Ja tez mam storczyki ,uwielbiam biale z rozowym srodkiem stosuje patyczki co jakis czas i rzeczywiscie działaja cuda bo kwitna na okraglo..poza tym moje drzewka mandarynkowe maja owoce ale jeszcze poczekam ze zdjeciem bo sa male i zielone musza podrosnac..
Ewciu jak ogrodek ruszy to moze sie spotkamy na dobra kawke co?ja zapraszam
Bardzo chętnie spotkam się z Tobą Chciałabym zobaczyć Twoje hortensje na żywo, ale z tym trzeba poczekać aż do lipca
Ja do siebie też zapraszam Zgadamy się wiosną
W tym roku organizowałyśmy spotkanie wiosną u Justyny. Spotkałyśmy się we trzy A w maju na targach ogrodniczych w Renku do spotkania nie doszło Za to 5 osobową grupą pojechaliśmy do Pęchcina na spotkanie Ogrodowiskowe - było super
piękne storczyki o ile od wiosny do jesieni u mnie kwitną to jak już zacznę sezon grzewczy to kwiatki mi lecą zdradź swoją tajemnicę na bujne kwitnienie takich cudeniek
To są zdjęcia moich nowych storczyków
W okresie grzewczym raz w tygodniu zanurzam storczyki na 10 minut w wodzie, po 3-4 dniach kiedy podłoże jest wysuszone, podlewam wodą z odżywką, ale tylko w takiej ilości, żeby zwilżyć podłoże (żeby się nie przelewało).
Dziękuję za wyjaśnienia ... ale pytania mam ... podlewanie pojęłam nawożenie spoko ... a czy można zamiast szklanej osłonki dać zwykłą ceramiczną? ... pod ostatnim dolnym kwiatkiem tniemy?
W ceramicznych też kwitną, ale szklane są lepsze, bo ich korzenie potrzebują światła. Tniemy pod ostatnim dolnym kwiatkiem
Doszukałam się jeszcze w dobrych radach:
W przezroczystych doniczkach powinny rosnąć storczyki głównie z rodzaju Phalaenopsis, których korzenie są zielone i pełnią funkcję fotosyntezy (wytwarzają substancje niezbędne do życia rośliny) podobnie jak liście. Można je włożyć do osłonki, ale osłonka również powinna być transparentna.