Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

anabuko1 18:06, 13 lis 2015

Ok, jutro .pokażę
W dziennym świetle chyba są ładniejsze
Ewa777 18:10, 13 lis 2015

anabuko1 napisał(a)
Ok, jutro .pokażę
W dziennym świetle chyba są ładniejsze

Są ładniejsze, ale nie mogłam doczekać się, kiedy będę za dnia w domu A storczyki już były i cieszą
Flower1 19:02, 13 lis 2015

Ja tez mam storczyki ,uwielbiam biale z rozowym srodkiem stosuje patyczki co jakis czas i rzeczywiscie działaja cuda bo kwitna na okraglo..poza tym moje drzewka mandarynkowe maja owoce ale jeszcze poczekam ze zdjeciem bo sa male i zielone musza podrosnac..
Ewciu jak ogrodek ruszy to moze sie spotkamy na dobra kawke co?ja zapraszam
Ewa777 19:35, 13 lis 2015

Flower1 napisał(a)
Ja tez mam storczyki ,uwielbiam biale z rozowym srodkiem stosuje patyczki co jakis czas i rzeczywiscie działaja cuda bo kwitna na okraglo..poza tym moje drzewka mandarynkowe maja owoce ale jeszcze poczekam ze zdjeciem bo sa male i zielone musza podrosnac..
Ewciu jak ogrodek ruszy to moze sie spotkamy na dobra kawke co?ja zapraszam

Bardzo chętnie spotkam się z Tobą Chciałabym zobaczyć Twoje hortensje na żywo, ale z tym trzeba poczekać aż do lipca
Ja do siebie też zapraszam Zgadamy się wiosną
W tym roku organizowałyśmy spotkanie wiosną u Justyny. Spotkałyśmy się we trzy A w maju na targach ogrodniczych w Renku do spotkania nie doszło Za to 5 osobową grupą pojechaliśmy do Pęchcina na spotkanie Ogrodowiskowe - było super
Flower1 19:40, 13 lis 2015

No to super tak mysle o Tobie bo bylam dzis u fryzjera i obok siedziala dziewczyna bardzo podobna do Ciebie )
Ewa777 19:43, 13 lis 2015

Flower1 napisał(a)
No to super tak mysle o Tobie bo bylam dzis u fryzjera i obok siedziala dziewczyna bardzo podobna do Ciebie )

To nie byłam ja
olga80 20:39, 13 lis 2015

Ewa777 napisał(a)
Zaczynam od nowa tworzyć moją kolekcję storczyków

piękne storczyki o ile od wiosny do jesieni u mnie kwitną to jak już zacznę sezon grzewczy to kwiatki mi lecą zdradź swoją tajemnicę na bujne kwitnienie takich cudeniek
Ewa777 21:17, 13 lis 2015

olga80 napisał(a)

piękne storczyki o ile od wiosny do jesieni u mnie kwitną to jak już zacznę sezon grzewczy to kwiatki mi lecą zdradź swoją tajemnicę na bujne kwitnienie takich cudeniek

To są zdjęcia moich nowych storczyków
W okresie grzewczym raz w tygodniu zanurzam storczyki na 10 minut w wodzie, po 3-4 dniach kiedy podłoże jest wysuszone, podlewam wodą z odżywką, ale tylko w takiej ilości, żeby zwilżyć podłoże (żeby się nie przelewało).
ren133 22:25, 13 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

U mnie storczykami zajmuje się mąż Ja je tylko podziwiam
Gdy rosną nowe pędy kwiatowe, trzeba je mocować do palików, aby rosły w górę, bo najczęściej rosną w stronę światła. Podlewanie odbywa się 1 raz w tygodniu i polega na tym,że wkłada się donicę storczyka do pojemnika z wodą na 10 minut i się ją wyjmuje. Gdy zimą stoją na parapetach nad kaloryferami, to dodatkowo jeszcze jeden raz w tygodniu są moczone (czyli 2 razy w tygodniu). Dobrze jednak zmieniać wodę w pojemniku do moczenia po każdym storczyku, bo inaczej mogą od siebie zarazić się jakąś chorobą (niestety tak u mnie się stało i pożegnałam się z 15 storczykami). Mąż też je nawozi. Bardzo dobry jest nawóz firmy Compo "Orchideen-dunger".
Storczyki trzymamy w szklanych osłonkach. Gdy przekwitnie ucinamy łodyżkę pod ostatnim kwiatkiem.
To chyba wszystko Jak masz jakieś pytania, to odpowiem

Dziękuję za wyjaśnienia ... ale pytania mam ... podlewanie pojęłam nawożenie spoko ... a czy można zamiast szklanej osłonki dać zwykłą ceramiczną? ... pod ostatnim dolnym kwiatkiem tniemy?
Ewa777 22:29, 13 lis 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję za wyjaśnienia ... ale pytania mam ... podlewanie pojęłam nawożenie spoko ... a czy można zamiast szklanej osłonki dać zwykłą ceramiczną? ... pod ostatnim dolnym kwiatkiem tniemy?

W ceramicznych też kwitną, ale szklane są lepsze, bo ich korzenie potrzebują światła. Tniemy pod ostatnim dolnym kwiatkiem

Doszukałam się jeszcze w dobrych radach:
W przezroczystych doniczkach powinny rosnąć storczyki głównie z rodzaju Phalaenopsis, których korzenie są zielone i pełnią funkcję fotosyntezy (wytwarzają substancje niezbędne do życia rośliny) podobnie jak liście. Można je włożyć do osłonki, ale osłonka również powinna być transparentna.