Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Rench 11:08, 09 gru 2015

Też odgapiłam od Ciebie nalewkę Bożonarodzeniową Póki co zalałam i czekam,po dalsze instrukcje wpadnę
Ewa777 16:16, 09 gru 2015

Anusia napisał(a)
Choinkowe stożki super pomysł. Jestem też zaskoczona, że na jeden poszło aż 10 m sznurka. Macham do Cię

Jak zakupy robiłam, to liczyłam, ze mi 4m na jedną pójdzie A teraz zabrakło mi sznurków na kolejne choinki
Kasya 16:33, 09 gru 2015

gdzie ta nalewka, nie moge znalezc
lojalna_ 16:44, 09 gru 2015

Ewa777 napisał(a)
Ruszyłam z choinkami Na razie zrobiłam bazę

Grubszy sznurek lekko polyskujacy ......rewelacyjny ....juz są sliczne
Ewa777 16:53, 09 gru 2015

Katkak napisał(a)
Ewcia choineczki śliczne. Fajne wieczorne zajęcia masz z tymi koncertmi, ale bym posłuchała . A co do nalewek to ostatnio się okazało, że moja nalewka z pigwowca ma piękny kolor koniaku, a teścia nalewka z pigwy jest mętnie żółta, nanana

Kasiu, mam ochotę na wianki, ale brak mi odwagi, pomysłów. Dlatego robię choineczki
Wasza nalewka ma nie tylko ładny kolor, ale też wyśmienity smak
Ewa777 16:54, 09 gru 2015

Dalsze instrukcje i przepis na nalewkę bożonarodzeniową
Nalewka bożonarodzeniowa
Gotowa nalewka wygląda i pachnie bajecznie. Trunek, aby przejść smakiem suszonych owoców, musi "leżakować" minimum 5-6 tygodni (wiadomo, im dłużej, tym lepiej!).

NALEWKA BOŻONARODZENIOWA
Składniki (1 słoik o pojemności 1,8 litra):
• 100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
• 100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
• 100 g suszonych daktyli
• 50 g rodzynek*
• 200 g suszonej żurawiny
• 50 g orzechów laskowych
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g migdałów
• 1/2 pomarańczy
• 1/2 cytryny
• 1 laska cynamonu
• 4 goździki
• 8 ziaren kardamonu
cukier
• 100 g białego cukru
• 100 g brązowego cukru
alkohol
• 500 ml spirytusu
• +/- 250 ml wódki
• 250 ml rumu
Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje.
W garnku podgrzewamy delikatnie cukier, 4 łyżki wody i 250 ml wódki. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzamy jednak alkoholu do wrzenia, bo znaczna jego część odparuje). Zdejmujemy naczynie z ognia. Po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.
W dużym słoju układamy bakalie (kolejność dowolna) - słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie (zauważycie na 100%), że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni (apogeum smaku uzyskamy dopiero po 12 miesiącach).
Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.
Ewa777 19:11, 09 gru 2015

lojalna_ napisał(a)

Grubszy sznurek lekko polyskujacy ......rewelacyjny ....juz są sliczne

Dzięki Jolu Mi też takie się podobają Ze sznurkiem jutowym też są urocze
szemusia 19:16, 09 gru 2015

Ecia, wpadłam po insiracje i od razu strał w 10 Te choinki są super. I chyba nawet ja powinnam sobie dać nimi radę Pozwolisz, że splagiatuję?
Tak myślę, że mogłabym dać taki zwykły szary sznurek... Takowy na chwilę obecną jedynie posiadam... Może też wyjdą?
Pozdrawiam
Katkak 20:19, 09 gru 2015

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, mam ochotę na wianki, ale brak mi odwagi, pomysłów. Dlatego robię choineczki
Wasza nalewka ma nie tylko ładny kolor, ale też wyśmienity smak

Ewcia dajże spokój, robienie wianków potraktuj jak zabawę, toż to nie skok na bungee . A skąd wiesz, że moja naleweczka smaczna?
Joku 21:19, 09 gru 2015

Ojej, nalewka musi pachnieć i smakować wybornie. Dużo, bardzo dużo składników ale może spróbuję zrobić coś takiego. Pewnie na święta nie zdążę, ale na później też może być. Czyż nie?