Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:28, 09 lis 2015

Anda napisał(a)

No proszę, jaki super przepis na naleweczkę. To jeszcze tylko rajską jabłonkę sobie posadzić muszę
Tak na serio, z normalnych jabłek też można taka zrobić?

Ewa, z jabłek też robi się nalewki. Miałam nawet taki zamiar, jak nie mogłam dostać rajskich. Ale w końcu się udało
Na jabłkową mam taki przepis:
NALEWKA JABŁKOWA

Składniki:
1 kg jabłek
1 l spirytus 70%
0,3 kg cukru

Sposób wykonania:
Do nalewki należy wziąć dojrzałe, aromatyczne i soczyste jabłka, najlepiej lekko kwaskowych odmian.
Z umytych i osuszonych owoców usunąć ogonki, jabłka pokroić w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wrzucić do słoja. Zasypać cukrem i zalać spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte. Macerować 6 tygodni w ciemnym, lecz ciepłym miejscu. Po tym czasie nalew zlać, a po kilku dniach przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, co najmniej 2 miesiące.

Aby uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną można dodać równocześnie ze spirytusem 3-5 goździków, 2 cm kory cynamonu, pół strąka wanilii.

Nie robiłam go, więc trudno powiedzieć, czy będzie smaczna. Z rajskich jabłuszek polecam
mirkaka 08:20, 10 lis 2015

O, Ty jesteś specjalistką od nalewek, dobrze wiedzieć Widzę że źle znosisz listopadowe ciemności, dla mnie to też trudny czas ale najgorzej znoszę luty bo wydaje się że wiosna tuż tuż a tak w rzeczywistości to do kwietnia trzeba na nią czekać. Byłam wczoraj u Justyny, kupiłam jeszcze jakieś resztki cebulek tulipanowych i czekam na pogodę żeby wsadzić, bo ostatnio ciągle pada. Może chociaż nawodni nan trochę ziemię przesuszoną przez lato
Margo 08:33, 10 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Właśnie zastanawiałam się, gdzie się podziewasz Ja zaglądam na forum, bo potem ciężko nadgonić Tylko nie zawsze piszę
U mnie spokojnie, żadnych strat. Strach było wczoraj wyjść z domu.

No własnie ostatnio czasu nie mam. Często po kilka dni wogóle na forum nie zaglądam, nieraz tylko przelecę "po łebkach" wątki, ale na komentarze już czasu brak. Mam nadzieję, że po weekendzie bedzie spokojniej to nadrobie zaległości, lub choć na bieżąco będę
Pozdrawiam
lojalna_ 08:55, 10 lis 2015

Nie dziwi mnie nic hihihi nieźle zapasy
Ewa777 14:56, 10 lis 2015

mirkaka napisał(a)
O, Ty jesteś specjalistką od nalewek, dobrze wiedzieć Widzę że źle znosisz listopadowe ciemności, dla mnie to też trudny czas ale najgorzej znoszę luty bo wydaje się że wiosna tuż tuż a tak w rzeczywistości to do kwietnia trzeba na nią czekać. Byłam wczoraj u Justyny, kupiłam jeszcze jakieś resztki cebulek tulipanowych i czekam na pogodę żeby wsadzić, bo ostatnio ciągle pada. Może chociaż nawodni nan trochę ziemię przesuszoną przez lato

Źle znoszę pochmurne dni. Jeszcze dwa dni dam radę wytrzymać, ale dłużej to już muszę szukać innych "rozweselaczy"
Do wiosny długo się czeka, chociaż wydaje mi się, że jest więcej słonecznych dni, ale może sie mylę
U Justyny były jakieś przeceny na cebulki? W insekcie widziałam przeceny, ale już nie brałam, bo nie mam nawet czasu na sadzenie. Chyba że byłyby jakieś szlachetne odmiany u Justyny w przecenie, to może bym się pokusiła
Ewa777 14:58, 10 lis 2015

Margo napisał(a)

No własnie ostatnio czasu nie mam. Często po kilka dni wogóle na forum nie zaglądam, nieraz tylko przelecę "po łebkach" wątki, ale na komentarze już czasu brak. Mam nadzieję, że po weekendzie bedzie spokojniej to nadrobie zaległości, lub choć na bieżąco będę
Pozdrawiam

Z czasem coraz trudniej. Ciągle sobie obiecuję, że coś nadrobię w przyszłym tygodniu i się okazuje, że ledwo wyrabiam się na zakrętach. Oby do świąt
Kupiłam sobie meble do salonu Ale muszę na nie poczekać 4 tygodnie!
Ewa777 15:00, 10 lis 2015

lojalna_ napisał(a)
Nie dziwi mnie nic hihihi nieźle zapasy

Ciekawe, czy Twoje wyobrażenia pokrywają się z rzeczywistością
Kuba 15:05, 10 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Kupiłam sobie meble do salonu Ale muszę na nie poczekać 4 tygodnie!

To pokaż jak przyjdą
Nalweczką się poczęstowaĺam- smaczna i rozwesela hi hi
lojalna_ 16:31, 10 lis 2015

Oj to średnio przyjemne to czekanie

Hehehe Twoje zapasy chyba większe od mojej wyobrazni
mirkaka 18:04, 10 lis 2015

Nie było przecen, aż byłam zła,ale kupiłam bo chcę posadzić pod nowe hortensje.