Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 18:08, 10 lis 2015

Kuba napisał(a)

To pokaż jak przyjdą
Nalweczką się poczęstowaĺam- smaczna i rozwesela hi hi

No nie wiem, czy można pokazać, bo to nie ogrodowy temat. Chyba że szafkę, w której będą stały nalewki, a one przecież z owoców, więc wtedy będzie się zgadzać tematycznie
Ewa777 18:12, 10 lis 2015

lojalna_ napisał(a)
Oj to średnio przyjemne to czekanie

Hehehe Twoje zapasy chyba większe od mojej wyobrazni

Czekanie okropne! Kupiłaś - a nie masz Czytałam,że też czekasz na zasłony Poczekamy razem

Ja myślę, że jednak masz większą wyobraźnię - bez niej nie stworzyłabyś tak pięknego ogrodu
Ewa777 18:13, 10 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Nie było przecen, aż byłam zła,ale kupiłam bo chcę posadzić pod nowe hortensje.

To może zajrzyj do biedronki - są przeceny
Margo 21:30, 10 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Z czasem coraz trudniej. Ciągle sobie obiecuję, że coś nadrobię w przyszłym tygodniu i się okazuje, że ledwo wyrabiam się na zakrętach. Oby do świąt
Kupiłam sobie meble do salonu Ale muszę na nie poczekać 4 tygodnie!

Ale potem jaka radość 4 tyg.szybko miną ...
Ewa777 13:41, 11 lis 2015

Mam ochotę na zrobienie nalewki Bożonarodzeniowej. Mam taki przepis. Nie robiłam jej jeszcze, ale brzmi pysznie. Na święta będzie jak znalazł.

NALEWKA BOŻONARODZENIOWA
Składniki (1 słoik o pojemności 1,8 litra):
• 100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
• 100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
• 100 g suszonych daktyli
• 50 g rodzynek
• 200 g suszonej żurawiny
• 50 g orzechów laskowych
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g migdałów
• 1/2 pomarańczy
• 1/2 cytryny
• 1 laska cynamonu
• 4 goździki
• 8 ziaren kardamonu
cukier
• 100 g białego cukru
• 100 g brązowego cukru
alkohol
• 500 ml spirytusu
• +/- 250 ml wódki
• 250 ml rumu
Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje.
W garnku podgrzewamy delikatnie cukier, 4 łyżki wody i 250 ml wódki. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzamy jednak alkoholu do wrzenia, bo znaczna jego część odparuje). Zdejmujemy naczynie z ognia. Po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.
W dużym słoju układamy bakalie (kolejność dowolna) - słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie (zauważycie na 100%), że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni (apogeum smaku uzyskamy dopiero po 12 miesiącach).
W mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.
Flower1 13:45, 11 lis 2015

Bardzo apetyczny ten przepis ,akurat na Bozonarodzeniowy stol.Daj znac jak wyszla moze tez sie skusze
Ewa777 13:55, 11 lis 2015

Flower1 napisał(a)
Bardzo apetyczny ten przepis ,akurat na Bozonarodzeniowy stol.Daj znac jak wyszla moze tez sie skusze

Żeby na te święta była gotowa, to teraz trzeba ją robić szybciutko Chyba, że chcesz mieć ją za rok
Anda 18:55, 11 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

NALEWKA JABŁKOWA

Składniki:
1 kg jabłek
1 l spirytus 70%
0,3 kg cukru

Sposób wykonania:
Do nalewki należy wziąć dojrzałe, aromatyczne i soczyste jabłka, najlepiej lekko kwaskowych odmian.
Z umytych i osuszonych owoców usunąć ogonki, jabłka pokroić w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wrzucić do słoja. Zasypać cukrem i zalać spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte. Macerować 6 tygodni w ciemnym, lecz ciepłym miejscu. Po tym czasie nalew zlać, a po kilku dniach przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, co najmniej 2 miesiące.

Aby uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną można dodać równocześnie ze spirytusem 3-5 goździków, 2 cm kory cynamonu, pół strąka wanilii.

Nie robiłam go, więc trudno powiedzieć, czy będzie smaczna. Z rajskich jabłuszek polecam

Serdecznie dziękuję za przepis Skopiowałam sobie do notatnika kucharskiego. Może dam jeszcze radę przed świętami wykonać. Zobaczymy.
Ty jesteś królową nalewek Masz wypróbowane przepisy również na jakieś zabójcze nalewki lub mixy bezalkoholowe?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anusia 18:58, 11 lis 2015

Ewa specjalistka od nalewek. Po ilości składników widzę, że zapowiada się pysznie
Ewa777 19:10, 11 lis 2015

Anda napisał(a)

Serdecznie dziękuję za przepis Skopiowałam sobie do notatnika kucharskiego. Może dam jeszcze radę przed świętami wykonać. Zobaczymy.
Ty jesteś królową nalewek Masz wypróbowane przepisy również na jakieś zabójcze nalewki lub mixy bezalkoholowe?

Ewcia, a co masz na myśli pisząc zabójcze nalewki?