Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Anda 19:39, 11 lis 2015

Zabójcze smakowo, oczywiście Tak pyszne, że słów brak
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 20:15, 11 lis 2015

Anda napisał(a)
Zabójcze smakowo, oczywiście Tak pyszne, że słów brak

Moje najlepsze w smaku to do tej pory: z rajskich jabłuszek, żurawinowy kordial i pigwówka

Kordial Żurawinowy Vlastka Sokolika
Ok. 80 dkg. żurawin zmiażdżyłem owoce,
30 dkg cukru,
3 buteleczki syropu klonowego,
400 ml spirytusu
600 ml wódki,
150 ml szklanki brandy,

W słoju zmieszać posiekane żurawiny z cukrem i syropem,
odstawić na 2 dni w ciepłe i słoneczne miejsce. Dodać wódkę, wodę i brandy i zamieszać. Trzymać pod przykryciem przez 2 tygodnie, codziennie mieszając. Przefiltrować. Nadaje się do picia od zaraz.
Katkak 20:29, 11 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Moje najlepsze w smaku to do tej pory: z rajskich jabłuszek, żurawinowy kordial i pigwówka

30 dkg cukru,
400 ml spirytusu
600 ml wódki,
150 ml szklanki brandy,

odstawić na 2 dni w ciepłe i słoneczne miejsce. Dodać wódkę, wodę i brandy i zamieszać. Trzymać pod przykryciem przez 2 tygodnie, codziennie mieszając. Przefiltrować. Nadaje się do picia od zaraz.

Zanotowałam w swoim zeszycie na przepisy .
Anda 20:40, 11 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

30 dkg cukru,
400 ml spirytusu
600 ml wódki,
150 ml szklanki brandy,

O, to brzmi super. Już notuję. Dziękuję bardzo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 21:41, 11 lis 2015

Katkak napisał(a)

Zanotowałam w swoim zeszycie na przepisy .

Kasiu, Ty też masz fajne przepisy na nalewki Jakie zrobiliście w tym roku?
Ewa777 21:47, 11 lis 2015

Anda napisał(a)

O, to brzmi super. Już notuję. Dziękuję bardzo

Ewciu, w tym roku zrobiłam z czereśni, z moreli, ze śliwek, z dzikiej róży. Nie mogę jeszcze nic powiedzieć o ich smaku, bo jeszcze dojrzewają. Poza tym teraz nie będziesz miała tych owoców. Ale jak chcesz mogę Ci podać przepisy

Ten Kordial jest bardzo słodki i na początku wydaje się za słodki, ale po roku jest przepyszny W tym roku zmniejszyłam ilość cukru i syropu klonowego (w tym przepisie podałam już zmniejszoną ilość). Zobaczymy jak wyjdzie. Dosłodzić zawsze można
Ewa777 16:55, 12 lis 2015

Zaczynam od nowa tworzyć moją kolekcję storczyków

Anusia 17:00, 12 lis 2015

Piękne, może kiedyś też dojrzeję do kwiatów w doniczce. W domu nie mam ani jednego
Ewa777 17:08, 12 lis 2015

Anusia napisał(a)
Piękne, może kiedyś też dojrzeję do kwiatów w doniczce. W domu nie mam ani jednego

Niesamowite! Ja zaczęłam właśnie od doniczkowych Nawet w akademiku miałam kilka doniczek i woziłam je na wakacje do domu
Teraz mam całe mnóstwo roślin w domu, chociaż mi rok temu bardzo zmarniały, bo wystawiłam je na taras i słońce je spaliło
mirkaka 17:25, 12 lis 2015

Fajne storczyki, ja też mam kilka. Nawet swego czasu kupiłam sobie książkę o storczykach i próbowałam hodować takie trudniejsze jak Miltonia, Dendrobium. Niestety tylko te Phalaenopsis dotrwały do dziś.