojnik Anabella - kiedyś może będzie go widać.
Tak myślę i myślę co by Ci poradzić...ja słaba w różankach jestem -dopiero zaczynam sadzić róże. Prędzej doradzi ktoś, kto ma większe różane doświadczenie. Ale myślę, że można by było
....z 5 traw takich samych spróbować np turzyc jakichś ale nie za pstrokatych lub ewentualnie rosplenice hameln ze 3- 4 sztuki ( wygładziłyby rabatę )
.... albo bukszpany- ze 3 kule obok siebie..
.... Myślałam też o rzędzie szałwi- takiej granatowej, równiutkiej- jak masz na przedogródku- ale kolejny kolor wprowadzisz- z tym, że to granat czy też fiolet....
Kasiu, a kulki bukszpanowe poprzetykane z hakone? Podoba mi się takie zestawienie i nie wiem gdzie wcisnąć Mam też 3 red barony, których nigdzie nie wsadziłam i 6 kostrzew sinych.
Nie odpowiedziałam Ci co chcę posadzić z krwawnicą. Na tej rabatce mają być też jarzmianki (biała, różowa i bordowa), biała lawenda, jeżówki (różowa i biała), szałwia (fioletowa i biała) i taka fioletowa roślina (nie pamiętam nazwy, ma takie fioletowe pałki). Chciałabym jeszcze różową pysznogłówkę, ale na razie u nas takiej nie ma.
Z tą krwawnicą to wszystko jasne- rabata bylinowa- różowo, fioletowo, biała - w uproszczeniu
Co do różanki- hakone nie lubi słońca - jeśli się nie mylę- gdyby nie to, mogłaby być tam sama albo same kulki- chodzi mi o to, aby uspokoić dół tej rabacie. Red barony- chyba nie do końca tu pasują- już prędzej kostrzewy- tyle, że ten kolor zimny...
Ale ja naprawdę się nie znam na różankach Może lepiej będę zabierać głos w innych nasadzeniach