Oj tak, słońca brakuje. Nawet jak zimno, a świeci to inny duch w człowieku. A kolory jesieni powoli się kończą. Szkoda, ale nic na to nie poradzimy. Będziemy mieli "wakacje" od prac ogródkowych
Miłego dnia
Kasia, nie dokazuj! Do lutego? Kto to wytrzyma?
Ponarzekałam z rana i co? Na dwie godziny wyszło słońce Chociaż nie było go w prognozach Od razu chce się biegać i skakać
Przesłałam Zbyszkowi przepis na nalewkę z rajskich jabłuszek. Nalałam sobie kieliszeczek, żeby sprawdzić, czy naprawdę jest taka dobra i muszę powiedzieć, że jest znakomita Moja ma rok. Nie wiem, co w tym jest, że nalewki są coraz lepsze, gdy dłużej stoją.
W ubiegłym roku zrobiłam z żurawiny 3 rodzaje nalewek. Dwie były super, jedna cierpka i ciężko było ją wypić. Teraz po roku jest świetna
Proszę bardzo
Nalewka z rajskich jabłuszek
Potrzebne składniki :
• 1,5 kg rajskich jabłuszek ,
• 1 kg cukru,
• 2 szklanki wody,
• sok z cytryny,
• skórka z cytryny,
• sok i miąższ z pomarańczy,
• laska wanilii,
• cynamon,
• goździki,
• szczypta imbiru,
• goździki,
• 3/4 l spirytusu
Sposób wykonania:
Po zebraniu jabłuszka trzymam przez dobę w zamrażalniku, żeby straciły goryczkę.
1. Rajskie jabłuszka umyć, pokroić (małe na 2 części, większe na 4 części )włożyć do słoja, zasypać cukrem, zostawić do następnego dnia, co jakiś czas mieszając.
2. Na drugi dzień dodajemy wszystkie przyprawy, cytrynę, pomarańczę.
3. Przez kilka godzin jeszcze mieszamy.
4. Na koniec dodajemy wodę ze spirytusem.
5. Zostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc - nie przedłużać tego czasu ze względu na pestki.
6. Następnie zlać, zostawić na 2-3 dni i przefiltrować.
7. Przelać w butelki i czekać 4-6 miesięcy.